0

Р егионалната здравна инспекция във Велико Търново затвори лечебно аязмо, помогнало и изцерило стотици болни от цяла България. Аязмото, известно още като лечебен извор на Св. Георги Победоносец, се намира в ателието на търновския зограф Стоян Недев в старата част на града, точно под сградата на местната митрополия и близо до портите на Царевец. Според Недев завистници са дали фалшиви сигнали и след като водата веднъж е била обявена за годна за пиене, била взета нова проба, която показала лош резултат.

Пости

Миряни разказват, че историята за появата на извора е изключително интересна и отвежда към божественото.

„Беше по време на Великденските пости. Тъкмо довършвах иконата на Свети Георги. При мен в ателието беше и дъщеря ми. Изведнъж се чу страхотен гръм. Сградата се разтърси, а бетонната плоча върху бюрото ми се напука. От труса кръстът на катедралния храм падна. Ние с дъщеря ми изплашени избягахме навън. А когато се върнахме, видяхме, че в ателието е избликнал извор с вода. Първо помислих, че е някаква повреда и повиках ВиК, но те не откриха авария. А водата продължаваше да блика все по-силно. Бях решил да се изнеса от ателието, когато се случи ново чудо. На Великден по обяд пред вратата на зографницата ми кацна гълъб с червена човка и бяло петно на врата под формата на триъгълник. Така е изобразен ореолът на Бог отец. Свещеник ми обясни, че това е Божа поличба и че гълъбът вероятно е изпратен от самия Св. Георги, за да ми „каже“ да сътворя чешма на мястото, където бликна изворът“, разказва Стоян Недев. Свидетелства, че през цялото време, докато правил чешмата, около две седмици, гълъбът непрекъснато стоял пред ателието му. Когато чешмата вече била готова, той отлетял във висините.

Убиецът на змея

Върху мраморната чешма е изобразен самият Свети Георги, убиващ змея, като иконата е ориентирана на изток. А надписът върху чешмата гласи: „Св. Георги Победоносче, моли Христа Бог да спаси благочестивия български народ и да ни дари здраве, благоденствие и мир. Амин!“

Докато благоустроявал аязмото, Стоян Зографа, както го наричат хората, изобщо и не подозирал, че то има целебни свойства. Разбрал за това случайно, когато в ателието му дошло момиче, изпратено от една ясновидка от района. Майката на момичето имала перде на очите и даровитата жена му казала да отиде в Търново и да налее вода от лечебния извор в зографницата на Стоян Недев. Момичето изпълнило заръката и след няколко дни чудото станало. Пердето от очите на майка му паднало и жената отново прогледнала. Изненадан, а и малко изплашен, Стоян Зографа занесъл вода от извора за проба в тогавашното ХЕИ. Споделя, че оттам след направените проби му изпратили сертификат, че водата от извора е годна и като състав превъзхожда тази от градската ВиК мрежа. Тогава чешмата в зографницата тържествено е осветена на Гергьовден и тогава изненадващо белият гълъб отново се появил, като водел със себе си и още два.

Трите птици очертали символичен кръст пред вратата на ателието. В деня били направени доста снимки. Когато лентата била промита, Зографът и приятелите му изумени забелязали и други неща върху тях: силуета на Свети Георги на кон, убиващ змея, както и урбуса - неръкотворния образ на Иисус Христос, отпечатан върху Торинската плащаница.

Ефект

Оттогава е установено, че водата от търновското аязмо помага при проблеми със стомаха, костите и сухожилията, кожата, женски и очни проблеми, както и при онкологични заболявания в начален стадий. При това помага както на християни, така и на болни от други религии, разказва Недев.

В един от случаите възрастна жена от турската махала в Търново претърпяла операция от рак. Отписана от лекарите като безнадежден случай, в продължение на 20 дни тя пила вода от аязмото и изненадващо за околните се върнала отново към живота. При друг случай пък мюсюлманка запалила свещ на Св. Георги и паднала на коленете пред иконата му, след като водата от аязмото му излекувало болния й син. Мъж с незарастваща рана на крака след операция седмица мил раната с водата от лечебния извор и тя се затворила. Случаи като тези Стоян Недев споделя, че може да разказва с десетки. Той обяснява също, че при приемането на лечебната вода си има ритуал.

Преди да отпие човек от нея, трябва да се зареди с положителна енергия и да не носи и таи лоши помисли в душата и сърцето си. Обяснението гласи, че водата има своя памет и се зарежда от енергията на човека, който ще я пие. „Водата от аязмото е пълна със златни и сребърни йони. Не случайно кръстът, използван от свещениците, също е сребърен и също лекува. За да има ефект, водата се взема по една чашка сутрин половин час преди ядене. Като преди да я изпие, човек трябва да се помоли и ако е християнин, да се прекръсти. Възрастни хора обаче не трябва да пият повече от 50 грама, защото е много силна и може от нея кръвното им налягане да се вдигне“, предупреждава зографът. Той е категоричен, че не е поискал и една стотинка за лечебната вода. Който иска, хвърля стотинки в коритото на чешмата. През последните години Стоян и съпругата му Даринка започнали да вземат по 2 лв., но не за водата, а за шишетата, в които я предлагали на някои от нуждаещите се. „Идват тук хора с шишета от боза, от бира, от ракия и искат да си напълнят вода от лечебния извор. Това не е добре, защото съдът, в който ще се налива тази вода, трябва да не е ползван преди това. Затова решихме да купуваме чисто нови бутилки и да пълним свещената вода в тях“, споделя съпругата Даринка.

Опашки

Повече от четвърт век хиляди болни и нуждаещи се посещавали чудотворното аязмо на Св. Георги Победоносец. Стигнало се дори дотам хората да идват през нощта и да спят в колите си пред ателието на Зографа, за да успеят рано сутринта първи да си сипят от целебната течност. Някои си поръчвали и икони от Недев, който също е ненадминат в зографисването им. Но и тук, както в България по традиция често се случва, се появили завистници и зложелатели, които решили да спрат „бизнеса“ на художника. Те били убедени, че от лечебното аязмо семейство Недеви вече са станали милионери. Един ден през пролетта на 2022 г. в ателието на Стоян дошли представители на здравната инспекция, придружени от полиция. Те съобщили за постъпил сигнал, че водата от аязмото е опасна за пиене и взели нови проби за анализ. Месец по-късно излязло решение на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), според което водата е с неизяснен произход и съдържа ешерихия коли и ентерококи, а също и нитрати над нормата. Поради което не трябва да се използва за питейно-битови цели: пиене, миене, контакти с кожата и лигавиците.

Акцията предизвика гнева на Стоян Зографа. Той предупреждава, че аязмото е бликнало по волята на Бог и Св. Георги и затварянето му ще донесе страдания и много беди не само на онези, от които е издадена заповедта, но и на обществеността на В. Търново. Художникът даже се опасява да не настъпи някакъв природен катаклизъм като силно земетресение вследствие на Божието наказание.

Събират свидетелства на изцелени

Съпругата му разказва, че след като изворът бил запечатан, те решили да съберат разказите на поне част от изцелените с водата, които да представят като доказателства пред компетентните органи. „Оставихме пред ателието една тетрадка, в която хората идваха и собственоръчно пишеха и разказваха историите си и как им е помогнала водата от аязмото. Една сутрин тетрадката беше изчезнаха. Научихме, че по нареждане „отгоре“ тайно е била открадната“, разказват пазителите на извора на Св. Георги. Те молят и онези, които прочетат материала във вестника и имат желание, да им изпратят писмо, в което да разкажат помогнала ли им е водата от аязмото и от какво ги е излекувала. Писмата си могат да изпращат във Фейсбук месинджъра на Даринка Гецова или на страницата „Лечебна вода и параклис „Св. Георги“ гр. В. Търново“, отново в социалната мрежа.