0

22 ноември 1963. Президентският кортеж се движи по централната улица на Далас, Тексас, акламиран от множеството. В многогласните възгласи почти не се чуват изстрелите. Откъде са, колко са?

Президентът се килва назад, а президентшата, ужасена, се покатерва на задния капак, а розовият костюм „Шанел“ е опръскан с кръв и мозък.

Getty Images

Getty Images

В следващите 24 часа зловещите кадри са обиколили света. Скърби американската нация, оплакват го дори зад Желязната завеса. Атентатът срещу Джон Фицджералд Кенеди, 35-ия президент на САЩ, и до днес остава забулен в мистерия. Всички замесени - от убийците до свидетелите, умират по странен начин. Има и различни версии - от руска и кубинска връзка, операция на ЦРУ и мафията до намеса на извънземни.

През 2021 г. Националният архив на САЩ разсекрети 1500 документа, свързани с инцидента. Твърди се, че между по-незначителните е хороскоп на Кенеди, направен от американския астролог Робърт Хенд още в началото на 60-те години. Хенд е професор, считан за икона на астрологическата общност. В хороскопа разположението на планетите в домовете и аспектите предвиждат житейски върхове и спадове. В тълкуването се твърди, че ако Джон доживее 48 години, ще стигне дълбоки старини. И нищо чудно - родителите му са дълголетници. Майка му Роуз, дъщеря на кмета на Бостън, доживява до 105 г. Но, уви, той не избягва предопределената му съдба.

Под щастлива звезда

Джон Кенеди е роден на 29 май 1917 г. под щастлива звезда. Семейството му, с ирландско-скандинавски корени, е едно от най-влиятелните и богатите. Баща му Джоузеф Кенеди старши е предприемач, милионер, политик от Масачузетс, дипломат и посланик на САЩ във Великобритания. Джон е второ дете от общо 9, с 4 момчета. Но зад блестящата фасада на семейство Кенеди се крият много трагедии. Дори се заговорва за тайнствено проклятие над фамилията. Най-големият син - Джоузеф младши, е надеждата за бъдещето.

Той е готвен за политик. Но през войната - 1944 г., като доброволец на 29 г. участва в мисия в окупирана Франция. Експлозия на техния самолет с неизвестна причина води до смъртта на екипажа. През 1948 г. голямата сестра Катлийн загива пак в самолетна катастрофа над Франция. Тя е едва на 28 години. Брат му Робърт също е убит при атентат в президентската кампания през 1968 г. Сестра им Роуз Мери страда от психично заболяване и живее в психиатрия в Уисконсин. През 1964 г. Едуард Кенеди по чудо оцелява в самолетна катастрофа, като той е единственият останал жив. През 1999 г. при самолетна катастрофа над океана загива синът на Кенеди - Джон младши, заедно със семейството си, а при инцидент умира и племенникът му. Има и други странности в съдбата на Джон Кенеди. Окултисти изтъкват странни съдбовни съвпадения на житейски събития, идентични с живота на първия президент на Републиканската партия Ейбрахам Линкълн, публикувани още през 1964 г. Те са повторение едно към едно с разлика от 100 години – от избора за президент, през семейни и здравословни проблеми до убийствата им.

Името на Кенеди като световен политик остава в историята с Карибската криза, Виетнамската война, Берлинската стена и договорите с Хрушчов и СССР, с първите опити за спиране на атомната и ядрена надпревара във въоръжаването. Той е най-младият президент (43 г.), най-популярният, висок, красив и с чаровна усмивка. Но остава известен и със слабостите и скандалите в личния му живот. Той е мечта за хиляди жени, харизматичен, но един от недостатъците му е отношението му към жените. От дете бъдещият президент е със слабо здраве и е гледан с повече внимание. Първо му откриват синдром на Адисън и го лекуват с хормони. Като служещ във флота наранява тежко гръбнака си и претърпява поредица от операции. Страда от колит, стомах и белодробни проблеми. Това го прави в известна степен егоист по отношение на околните и в частност към жените, с които има връзка.

Легенди

Легенди се носят за сексуалните му апетити и силното му либидо. Казвал, че ако 2 дни не спи с жена, получавал главоболие. Говори се, че е имал над 1500 връзки, някои само за една нощ. С други има по-дълги и романтични отношения, дори фатални. В разгара на войната през 1941-42 г. във Вашингтон се запознава с датско-американската журналистка Инга Арват Петерсен, с 4 години по-възрастна. Тя е бивша Мис Дания и го очарова.

Getty Images

Джон се влюбва и дори има намерение да се ожени за нея и иска деца, въпреки че тя има два брака зад гърба си. Джоузеф старши, който мисли за бъдещата политическа кариера на сина си, иска подходяща съпруга и проучва Инга. Оказва се, че тя е живяла в Берлин и покрай професията си се свързва с Адолф Хитлер. Те имат близки отношения, той е казвал, че тя е жена с перфектна скандинавска расова хубост. По време на Олимпийските игри през 1936 г. тя седи до Хитлер на стадиона. Била е разследвана от ЦРУ по заповед на Хувър и има съмнения, че е германска агентка. Налага се да се разделят.

През 1997 г. „Сотбис“ предлага писма между друга жена и Джон, към която също имал чувства. Тя е шведката Гунила фон Пост, с която имат романтична връзка. Запознават се в Кан през 1953 г. и се виждат до 1957 г., когато Джон вече е женен. Малко преди сватбата му двамата прекарват седмици заедно в Швеция. През 1956 г. Джон дори мисли да се разведе със съпругата си и да вземе Гунила в САЩ, като й пише колко му липсва. Но отново политическите амбиции на баща му осуетяват това. В интервю на Пейдж Сакс се твърди, че когато през 1956 г. Жаклин ражда мъртво бебе, в това време Джон е на яхта в Средиземно море с Гунила.

* Следва продължение