0

К ашкавалът е уникален продукт, който се появява на Балканите преди много векове, но се смята, че името му е от новото време и идва от немското название на едно от сирената им – каш кезе. В българската кухня кашкавалът се използва едва ли не на всякъде. Но ето няколко идеи от receptite.com.

Чушки бюрек с картофено пюре

Необходими продукти:

  • 1 буркан (от 800 г) печени чушки
  • 3 сварени картофи
  • 100 г сирене
  • 50 г кашкавал
  • 1 яйце
  • 2 стръка копър
  • 2 щипки смлян черен пипер
  • сол
  • олио за пържене

За панировката:

  • галета
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

Картофите се намачкват, прибавят се настърганото сирене и кашкавал, нарязаният копър, сол, черен пипер и яйцето. Разбърква се добре. Чушките се пълнят със сместа, топват се в разбитото яйце, след това в галета и се пържат в сгорещено олио.

Пилешки бутчета със сметана и гъби

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета
  • 70 г масло
  • 1 глава настърган лук
  • 2 с.л. брашно
  • 500 мл течна сметана
  • 200 г настърган кашкавал
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 кг гъби
  • магданоз по желание

Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, изцеждат се и се поставят в тава. В съд се сгорещява маслото, в което леко се запържват лукът и брашното, добавят се гъбите да поомекнат. Прибавят се сметаната, кашкавалът и подправките. След като заври, сместа се сваля от огъня и с нея се обливат бутчетата. Запича се в загрята фурна 30-40 минути, докато се сгъсти сосът. При сервиране по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Кекс от кайма

Необходими продукти:

  • 500 г кайма смес
  • 200 г гъби
  • 200 г пушена шунка
  • 150 г масло
  • 100 г кашкавал
  • 50 г прясно мляко
  • 40 г брашно
  • сол, черен пипер, чубрица, индийско орехче, кимион
  • 2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

В половината масло запържете леко гъбите, нарязани на парчета, и шунката - на кубчета. Прибавете каймата, разбъркайте. Посолете и прибавете всички подправки. В останалото масло запържете до златисто брашното и прибавете млякото студено като разбърквате често, за да не се получат топчета. С така получения сос бешамел залейте каймата и разбъркайте добре. Намаслете хубаво форма за кекс и поръсете с галета изсипете месната смес и поръсете и от горе с галета. Запечете за около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Извадете оставете да почине за 2-3минути и го обърнете в тавичка, поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната докато се получи коричка (2-5 минути).

Паниран в кори

Необходими продукти:

  • 300-400 г кашкавал
  • 3-4 кори за баница
  • 20-30 г разтопено масло или маргарин
  • 2 яйца
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарязваме корите на правоъгълници (аз разделих всяка кора на две части). Намазваме всеки правоъгълник с разтопеното масло. Нарязваме и кашкавала, като завиваме всяко парче с кора (от всички страни), така че при панирането да не се разтече. Така подготвеният кашкавал потапяме в предварително разбитите яйца и панираме в сгорещеното олио.