0

Р апърът Серафим Мартинов-Сарафа, който има проекти със световноизвестни звезди като 2PAC и сина на DR.DRE, учи финанси.

Покрай цифрите той не забравя и музиката. Тази година се навършват 20 г. от творческата му кариера и по този повод Сарафа издаде, че прави нов албум.

Книги

Освен трескавата подготовка по албума рапърът обича да учи нови неща постоянно, дори и извън музиката. „В момента съм се съсредоточил и над областта на финансите. Чета и книги от време на време, въпреки че заспивам на тях. Общо взето, уча нови неща“, сподели изпълнителят пред „Телеграф“. Мотото, което винаги му помага в живота и следва безрезервно, е „Бавният успех изгражда характера, а бързият егото“. „Също така се стремя да бъда ТЗР - Тук Заради Реалността“, допълни рапърът.

Успех

Според Сарафа проектът, който му е донесъл най-голям успех, е „София Де Жанейро“, който направил през 2010 година. „Няма да забравя, тъкмо бях подписал с една компания, която правеше официални Youtube канали в мрежата, и тази песен беше на първо място в чартовете на българската мрежа с милиони гледания по онова време. Естествено, за мен лично имам и по-големи проекти като например с носителите на „Грами“ и американската хип-хоп група Naughty By Nature, с която съм прослушал тази музика през далечната 1993 година“, разказва той. „След това вече, правейки песен с тях, това ми отвори вратите към проекти с легендарната група на 2PAC The Outlawz, с които имам няколко проекта, както и такива, които тепърва ще излизат. Последният ми голям проект е със сина на голямата хип-хоп легенда DR.DRE. Гордея се с нещата, които ми се случват, защото никой освен мен не може да ги направи, колкото и нескромно да звучи това“, добави Мартинов.

Спомени

Работейки с толкова известни личности, българският изпълнител има зад гърба си много концерти и турнета. „Една от най-запомнящите ми срещи с големите имена на хип-хопа от Щатите е с легендите от Чикаго Crutial Conflict, които бяха в България. Заедно с тях направихме над 100 концерта за няколко месеца. Записахме няколко песни в моето студио, имаме и клип, разбира се, който се интересува, може да ги намери. С тях съм имал едни от най-хубавите ми моменти в живота, защото бяхме заедно през цялото време. Те ми разказваха наистина много интересни неща от шоубизнеса в Щатите, разказваха ми много истории от 90-те години, които са златните години на хип-хоп музиката. Имам много спомени с тях и ги пазя с голяма любов в сърцето ми. Може би това е най-емблематичният момент, в който съм се чувствал страхотно, няма да лъжа“, разкрива певецът.

Звезди

След всичките си изяви и дуети с легенди от хип-хопа Сарафа споделя, че всяка дума от тези легенди е урок. „Зависи дали внимателно чуваш нещата. Мога да кажа едно - абсолютно всички американски звезди, с които съм работил, са едни прекрасни, стойностни и много земни личности, здраво стъпили на земята“. Според него в България повечето изпълнители не се държат на такова ниво. „Имат се за много VIP, държат се все едно си им длъжен за нещо. Дръжте се по-нормално, вашата слава е просто буря в чаша вода и това ще го разбереш, когато видиш на живо и усетиш. Защо някой е световноизвестен и едновременно с това е стъпил здраво на земята с десетте си пръста“, отсича той.

Освен уроците зад гърба си Серафим има и много забавни моменти с легендите. „Никога няма да забравя моя приятел от Crutial Conflict – COLDHARD, който ми разказа как за пръв път e видял в лобито на един хотел точно преди да го убият легендарният Notorius BIG или BIGGIE. Разказваше историята с много страст. Сега не мога да я пресъздам така, както него, но му направило огромно впечатление, че BIGGIE бил с чисто нови, светещи тимбърлендки и ми каза, че в този момент погледите им се засекли. Казал му WHATS UP BIG и той му отговорил с типичния за него фъфлещ говор WASSUP. Виж, това е нещо, за което трябва да бъдеш там, на живо, и да си запознат за какво говоря, за да ме разбереш“, разказа през смях рапърът.

Сбъднал е всичките си желания

На въпроса коя е следващата звезда, с която иска да работи, рапърът отсече: „Не че се надувам, да не прозвучи така, но аз с когото съм искал по някакъв начин, дори и невъзможен на пръв поглед, съм го направил“. „Наистина мисля, че тук, от България, съм постигнал много голяма част от мечтите, които съм имал. Най-интересното е, че всичко се случи с лекота. Сега, като се замисля, човек трябва да знае как да мечтае на едро“, категоричен е той. Въпреки това мечтае близките му хора, които обича, да бъдат щастливи и усмихнати. Не искам да ги виждам с наведена глава. Макар всички да знаем, че това е живият живот, и аз по-някога съм така, но се старая и се боря да променя това“, казва Сарафа.