0

В завършилото неотдавна Европейско първенство по футбол в Германия, наред със световноизвестните звезди от европейски национални отбори, изгряха звездите и на някои дебютанти. Представихме ги в предишния брой на "Златно време", а сега, както ви обещахме, идва ред на "белобрадите старчета", за да има баланс.

Наред с младите топзвезди, направили своя прощъпалник, преди да започнат да бръснат брадите си, не по-малко интересна е и класацията на „белобрадите старчета“, играли на доста почтена възраст. Рекордьор сред тях според статистиките на ФИФА е египетският вратар Есам ел Хадари.

Есам ел Хадари

 Есам ел Хадари
Уикипедия, архив

На 45 години и 161 дни той пази вратата на своя национален тим в мача срещу Саудитска Арабия на Мондиал 2018. Активната му състезателна кариера в клубове започва през 1993 г., когато е едва 20-годишен и продължава чак до 2019 г. В националния отбор на Египет Ел Хадари има записани 159 мача в периода 1996-2018 г.

Тройка

Вратарите очевидно са дълголетниците във футбола, защото в топ 5 на най-възрастните футболисти има трима на този пост. Колумбиецът Фарид Мондрагон пази вратата на отбори като „Реал“ (Сарагоса), „Мец“, „Галатасарай“ и „Кьолн“. През 2014 г. е включен като втори вратар в националния отбор на родината си и дори успява да запише минути участие. По това време той е на 43 години.

Фарид Мондрагон

 Фарид Мондрагон
Уикипедия, архив

Пат Дженингс е рекордьор по мачове на тима на Северна Ирландия. Лебедовата му песен е на световното в Мексико през 1986 г. Там той вече е на 41 години, но продължава да е титуляр и пази вратата на отбора си.

Скокове

Само с една година по-малко е рекордът на друга истинска футболна легенда, англичанина Питър Шилтън. Той има записани 125 мача с националната фланелка на „трите лъва“. И макар и вече 40-годишен, той е титуляр на Мондиал 1990 в Италия и продължава да не оставя шанс за противниковите нападатели с феноменалните си скокове под рамките на вратата.

Питър Шилтън

 Питър Шилтън
Уикипедия, архив

Единственият полеви играч в топ 5 на футболните „белобради старчета“ е камерунецът Роже Мила, също една ярка и много запомняща се фигура. На световното в САЩ през 1994 г. той е не просто най-възрастния футболист, участник на първенството, а става и най-възрастният голмайстор в историята на световните първенства.

Роже Мила

 Роже Мила
Уикипедия, архив

В двубоя срещу Русия от груповата фаза 42-годишният Мила успява да вкара гол във вратата на противника в 46-ата мин. и има главна заслуга за почетното попадение в разгромната загуба на Камерун с 6:1.

Генетиката не се купува с пари

След като излезе на терена в двубоя срещу Чехия, португалският защитник Пепе регистрира рекорд. Той е на 41 години и 113 дни и няколко пъти досега е обновявал своето постижение. В мача на 1/4-финала срещу Франция възрастта му беше 41 години и 130 дни. „Неутрален фен, който гледа как Пепе играе, никога не би повярвал, че той е на 41“, каза треньорът на Португалия Роберто Мартинез. „Той е професионалист 24 часа в денонощието. Е, генетиката не може да се купи с пари”.

На 38 години и 289 дни капитанът на хърватите Лука Модрич пропусна дузпа в мача срещу италианците, но буквално минута по-късно порази вратата на Джанлуиджи Донарума. За Модрич този гол бе първи на ЕВРО след мача срещу Шотландия на 22 юни 2021 г., с което стана най-възрастният голмайстор на Евро 2024.

ТОП 10 най-възрастни играчи на Евро 2024

1. Пепе - 41 години и 3 месеца

2. Кристиано Роналдо - 39 години и 4 месеца

3. Лука Модрич - 38 години и 9 месеца

4. Хесус Навас - 38 години и 6 месеца

5. Гиорги Лория - 38 години и 4 месеца

6. Мануел Нойер - 38 години и 2 месеца

7. Оливие Жиру - 37 години и 8 месеца

8. Петер Пекарик - 37 години и 7 месеца

9. Каспер Шмайхел - 37 години и 7 месеца

10. Юрай Куцка - 37 години и 3 месеца