0

Н якои продават душата си, други ловят привидения и търгуват с тях. Какво ли не измислят хората! Призраците или не са толкова комерсиални, или са вече над тези неща.

Какво ли ще стане, ако и старомодните полтъргайсти изневерят на навика си да лудуват по тъмна доба, като разместват мебелите или пък пристъпват тежко? Как ли би изглеждала призрачната онлайн търговия през техния поглед?

Капан

Две бутилки с духовете на възрастен човек и на малко момиченце са продадени през интернет в Нова Зеландия преди време. Купувачът, от САЩ, дал за привиденията 2000 долара. Еви Удбъри от град Крайстчърч заявила, че е предоставила двата духа за продажба, след като местен медиум им залостил капан в нейния дом и след като се хванали в него, ги прехвърлил в шишета, пълни със светена вода.

„Те се появиха в дома ми преди около година и не ми даваха мира. Водата в чайника започваше да кипи, без да е включен котлонът, чувах гласове от другите стаи, разни предмети изчезваха и след това се появяваха отново на най-неочаквани места. Кучето ни отказваше да влиза в няколко помещения, а дъщеричката на моя брат разказваше, че си бъбрила с малко момиче”, разказва продавачката. След като призраците се озовали в бутилките, мистериозните събития в дома на Еви Удбъри престанали да се случват.

Не е известно какво възнамерява да прави новият притежател на духовете с тях и дали ще ги пусне на свобода или ще очаква от тях да започнат да му изпълняват желания, но в този случай поне има сделка. Не така стоят нещата с опита на Данте Нокс от групата „Парадигма”, който през 2008 г. се опитва да пусне на търг не някакъв дух от бутилка, а собствената си душа. Странният експонат е описан като „втора употреба” и британският музикант посочва за стартова цена 25 хиляди паунда. С уговорката обаче, че ще може да си я откупи обратно, ако му дотрябва, срещу 100 милиона паунда.

Аукционът продължава само два часа, за което време не бе регистрирано нито едно наддаване. Музикантът споделя, че бил разочарован от решението на eBay да спре търга, още повече че почти 200 човека проявили интерес към продажбата, която се канел да реализира. За това време той получил голям брой лични съобщения, в това число от представители на различни религиозни течения, които го призовавали да се опомни и да не продава душата си.

Всъщност експериментът на Нокс целял повече да привлече спонсори за групата си „Парадигма”, което се вижда и от обявата, в която има специален текст, че новият собственик на душата му ще получава и право на процент от доходите на музиканта.

Състояние

Всъщност Данте Нокс не е нито първият, нито последният, който е прозрял, че в интернет аукционите на практика може да се купи и продаде абсолютно всичко, като се елиминират всякакви географски прегради. Така през декември 2003 г. в eBay е изложена за продан „човешка душа в добро състояние, без сериозни повреди”. Продавачът е от град Енсхеде, Нидерландия. Според публикациите в пресата търгуващият с душата си е пожелал изрично да остане анонимен, но в офертата си твърдял, че „това ще бъде идеален и необичаен коледен подарък”.

Началната цена на сделката била само 10 долара. Що се отнася до доставката, продавачът имал ясна представа как ще се случи това – веднага щом като новият собственик преведе парите и подпише договора, душата автоматично щяла да се прехвърли при него. Имало само едно условие обаче – договорът за покупко-продажбата трябвало да се подпише и от двете страни с кръв.

Пак през 2003 г. на аукцион предлага услугите си вуду магьосник от град Норич, представящ се като Доктор Змей. Офертата му е извънредно необичайна. Той предлага на начинаещи музиканти да постигнат световна известност. За целта те трябва да минат през специален „обред на кръстопът” и да сключат договор с дявола.

Въпросният ритуал според древни вярвания се извършва там, където се кръстосват два пусти пътя по време на пълнолуние. Кръстът символизира космоса и четирите посоки на света, които се обитават от различни божества.

“Това, което лежи в същността на обреда, всъщност не е дяволът, или по-скоро не е дяволът, такъв какъвто си го представяме. Това е по-скоро някакъв проводник от оня свят, който ви отваря достъп до вашите неразкрити способности”, обяснява Доктор Змей на кандидатите за слава.

Вуду магьосникът твърдял, че е започнал да практикува сключването на този договор от 30-те години на миналия век, когато за пръв път го приложил на блус музиканта Робърт Джонсън, придобил голяма популярност с фалцета си и с майсторското си, почти извънземно владеене на слайд китарата.

Съмнения

През февруари 2006 г. Томас Хейли, млад сътрудник в магазин за поддръжка на компютърна техника в Манчестър, се опитва да продаде онлайн стар процесор, върху който по негови думи се появило изображението на Исус Христос. Хейли го открил, докато разтоварвал доставка на части. Петната по процесора създавали образ, който според него бил на Спасителя. Но сделката се прецакала, защото някои от кандидат-купувачите го оприличили повече на Джим Морисън от The Doors. Пък и исканата от Хейли цена от 10 000 долара им се виждала множко.

На електронните търгове може да се срещнат и още по-екзотични предложения. През 2003 г. на интернет аукцион отново има предложен за продажба ирландски дух в бутилка. Негов собственик е пенсионерът Тирон Джон Макменамин, който открил загадъчната бутилка, докато разчиствал стара наследствена къща. Тя била запушена със страница, откъсната от Библията. Продавачът имал уверенията на всички парапсихолози и историци, до които се допитал, че в бутилката несъмнено има скрит дух. Той бил на някогашен собственик на имението, който в началото на XIX век съблазнил млада девойка. Тя не понесла срама и се самоубила. Той пък не издържал нападките на съседите и угризенията на съвестта си и се обесил в една от стаите на дома. А още следващите собственици на къщата разбрали, че той няма намерение да я напусне. Тогава повикали екзорсист, който натъпкал призрака в бутилка. За да може тя да бъде изложена за продажба онлайн след има-няма стотина години. С призрачната реликва се сдобил представител на американския шоубизнес.