Н е всеки пости по една или друга причина, затова ето няколко идеи за хапвания със свинско, останалото е въпрос на мерак, забелязани са из receptite.com.
Лудогорският кебап на Пенчо Кубадински
Необходими продукти за 2 броя:
- 300 г свинско месо
- 200 г пресни гъби или стерилизирани
- 1 глава лук
- 2 триъгълничета топено сирене или 60 г друго топено сирене
- 2 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- на вкус сол, чубрица и черен пипер (може и други подправки)
- 2 с.л. мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки хапки и го сварете до полуготовност за около 10-15 минути. Отцедете месото и го запържете в мазнината. Щом започне да се зачервява, сложете ситно нарязания лук и нарязаните на филийки гъби, похлупете и задушавайте, докато лукът и гъбите омекнат и ястието остане на мазнина, като разбърквате от време на време. След това посолете, добавете червения пипер и подправките и махнете от огъня. Докато приготвяте ястието, включете фурната на 200 градуса да се загрява. Готовото ястие разпределете в 2 гювечета. Във всяко начупете на малки парченца по 1 триъгълниче топено сирене. Залейте всяко гювече с по 1 разбито яйце, похлупете с капачетата и сложете в загрятата фурна и печете 15 минути. След като ги извадите, ги оставете малко да поизстинат и сервирайте с препечени филийки и подходяща за сезона салата.
Пояснение: В оригиналната рецепта този кебап се приготвя с месо от диво прасе, това е специалитет на Пенчо Кубадински.
Пържоли в гювеч
Необходими продукти:
- 1 кг свински или пилешки пържоли
- 200 г топено сирене
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 300 мл бяло вино
- 250 г гъби
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. кориандър
- соев сос
Начин на приготвяне:
Пържолите престояват поне 24 часа в марината от бяло вино, кориандър и соев сос. След това се запържват и се подреждат в гювеч с морковите, нарязани на ивици, лука и гъбите. Заливат се с брашното, разтворено с 1 ч.ч. вода. Най-отгоре се слага топеното сирене. Пече се около 45 минути на 250 градуса.
Задушено в тенджера под налягане
Необходими продукти:
- 1 кг месо
- 100 г мазнина
- 200 г лук
- 200 г картофи
- 300 г домати
- 5-6 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- няколко зърна черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- кимион
- сол
Начин на приготвяне:
Нарязаното на порции месо се посолява. В тенджерата под налягане се реди: месо, дребно нарязан лук, нарязани на кубчета картофи. Отново се слагат месо, лук, картофи и месо. Прибавят се обелените скилидки чесън, черният пипер, дафиновият лист, кимион и сол на вкус. Налива се 1 ч.ч. гореща вода. Поръсва се с настърганите домати и се полива със сгорещената мазнина, оцветена с червения пипер. Тенджерата се затваря и се поставя на огъня. Задушаването продължава 20-25 минути след завирането на ястието.
Бирено-медени ребърца на фурна
Необходими продукти:
- около 1 кг ребра/гърди
- 1 л бира
- 100 г мед
- около 100 мл соев сос
- сол, червен и черен пипер
- босилек, риган, чубрица (може и друга подправка по желание)
- 3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Ребърцата се измиват, след което се намазват обилно с олиото, солта, червения и черния пипер. Слагат се в тава. В отделен съд в малко гореща вода се размиват 2 с.л. мед, прибавят се соевият сос и бирата. Сместа се изсипва в тавата. Всяко едно ребърце се намазва с малко мед и се поръсва с босилек, риган и чубрица, може и други подправки на вкус. Пече се на умерена фурна, като времето е според вида на фурната.
Ако искате, може да направите и картофи в останалата смес, след като извадите ребрата.