0

С ъществуват достатъчно много проучвания, които доказват, че редовните оргазми ни спестяват ходенето на лекар и определено влияят на здравословното ни състояние. Всъщност според специалисти редовното мастурбиране може да доведе до подобряване на имунната защита на организма, по-добър контрол на пикочния мехур и понижаване на кръвното налягане. За мъжете честата еякулация е мощен фактор при превенцията на рака на простата например.

Мит

Това категорично противоречи на стигмата, че мастурбирането е нещо срамно и почти забранено. Това схващане датира още от древни времена: дори лекарите са вярвали, че мастурбацията може да причини и физически увреждания. И до ден-днешен продължават да съществуват нелепи митове, като например: „Това ще те накара да ослепееш“. Проучване, проведено от Харвардския медицински университет и болницата Brigham & Women, потвърждава нещо, което ние вече знаем: мастурбацията е велика! Всъщност учените са стигнали до заключението, че един оргазъм на ден може да съдейства за превенцията на най-често срещаната форма на рак след меланома. Според специалистите, провели изследването, че няма значение дали оргазмът е достигнат по време на секс или при соло изпълнение.

Рутина

Нещо повече, самата мастурбация има своите ползи за здравето, от намаляване на риска от определени заболявания до повишаване на удовлетворението ви по време на секс с партньор. Според клиничния сексолог Глория Брейм мастурбацията трябва да стане редовна част от вашата рутина, нещо като лична грижа. „Мастурбацията е част от здравословния сексуален живот“, казва Браме. „Това е напълно безопасно и безобидно.“

Връх

Информацията от научно проучване на университета по сексуално здраве на Великобритания сочат, че участниците, които еякулират повече от 21 пъти в месеца, са сред 22-та процента, при които рискът да се разболеят от рак на простатата е най-нисък. Резултатите всъщност не разкриват нищо ново, но предоставят повече доказателства за това, че мъжете могат да намалят шансовете си за диагностициране с рак на простата, като просто стигат до върха по-често. "Това изследване добави нови доказателства, че честата еякулация, не броят на сексуалните партньори, е ключовият фактор към понижаването на риска от рак на простатата", обяснява д-р Пен.

Мускул

Освен това честата еякулация ни прави по-твърди. В буквален смисъл. С напредване на възрастта ние естествено губим мускулен тонус - да, дори там долу. Редовният секс или мастурбацията тренират мускулите на тазовото дъно, за да предотвратят еректилна дисфункция и инконтиненция. Още една от ползите на редовния оргазъм е, че повишава имунитета. Еякулацията повишава нивата на хормона кортизол според д-р Дженифър Ланда, специалист по хормонална терапия. Кортизолът, който обикновено получава лоша слава като разрушителен хормон на стреса, всъщност помага за регулирането и поддържането на имунната ви система в малки дози.

„Мастурбацията може да създаде подходящата среда за подсилена имунна система“, каза тя.

Сърце

Противно на общоприетото схващане, че интензивният секс може да увеличи риска от инфаркт или инсулт, редовните оргазми всъщност могат да ви предпазят от сърдечно-съдови заболявания. Доклад от Масачузетското изследване на стареенето установи, че мъжете, които са правили секс един или по-малко пъти месечно, са с 45% по-голяма вероятност да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които са имали два или повече оргазма на седмица. Това проучване разглежда само оргазми от партньорски секс, но не изглежда твърде пресилено да се предположи, че ползите ще се разпространят и върху самостоятелно време.