0

„Иска ми се веднага да стана французойка във всичко - в начина, по който живея, по който правя любов, спя и се обличам.“ Това възкликва в младостта на своите 20 години родената във Виена Роми Шнайдер.

Светът казва, че тя е най-хубавото нещо, което е дала Австрия след валса. А в Германия я сравняват с киноидолите Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Ако днес беше жива, на 23 септември Розмари Магдалена Албах-Рети, както е рожденото й име, щеше да стане на 85.

Райх

Когато Роми се ражда през 1938 г., Австрия вече е част от нацисткия райх след аншлуса и фамилията й стават германски поданици. Но майка й Магда Шнайдер си е германка от Бавария. Роми е потомствена актриса - и баща й, и майка й са актьори, а също и баба й, чието име носи. Така от малка тя знае, че съдбата й е да стане актриса. Но тя обича фолклора, интересува се от история и рисува много добре. Родителите й обаче са постоянно на снимачната площадка и скоро семейството се развежда. Тя е само на 4 години и заедно с брат й Волф растат при баба си в баварско село. Светът изживява Втората световна война, а майка й силно симпатизира на нацистите и фюрера. Години по-късно, през 1976 г., в интервю, публикувано обаче след смъртта й, пред издателя на списание „Ема“ Алис Шварцер Роми споделя, че Магда Шнайдер е била любовница на Хитлер и как тя е страдала между нея и диктатора: „Майка ми е спала с Хитлер, никога няма да й простя“.

След войната майка й се жени за ресторантьора от Кьолн Ханс Херберт и Роми е дадена в католически интернат в замъка Голденщайн, близо до Залцбург, и оставена за възпитание на монахините.

Мечти

На 14 години тя мечтае да учи в рисувателното училище в Кьолн, но попада в тежката атмосфера на втория си баща и властната си майка. Магда иска да командва живота на дъщеря си, има амбиция тя да стане актриса като нея и я подлага на строг режим - хранителен и изтощителен физически. 16-годишната Роми тежи едва 43 кг. Тя винаги е чувствала липсата на бащината закрила през диктаторския характер на майката. Нежна и чувствителна, мечтае и се стреми към топлина и любов.

Първите роли във филми като „Когато белите люляци цъфтят“ тя играе заедно с майка си, като дори приема артистично фамилията й Шнайдер. Северната арийска красота на Роми вече е впечатлила режисьора Маришка и той я прави известна с високобюджетната трилогия за императрица Сиси, където й поверява главната роля.

Кошмари

Киноманите са възхитени и покорени от ролята, която ще бележи професионалния й път. Но Роми мечтае за свобода, за лична изява извън славата на родителите си. И когато й предлагат снимки в Париж на филма „Кристин“, тя веднага тръгва. Бяга далече от семейния диктат и опека и от втория баща, който се опитва да я изнасили. „Много обичах майка си и нейните съвети ми бяха ценни, но после дълго ме преследваха кошмари, в които тя стоеше зад гърба ми“.

Посрещане

На летище „Орли“ я посреща нейният бъдещ филмов партньор - млад мъж с искрящо сини очи, който нескопосано й подава букет с червени рози. Това е Ален Делон. Пред вече известната Роми той, начинаещ актьор, доскоро само статист, пристъпва и не знае какво да каже - тя не говори френски, а той - немски. И двамата не са впечатлени. „Всичко ми изглеждаше безвкусно, а самото момче - безинтересно“. Тя е на 20, вече звезда. Хонорарът й е 75 млн. франка (стари), а на Ален едва 300 хил.

Връзката й с Ален Делон е страстна, но драматична.

 Връзката й с Ален Делон е страстна, но драматична.
gettyimages

Той вижда „някакво надуто, сладникаво-глупаво момиче от Виена - пълна скука“. Започват спорове, сърдито мусене на снимачната площадка. Обаче пръв Жан-Клод Бриали отбелязва, че те очевидно се допълват и са един за друг. И след края на снимките Роми къса веригите, които я свързват с дома, и остава в Париж. Започват дивите дни с Ален - препускане из Франция с отворения кабриолет на Делон, нощите в парижките локали, запознаване със световната бохема и романтичните вечери в хотелската й стая. Там ги сварва и майка й Магда. Тя е бясна, не приема сериозно Ален, който води дъщеря й към провал. И настоява почти насила официално да се сгодят.

Годеници

Следват 6 години годеници, през които тя понася трудния характер на Ален Делон - готова е да търпи всичко - грубости, изневери, дори физическо насилие. Но тя безумно го обича, той е нейният свят. Интимният и светският живот на двойката Роми - Делон пълни жълтата и световната преса. Провъзгласени са за най-известните влюбени. И това е вярно за Роми, но не и за набиращия слава Делон. През 1963 г. красивата приказка свършва. Роми е в Холивуд за филма „Процесът“, с Ален говорят с часове по телефона. Но когато се връща, заварва общия им апартамент празен. И само бележка: „Връщам ти свободата и запазвам сърцето ти за себе си“. Той е женен за друга – Натали, и чака дете.

Унижение

Роми е убита, унижена, потресена. На 25 е, а иска да умре. „Няма нищо по-студено от мъртва любов“, пише тя и прави опит за самоубийство. Свършва истинската любов. В следващите години следва връзка с немския драматург Хари Майен, с други, и бракът й с Майен, от който се ражда синът й Давид, който я връща към живота.

А също и участието й в редица известни филми - над 50 - „Кардиналът“, „Какво ново“, „Нещата от живота“, „Убийството на Троцки“, „Старата пушка“... Тя е муза на режисьори като Карло Понти, Орсън Уелс, Лукино Висконти... Приятелка е с великата Коко Шанел, с великата княгиня Мария Павловна... Получава награда „Сезар“ през 1976 за най-добра актриса за „Важно е да обичаш“ и през 1979 за „Една обикновена история“. Но през 1969 в живота й отново се появява Делон, когато двамата си партнират в „Басейнът“.

Очакване

Журналисти и папараци са в очакване, следят ги, надяват се след страстните сцени да се възвърнат старите любовни трепети. Очевидно Роми още има силни чувства, но Делон твърди, че такъв е сценарият. Нищо не последва освен искането за развод от оскърбения съпруг. Роми пак е губещата.

Две години по-късно Майен е намерен обесен, а Роми се обвинява до края на дните си. Въпреки всичко Шнайдер остава много продуктивна, дори снима по няколко филма едновременно. Сякаш се надпреварва с времето.

През 1975 се омъжва втори път за доста по-младия си, но влюбен в нея секретар Даниел Биадзини и през 1977 се ражда дъщеря им Сара. Ореолът на Роми на световна звезда обаче не я прави щастлива. Тя сякаш е орисана да има върхове и падения. Нещастията я настигат едно след друго. Откриват й тумор в бъбрека, развежда се и с втория си съпруг. Но смъртният удар я застига през 1981, когато при злополука умира единственият й любим син Дейвид. Тя е отчаяна и срината. Депресията я убива бавно, тя се опитва да я тушира с антидепресанти и алкохол. На 43 е, а е напълно душевно деградирала. До онзи 29 май 1982, когато сърцето й се пръсва - дали от комбинацията лекарства + алкохол, или от мъка...

Последен дом

Роми е погребана в Боаси -сан-Авоар, на 50 км от Париж. За нея посмъртно Педро Алмодовар прави филма „Всичко за майка ми“. През 2020 г. неизвестни оскверниха гроба на актрисата. Те преместили надгробния камък и отворили гробницата, вероятно за грабеж, мислейки, че там има нещо ценно.