0

П реди 40 години - през 1983 г., излиза на екран един от най-рейтинговите тв сериали за всички времена - „Птиците умират сами“. Тв сагата печели 6 награди „Еми“ и 4 „Златен глобус“.

Филмът е със сценарий по романа на австралийската писателка Колийн Макълоу. Талантливата авторка до този момент не е особено известна на широката публика, въпреки че има и други романи. Романтичната драма за една красива, но забранена любов обаче завладява зрителите по цял свят и става най-известното произведение на Колийн Макълоу. Книгата е преведена и на български с огромен читателски интерес. В основата на романа авторката е вградила своята любов към родната Австралия, към нейната сурова, но и прекрасна природа и към разкъсвания от противоречия живот на австралийците - заселници и аборигени, който е изживяла и самата тя. Нейната майка е с маорски корени от Нова Зеландия, а баща й е с ирландски произход. Заглавието и лайтмотивът на „Птиците умират сами“ са свързани с ирландска легенда за птичката, която, загубила своя партньор, намира бодлив храст и забива най-дългия шип в сърцето си, докато пее най-красивата песен, която някой е чувал. „Защото най-хубавото се постига само с цената на най-голямата болка“, пише Макълоу.

В десетката

Над всичко в тази романтична история съзнанието грабва красивата, силна и трагична любов между отец Ралф и младата червенокоса австралийка Мегън. Режисьорът Дарил Дюк и сценаристът Лий Станли дълго търсили подходящи лица и за щастие улучили в десетката. Американският актьор Ричард Чембърлейн, който на 31 март навърши 89 години, успява да накара зрителите да се влюбят в героя му.

Всъщност сцените се заснемат в Южна Калифорния и на хавайския остров Кауай. А прекрасната Рейчъл Уорд е влюбената Меги, без която любовната история нямаше да бъде толкова истинска и драматична. По време на снимките Чембърлейн вече е утвърден актьор. В портфолиото му има роли във филмите „Доктор Килдър“, „Ад под небето“, „Шогун“, сериали по класиките „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“.

От дете той живее в Холивуд и е естествено да изучава актьорско майсторство в колежа „Помона“. След като участва във войната в Корея, където служи две години, „Метро Голдуин Майер“ го открива. Той си партнира с редица известни артисти като Катрин Хепбърн и Шон Конъри. Висок, красив, с искрящи сини очи и завладяваща усмивка, Ричард кара милиони жени да въздишат по него. Всяка седмица получава по 12 000 писма от почитателки от цял свят. До 2000 г. Чембърлейн поддържа имидж на бонвиван и плейбой. Над 5 десетилетия той очарова публиката с многостранния си талант. Участва в предизвикателни роли и в Американския Бродуей, и на британска сцена, създава свои музикални албуми и влиза в класации на „Билборд“. За да пази славата си на холивудска звезда, Ричард Чембърлейн дълго играе и житейска роля на мъжкар и сваляч, секссимвол и любимец на красиви жени. Но крие лична тайна - винаги е привличан повече от мъже.

Предразсъдъци

През 60-те и 70-те години е трудно да признаеш открито това и то не се приема от американското общество. През 1977 г. обаче се заговорва, че често е в компанията на актьора Уесли Юр. Ричард дълго крие, че е гей, за да не навреди на кариерата си, но скоро признава връзката си с писателя, актьор и продуцент Мартин Рабет. Малко след края на снимките на „Птиците умират сами“ двамата сключват таен граждански брак в Хавай, понеже в САЩ това още не е разрешено. Гей двойката живее именно в Хавай до 2010 г., когато се разделят и Чембърлейн се завръща в Лос Анджелис. През 2003 г. издава автобиография „Разрушена любов“, в която разказва за борбата си със сексуалната си ориентация, за копнежа да живее открито и да изживява щастието и любовта си. Именно за ролята си на отец Ралф де Брикасар Чембърлейн твърди, че му е било лесно да пресъздаде душевните терзания на героя си, разкъсван между тайната греховна любов и отдадеността му към вярата и църковната кариера, защото той също е изживявал подобна житейска духовна драма и му е добре познато.

Активност

Днес на преклонна възраст Ричард Чембърлейн все още участва в малки епизодични роли. След като продаде имението ни са брега на океана в Мауи за 13,8 млн. долара, актьорът прекарва дните си ту в Хавай, ту в Калифорния. Той е фитнес ентусиаст и твърди, че упражненията и спокойният сън са тайната за доброто му здраве. Той е и запален потребител на социалните медии, има акаунт в Инстаграм и е отявлен защитник на хората с различна ориентация, активист на ЛГБТ движението и дарител в борбата със СПИН.

За Рейчъл Уорд, която понастоящем е на 65, 1983 г. е неочаквано щастлива и снимките на „Птиците умират сами“ са изключителен момент в живота й. На снимачната площадка тя среща мъжа на живота си - актьора Браян Браун. Тя е на 25 години, изгряваща актриса (родена е на 12 септември 1957 г.) от Великобритания. Влюбва се в 10 години по-възрастния си екранен партньор, който по ирония на съдбата играе недолюбвания официален съпруг на героинята Меги. Браун вече има зад гърба си доста роли в родната Австралия и чужбина. Двамата с Рейчъл са доста противоположни. Тя е с аристократичен произход. Правнучка е на Уилям Уорд, 2-ри граф на Дъдли, който от 1908 до 1911 г. е бил генерал-губернатор на Австралия. Наследница на графове, Рейчъл е родена в замъка Хатероп, учи изкуства в Кенсингтън. Сестра й Трейси Луиз чрез брак е херцогиня Бофорт. Самата Рейчъл е била модел и гадже с Дейвид Кенеди, син на Робърт Ф. Кенеди. Браун пък е със скромно семейство, но майка му е била пианистка и балетен корепетитор, въпреки че е работила и като чистачка. Тя запалва Браян по артистичната професия. Когато екранното семейство Меги и Люк О'Нийл се срещат, той на шега й казва, че маорските шамани са го научили да гледа на ръка. Предсказва й, че скоро ще се омъжи по любов и ще има три деца. Само няколко месеца по-късно двамата се женят и остават да живеят в Сидни. Любовта им е силна и жива и до днес. Те наистина имат три деца - Роуз, Матилда и Джо, а Матилда Браун вече е известна актриса и модел в Австралия.