0

П рочулият се в публичното пространство като Касапина от Стара Загора Георги Георгиев е размахвал макетното ножче, режейки тялото на 18-годишната ученичка Дебора Михайлова, като професионален месар транжор. Това става ясно от обвинителния акт, който въпреки жестоките подробности бе върнат на прокуратурата с мотив, че трябва да са още по-подробни.

А подробностите не са за хора със слаби сърца и в американските филми обикновено такива детайли се цензурират. У нас обаче това не е проблем да се сподели въпреки някои европейски директиви, които също са против натурализма, въпреки бруталността на кое да е от извършените престъпления. Фактите са жестоки.

Замах

Касапина бие момичето, удря го изключително силно в главата, което води да изпадането й в кратко безсъзнание. В това време хваща макетно ножче, което минути по-рано е закупил от бензиностанция, и започва да нанася удари със замах – ляво-дясно. Режейки плътта на Дебора парче по парче. Досущ като професионален коляч на прасе, каквито едно време наемаха в ТКЗС и наричаха касапи. Сега дори в селското стопанство има щадящи животните норми и обикновено месото се отделя механично с машини. Случаят с Дебора в Стара Загора обаче не е такъв. Тя е рязана с нанасянето на 21 удара с макетното ножче, като 18 от раните й са дълбоко порезни и оставят белези за цял живот.

Присъда

Обвиненията спрямо 26-годишния мъж са три, най-тежката присъда, която може да получи, ако бъде признат за виновен, е 10 години лишаване от свобода. Първото е за проява на особена жестокост чрез удар с юмрук по главата на Дебора, 18 порезни рани с макетен нож, с което й е причинил двустепенна средна телесна повреда. Второто е за това, че е остригал част от косата й в областта на лявата половина на главата, и третото е за това, че от началото на април 2023 г. до 25 юни 2023 г. в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георгиев шест пъти й се заканил с убийство и това предизвикало основателен страх у Дебора. Според доводите на обвинението на Михайлова е нанесена средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето й, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. Деянието е извършено по особено мъчителен начин. Законодателят за това престъпление е предвидил лишаване от свобода от 2 до 10 години, ако в съда бъде доказана вината на Георги Георгиев.

Овца

Второто обвинение е за това, че на 26 юни 2023 г. в Стара Загора в апартамент все още нейният интимен партньор Георги я е остригал като овца, като с бръснач отстранил част от косата в областта на лявата половина на главата. За целта се е подпомогнал и с електрическа машинка. Употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето. За това престъпление законодателят е предвидил лишаване от свобода до 6 години.

Третото обвинение пък е, че от началото на месец април до края на юни 2023 г. в Стара Загора и Казанлък в условията на продължавано престъпление насилникът Георги на 6 пъти се е заканил с убийство спрямо пострадалото момиче. Заканите му предизвикали основателен страх у нея. За това Георгиев също може да бъде лишен от свобода до 6 години. Максимумът обаче ще е най-тежкото по размер, тъй като българското законодателство не комулира наказанията. На брифинг в Стара Загора от Районната прокуратура дадоха някои подробности по случая. По разследването са направени 6 експертизи, участвали са над 20 вещи лица. Само съдебномедицинската експертиза, извършена в Пловдив, е от 150 страници, бе съобщено по-рано. А съдебният лекар, д-р Теодор Стаматов, който направи първата експертиза на Дебора, каза, че е преброил по тялото й 400 шева и 21 порезни рани.

Мотиви

Съдия Десислава Порязова от Пловдив прекрати делото с мотиви, че обвинението за причиняване на телесна повреда на Дебора е противоречиво, а прокуратурата не е описала подробно как точно е било извършено престъплението и какъв е механизмът на причиняване на уврежданията й. Тъкмо това даде повод на журналистическо разследване в „Телеграф“, което да опише въпросния механизъм. Надеждата е, че ако прокуратурата в Стара Загора не успее да опише механизма, то поне медиите да го опишат добре, така че да й стане ясно на съдия Порязова как Дебора е рязана от изверга, наричан с благото определение Касапин от някои по-умерени медии. Страхът от правосъдие, не въздава правосъдие, гласи древна римска поговорка, припомниха юристи, завършили престижни университети зад границите на България.