0

З аместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев ще се изправи срещу легендарния глас на рок група „Диана Експрес“ – Илия Ангелов, на тазгодишното издание на фестивала „Бургас и морето“.

И двамата ще представят свои авторски песни на сцената в Летния театър в Бургас на 28 юли. „Да отидем дотам“ е заглавието на композицията на Генчев по стихове на Джина Дундова – Панчева, а аранжиментът е на Максим Горанов и Георги Милтиядов. Ангелов пък сам е написал музиката и е направил аранжимента на „Ще ме вкараш в грях“, а стиховете са на голямата Надежда Захариева. 

Шанс

10-те песни от конкурсната програма са селектирани от комисия в състав: обичаната изпълнителка Тони Димитрова, композиторите Стефан Диомов и Руслан Карагьозов, зам.-кметът „Култура и вероизповедания“ Диана Саватева, генералният директор на БТА – Кирил Вълчев, ръководителят на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и заместник-директор на филиала в гр. Бургас – д-р Адриан Георгиев, общинският съветник и част от комисията по култура към Общински съвет – Бургас, Веселин Пренеров, поетесата Яна Вълчева, фронтменът на група „Горещ пясък“ Светослав Михайлов и директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

„Около 50 песни бяха подадени тази година. Първоначално бяхме избрали 12, но две отпаднаха на крачка от финала. Едната са я дали едновременно и за фестивала в Хисаря, където също е приета, и трябваше да изберат къде ще участват. А другата много приличаше на една песен на „Щурците“ - кантото е едно към едно, рефренът се променя, но като цяло много прилича. Аз лично бях готова да дам шанс, тъй като песента е красива, но преобладаваше становището на колегите, че трябва да отпадне, и се съгласих“, разказа пред „Телеграф“ Тони Димитрова.

Светлина

Не една, а две вокални формации ще се включат в битката за голямата награда „Бургас и морето 2024“. „Фортисимо“ участват за поредна година, дори са печелили фестивала, но сега ще представят песента на Милен Македонски по стихове на Костадин Филипов „Светлина“. Другият ансамбъл – HighLight, е в доста по-голям състав и част от изпълнителите са написали песента „Ти ми обеща“, аранжирана от Петър Алексиев. Останалите участници също са млади – Симеон Славев ще представи „Булевардът“ от Артур Надосян и Румен Николов, а Георги Костадинов - „Самота“ от Иво Дуков.

Булфото

„Сънят на ореха“ е заглавието на песента по музика на Митко Динев, текст Йордан Пеев, аранжимент Райко Севов, изпълнена от Огнян Георгиев. Теди Русева – Тиара, сама е написала текста на „Само морето“ по музика и аранжимент на Жеко Жеков. Големият композитор Светослав Лобошки е автор на последните две песни: „На татко“ е по стихове на друг колос в жанра – Мариета Ангелова, и ще бъде представена от Яница Кънева, а „Просто любов“ ще изпеят Иван и Глория от дует „Аморе“ по текст на Косьо Филипов. Водеща е актрисата Милена Маркова – Маца, която от няколко години е част от бургаския театър, а в журито са Краси и Вили Гюлмезови, или дует „Шик“, които ще изнесат и рецитал, докато публиката гласува за своя фаворит.

Откраднали китарата на музикант

„Имам фаворит, но няма да го кажа, за да не влияя на другите. Повечето песни са баладични. От години е така, не знам защо някой е решил, че като е за фестивал, трябва да е бавна песен. Затова като се появи някоя бърза, и чак се изненадваме. „Горещ пясък“ вече ги репетират. Един човек беше написал, че всяка година идва на фестивала и много иска да даде песен, но му откраднали китарата и затова си е изпълнил песента акапелно.

Други пък изпращат записи с телефона“, разказа още пред „Телеграф“ Тони Димитрова. На нея й се иска телевизионното излъчване да бъде непосредствено след фестивала. „А не на 6 септември, както е традицията, когато вече е преминала вълната“, добави певицата.