0

В света на спорта се въртят много пари. Даже нямате представа колко много. Ето тази класация ще ви ориентира.

Майкъл Джордан, баскетбол - $3,3 млрд.

Майкъл Джордан

 Майкъл Джордан
Gettyimages.com

Майкъл Джордан е първият в света спортист милиардер. Огромната част от парите си той натрупва, след като вече е прекратил участието си като състезател в НБА. Основите източници на неговото баснословно богатство извън активната спортна кариера са два. Първият са договорите с компанията Nike за марката Nike Air Jordan. Брандът носи на компанията 3 млрд. долара годишно. Вторият източник на приходи е от собствения му баскетболен отбор от НБА Charlotte Hornets. Той купува отбора през 2010 г. за 175 млн. долара, а днес клубът струва повече от 1,5 млрд. долара. Бившият баскетболен ас има и ресторанти в Кънектикът, Чикаго и Вашингтон. Богатството му позволява да поддържа висок стандарт на живот. През 2012 г. издига луксозно имение във Флорида на стойност 13 млн. долара. В Шарлът, Северна Каролина, има и втора къща, построена и обзаведена за „скромните“ 2,8 млн. долара. Трети недвижим имот, комплекс в Калифорния, е обявен за продажба. Първоначално за 29 млн., като впоследствие цената му пада до 14 млн. долара. Имението разполага с 9 спални, 19 бани и гараж за 15 автомобила, както и с баскетболен корт и басейн с остров в средата. Сред бъдещите намерения на Джордан е да направи и свое частно игрище за голф. Подобно и на други спортисти той си пада по мощните спортни автомобили. С първите 10 млн. долара, които получава след сключването на договора си с отбора на Bulls, той купува наведнъж цели седем автомобила „Мерцедес“ и „Понтиак“, за себе си и за всеки от членовете на семейството си.

Освен луксозните автомобили баскетболистът притежава и частен самолет, чийто номер се съдържа числото 23, номера от екипа на Джордан от времето на участието му в НБА. През последните години баскетболистът спечели немалко пари и от съдебни дела срещу фирми, производители на спортни артикули и екипировки. Една от тези компании изписва лого, подобно на това на Air Jordan, но на китайски език.

Наред с милиардите долари, които печели, Майкъл Джордан развива и благотворителна дейност. Ежегодно той участва в инициативите на 23 благотворителни организации. През 2018 г. дарява 2 млн. долара за възстановяване на щетите от урагана Флоренция. Седем милиона долара дарява за изграждането на две медицински клиники в Шарлот. Наред с това той участва и в акциите на организации, борещи се за социално и расово равенство и по-голям достъп до образование.

Трите деца на Джордан следват семейния бизнес на баща си. Най-големият син Джефри работи в компанията Nike в Орегон, а дъщерята Жасмин е представител на компанията в Шарлът. Средният син Маркус пък има бутик за маратонки. През 2013 г. Майкъл Джордан сключва втори брак с модела Ивет Прието, която е с 16 години по-млада от него. А на следващата година се раждат близначките Виктория и Изабела.

Тайгър Уудс, голф - $2,5 млрд.

gettyimages

И тук само малка част от богатството на Тайгър Уудс идва от участието му в състезания. Останалите доходи са от рекламни договори. Още в средата на 90-те години на миналия век Уудс сключва изгодни договори с компании от света на спорта и извън него: Nike, Rolex, Тaylor Made, Monster Energy, Gatorade. Най-скъпо платеният голфър в света обаче не оставя парите си да мухлясват, а ги употребява за печеливши инвестиции в различни сфери: IT технологии, верига ресторанти, дизайнерска компания. И, разбира се, част от компаниите му са свързани с голфа: компания за производство на приспособления и обучение на желаещи да научат тънкостите на тази игра. Освен това във Флорида вече е налице и едно от най-модерните миниголф игрища в света, като амбицията на „Тигъра“ Уудс е да открие десетки такива в цялата страна. Третото място в почетната класация заема починалият голфър Арнолд Палмър, който остави на наследниците си $1,7 млрд.

Джак Никлаус, голф - 1,63 млрд. долара

gettyimages

Другият топбогаташ в голф гилдията е Джак Никлаус, легенда на 60-те и 70-те години на миналия век. Приходите и на Никлаус са свързани не толкова с премиите от турнирите, а с бизнес нюх и впускане в начинания и инвестиции в различни сфери. Голяма роля за успеха на бизнеса му има Марк Маккормак, спортен агент и бизнесмен. Задно с друг бивш състезател Гари Плеър в началото на 60-те години тримата създават International Management Group, компания за спорт, мода и организиране на събития, свързани с тях. А десетина години по-късно Никлаус напуска тройката и започва собствен бизнес чрез компанията Golden Bear Inc. С нея предприема различни инвестиции, свързани с голфа, производство на оборудване за игра и изграждане на голф игрища и обучение на богати мераклии да владеят тънкостите на тази игра. Наред с това пише и няколко учебника по голф, които се разграбват като топъл хляб. През 90-те години сключва договор, като дава името си за поредицата от компютърни голф игри. Вече повече от половин век Никлаус неизменно е и рекламно лице на авиокомпанията Eastern Airlines. А през последните няколко години на негово име има наречена лимонада и марка колекционерски бели и червени вина. Наред с бизнеса Джак и съпругата му Барбара са почетни председатели на Фондация за опазване здравето на децата в Норт Палм Бийч, Флорида. Фондацията предоставя безплатно лечение на болни и хоспитализирани деца от социално слаби семейства. Никлаус дава 4,5 млн. долара за завършване на единственото в САЩ голф игрище за ранени войници и инвалиди ветерани. За своята благотворителна и спортна дейност през 2014 г. Джак Никлаус става носител на Златния медал на американския Конгрес.

Кристиано Роналдо, футбол - $1,58 млрд.

gettyimages

Сред най-богатите в света на спорта е и португалецът Кристиано Роналдо. Израснал е на остров Мадейра в семейството на баща алкохолик и майка, която няма постоянна работа. Затова не бива да ви учудва, че днес, когато е приказно богат, Кристиано плаща дан за недоимъка, в който е израснал. Сред имотите, които притежава, са огромно имение на родния му остров на брега на океана на стойност 28 млн. евро, вила в курорта Марбея и още една в Торино, апартаменти в Манчестър, Ню Йорк и Чешир. Всеизвестна е страстта на Роналдо към луксозните коли. „Перлата“ в колекцията му е „Богати Ла Воатюр Ноар“, от която са произведени само 10 бройки и още два автомобила от същата марка. Сред останалите бисери в автопарка на звездата са още: „Ламборгини Авентадор“, „Ролс-Ройс Кълинан“ и „Ферари F12TDF“. Но наред с тези бижута в гаража си Кристиано пази и първия си стар „Мерцедес С200“. Освен колите той има и свой частен самолет, който струва 17 млн. долара и носи неговото лого CR7.

В класацията за най-богати спортисти Роналдо е на пето място. Но е на първо място в една друга престижна класация, тази на сп. „Форбс“ за спортиста, спечелил най-много пари за една календарна година. Журналистите от списанието са изчислили, че за периода от май 2022 до май 2023 г. португалецът е прибрал в банковите си сметки 136 млн. долара. От тях 90 млн. са от реклама и спонсорства и „само“ 46 млн. от клубовете, в които е играл в този период. Най-скъпият контракт на Роналдо е доживотният договор с компанията Nike на стойност 1 млрд. долара. Като според клаузите на договора компанията ще продължи да използва футболиста и да му плаща безумни пари и след като той прекрати състезателната си кариера. Благодарение на скъпоструващите си адвокати и консултанти Кристиано умее добре да влага парите си и да печели от тях. Притежава собствена марка луксозно бельо, обувки, завивки, парфюми, ресторанти и хотели и дори своя творческа агенция и мобилни приложения. Преди няколко години името на Кристиано Роналдо бе замесено в скандал, свързан с укриването на данъци. Това всъщност е честа практика на много от звездите, но този път скандалът беше подушен от медиите, които го раздухаха и разнесоха по цял свят. За да се измъкне, се наложи футболната звезда да сключи с прокуратурата споразумение за двегодишна условна присъда и глоба в размер на 21,7 млн. долара.

* Следва продължение!