0

М ного участници от български риалити предавания по NOVA се превърнаха в звезди и развиха успешна кариера. За светската двойка Алекса и Елица от „Игри на волята“ предстои сватба, Мирела Илиева от същия формат стана певица, двукратният победител от Big Brother Джино Бианкалана стана ресторантьор, а Светлана, Никола и Атанас от участници в Hell's kitchen станаха готвачи в „На кафе“. 

Двукратен 

Бизнесменът Джино Бианкалана е единственият участник у нас, спечелил два пъти първото място в Големия брат. През 2015 г. той влезе първо във ВИП формата, а само две години по-късно сграбчи и титлата в Most Wanted изданието. Той влезе сред едни от най-популярните български личности, като за себе си сподели, че от 15-годишен живее в Чикаго и има семеен бизнес. Джино спечели сърцата на публиката и надмина всички останали, като се превърна от неизвестен за публиката в „Любима риалити звезда на България“. В момента има собствен ресторант в София и наскоро стана баща на момиченцето Данаила. 

Песен

Участничката в последния сезон на хитовото предаване на NOVA “Игри на волята“ Мирела Илиева стана певица. Тя представи дебютното си парче „Бих го изживяла пак“. Музиката е написана от Павел Николов от дуото Павел и Венци Венц, а текстът е на нея и на Павел. Парчето е като своеобразна изповед към Игрите и племето на Безстрашните. "Безстрашна до края, нищо няма да ме спре! И ще танцувам така, сякаш имам криле. Скок без парашут, няма връщане назад! Даже да боли, бих го изживяла пак!", пее Мирела. „Мечта ми беше да се запиша за „Игри на волята: България“ още от втори сезон. Танцьор съм, а също така съм тренирала и плуване. Нямах проблем с глада, може би само в първите два дни. Втората седмица спираш да го усещаш“, сподели преди време пред NOVA.

Друг музикант, преуспял с риалити формат, е Деян Каменов или Дидо от D2, както е по-известен, стартира музикалната си кариера в тв предаването „Стар Академи". Още докато участва в предаването, той е поканен да заеме мястото на първия вокалист на D2 Дичо Христов и да стане фронтмен на бандата, какъвто беше и доскоро. Братът на оперната ни прима Соня Йончева – Марин, също участва в „Стар Академи“ и стана победител. Други известни изпълнители, придобили популярност в музикални риалити формати, са Невена Цонева, Маги Джанаварова и Тома Здравков, които стартират своята кариера в предаването „Мюзик Айдъл“.

Любов

Победителят от четвъртия сезон на едно от най-екстремните предавания по NOVA „Игри на волята“ Алекса Ерски и годеницата му Елица Янкова, която също беше участник, се превърнаха в една от най-известните български двойки. Сърбинът и неговата половинка малко след формата се преместиха в самосиндикално жилище в София. На Коледа победителят й предложи брак, а през лятото ще вдигнат сватба. Всъщност Елица е човекът, който записва и двамата за участието им в Игрите. От резерва той отиде на финал и го спечели. В последния епизод той се състезава срещу Филип и Георги. Ерски тренира класическа борба в Сърбия и другото му голямо постижение в живота е, че е 7-кратен шампион на Сърбия по борба.

Друга светска двойка, обвързана с формата „Игри на волята“, са участникът от същия сезон Валери Григоров и холивудската ни гордост Мария Бакалова. Борислав Борисов  и Никита Джонсън пък са известна двойка от предаването „Биг Брадър“. Брюнетката се превърна в една от най-харесваните и мразени риалити звезди у нас. Татуираната българка провокира остри реакции в нета, най-вече заради външността си. Боби Ръгбиста пък бе нейно гадже. Той бе известен от преден сезон на шоуто, когато ходеше с Лили Клюкарката. Бившата му Лиляна Ангелова, по-известна като Лили Клюкарката и като участничка в третия сезон на шоуто „Биг Брадър”, се занимава с моделство и се включва в социалните мрежи като инфлуенсър. Панайот Кючуков бе един от най-провокативните участници в същото риалити.  В момента Пацо се завръща с шеги в Инстаграм, като споделя забавни видеа с попфолк изпълнителя Константин. 

Комбина 

Кулинарката Светлана Илиева се завъртя вихрено в публичното пространство, а причината е престижното трето място преди години, на което се класира в хитовото шоу на NOVA Hell's Kitchen. Въпреки че не стана победител, нейната кариера тръгна нагоре и за нула време тя се превърна в един от интересните млади кулинари в България. От няколко години Илиева е готвач в сутрешното предаване „На кафе”. Там тя си партнира с Атанас Балкански, който стигна до финал в същото предаване през 2020 г., и Никола Симеонов, който е финалист от 2019 г. в Кухнята на Ада. В тазгодишния формат Никола беше су-шеф рамо до рамо със Светлана, а победителят в него е Станислав Иванов.

Талантливият кулинар Реджеп Бадев, който зашемети с уменията и знанията си шеф Виктор Ангелов и конкурентите си, е роден в Сърница. Участникът се конкурира за титлата „най-добър професионален готвач в „Hell’s Kitchen България 2020 г.“ в третия сезон на риалитито с 26-годишния Атанас Балкански от Пловдив. 

Музика

Младите изпълнителки Гери-Никол, Христина Христова - Тита и Дара добиха популярност от музикалното предаване по NOVA „Х-Фактор“. Като триото от варненката Гери-Никол, родената в Силистра Тита и Мишел Страмински участваха в отбора – Sweet 16 и се надпреварваха заедно срещу останалите участници. Тита и варненката се насочиха към поп музиката и изгряха с такива парчета. Първата песен на Гери е  „Ела и си вземи“, а на Христина „Voodoo кукла“. И на двете момичета дебютите са им в дует с Криско. Към днешна дата певиците се насочиха към попфолк жанра. Дарина Йотова се появи на екраните на същото предаване година по-късно от колежките си. Тя все още не е изневерила на поп жанра и засега няма такива намерения. Дара не успя да победи и завърши на трето място. 5 месеца след предаването изгря с дебютното си парче „К'во не чу“. 

Идоли 

Други участници, станали тийнидоли след същия формат, са Атанас Колев – Наско и Михаела Маринова, които стигат до финала.

Михаела Филева, Виктория Геориева и Рафи също дадоха старт на кариерите си след музикалното предаване, като през 2011 г. Рафи беше победител, а Виктория представи България на Евровизия през 2020 г. Жана Бергендорф също ни представи на песенния конкурс, а е и победителка в X Factor.

Друга победителка в същия формат е Христиана Хаджиорданос в 4-ия сезон. Тя е певица от кипърски произход. След участието си в шоуто за таланти тя става известна като Христиана Лоизу.

Зара от Брадъра стана бодибилдър

Риалити звездата Светлозара Трендафилова, по-известна като Зара от първия сезон на шоуто „Биг Брадър“, отдавна живее в чужбина. През последните години тя се установи в Дубай. Атлетичната брюнетка се разведе с австралийския спортист Ерик Уотсън. Тя е една от първите риалити звезди у нас и набляга на хобито си – бодибилдинга, като се е преквалифицирала в професионален фитнес инструктор.