Г отови кюфтета или кебапчета влизат в употреба за вкусни и бързо приготвяни ястия, видени на receptite.com.
Яхния с кюфтета
Необходими продукти:
- 10 сурови готови кебапчета или кюфтета
- 2 картофа
- 6-7 чушки
- 1 морков
- 1 голяма глава лук
- 200 г домати (1 голям домат)
- 3-4 с.л. олио
- 1/2 с.л. червен пипер
- сол, чубрица, черен пипер
- (може да използвате универсална подправка за овкусяване)
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете около 1,5 л вода да заври. Разрежете кебапчетата през средата на две (ако използвате кюфтета – на четири), всяко парченце оваляйте в брашно и го пуснете във врящата вода. След като поврат 6-7 минути, ги извадете, не хвърляйте водата, в която са врели кебапчетата. В подходяща тенджера си сложете олиото и прибавете чушките, нарязани на парченца, настъргания морков, лука, нарязан на полумесеци, и картофите на парчета според вашите предпочитания. Поръсете с подправка или посолете леко и сложете на котлона да се задушат под капак, като бъркате, за да не залепнат. След като омекнат зеленчуците, добавяте червения пипер, разбърквате и прибавете настъргания домат. След като поври 2-3 минути, залейте зеленчуците с водата, в която сте варили кебапчетата. Доовкусете с подправките и ако е нужно още - със сол. Оставете да покъкри на тих огън 10 минути. Прибавяте кебапчетата и оставяте да поври още 5 минути. Ако обичате по-гъсти яхнии, може да си сгъстите соса с 1 с.л. брашно, размита с малко водичка, и оставете да поври 3-4 минути, после махате от огъня. Можете да приготвите яхнията и с кюфтета.
Гювечета с печено на скара
Необходими продукти:
Предварително се изпичат на скара:
- 8 кюфтета
- 4 кебапчета
- 4 шишчета от пилешко или свинско месо
Освен това са необходими:
- 4 глави лук
- 8 гъби
- 300 г поизсъхнала домашна наденица (кълцана или мляна) или луканка
- 150 мл вино
- подправки на вкус - черен пипер, кимион, универсална подправка
Начин на приготвяне:
Лукът и гъбите се нарязват и се разпределят равномерно на дъното на гювечетата. Кюфтетата и кебапчетата се разпределят в гювечетата по равно. Шишчето се изнизва вътре. Поръсва се с подправките. Всичко се разбърква добре с лука и гъбите и отгоре се украсява с нарязана луканка. Налива се виното и ястието се задушава под капак 30 минути в гореща фурна.