0

Д окато правите плановете си да посрещнете 2023 г., помислете дали да не вмъкнете във вашия празник някоя от странните традиции за посрещане на Нова година от различните страни по света. Последните години и без това бяха предостатъчно различни и пренаситени с негативни събития. В навечерието на Нова година едно нещо е сигурно – традициите са по-важни от всякога. Различни суеверия ни карат да чакаме с тревога бъдещето, но ни дават и надежда за предстоящи по-светли дни. Предлагаме ви пъстър набор от новогодишни суеверия и традиции. От вас зависи дали да допълните вашия празник с чуждестранна екзотика. 

Топката

Американската традиция няма как да бъде адаптирана към никоя друга култура. Милиони американци се събират пред своите телевизори (или по улиците около Таймс Скуеър въпреки минусовите температури), за да гледат падането на топката в полунощ в началото на всяка година. Всичко започва през далечната 1907 г. Тогава собственикът на New York Times Адолф Окс измисля екстравагантен ритуал, който имал за цел преди всичко да привлече вниманието към новата централа на вестника. За всеобща изненада падането на огромното кълбо в центъра на Ню Йорк се утвърждава като една от най-американските традиции за посрещане на Нова година.

Не толкова внушително, но много по-забавно е посрещането на Нова година в Бразилия. Там има обичай хората да отидат на плаж, тъй като там е лято. Веднага след полунощ трябва да прескочите седем вълни, докато си намисляте седем желания. Традицията се корени в отдаването на почит на Йеманджа, богинята на водата. Преди да влезете във водата, трябва да се облечете в нещо бяло, тъй като то символизира чистотата.

Испанците пък започват новата си година с изяждане на 12 зрънца грозде, които символизират всеки удар на часовника в последните 12 секунди на старата година.  Традицията на las doce uvas de la suerte започва в края на XIX век и се смята, че предпазва от злото, като същевременно увеличава шансовете ви за просперираща и късметлийска нова година. Това обаче ще се случи само ако успеете да изядете цялото грозде за няколко секунди, тъй зърната трябва да изчезнат, докато часовникът удари полунощ.

Старец

В Индия има традиция да се прави чучело на старец, което символизира старата година. Точно в полунощ чучелото се запалва. Изгарянето символизира отминаването на страданията от старата година, което дава място на раждането на нова година с нов късмет. Индия е космополитна държава с много етноси и религии. Всички те имат своите суеверия. „Изгарянето на стареца” в новогодишната нощ е ритуал, който обединява всички в надеждата за по-добро бъдеще.

Хората в Япония започват новата година, като ядат топла купа юфка соба. Традицията датира от периода Камакура и е свързана с раздаването на юфка на бедните в будистките храмове. Тъй като дългите тънки юфки са твърди, но лесни за отхапване, се смята, че яденето им символизира буквално откъсване от старата година.

И ако бедняшкият ритуал ви се струва скучен, си струва да се потопите в разточителен европейски пир, а какво по-добро от празник с шампанско. Въпреки че идеята за пиене на вино във Франция е толкова революционна, колкото цветята за пролетта, французите държат да отбележат настъпването на новата година с наздравица с шампанско. Обикновено има много танци и партита, които продължават до сутринта. През последните две години заради пандемията от коронавирус наздравиците бяха виртуални и се предаваха в интернет.

1 януари съвпада с празника за Деня на независимостта на Хаити. В страната има традиция на този ден да се яде тиквена супа (soup joumou). В миналото тази супа е била деликатес, който на поробените черни хора не било позволено да ядат. В днешни дни хората традиционно ходят на гости на близки и приятели. Смята се за жест на добра воля да дадеш от твоята супа на съседа и да опиташ неговата. Хаитяните смятат, че всеки готви тиквена супа по свой начин и че всяка тиквена супа в този ден е уникална и неповторима.

Рибата

Ниските температури не пречат на канадците да започват новата година с любим зимен спорт – риболов на лед. Според Global News семействата наемат отопляеми колиби и оборудване за готвене, за да могат да се насладят на празника си с любимите хора и да сготвят улова на място. В навечерието на Нова година семействата във Филипините сервират 12 кръгли плода като ябълки, грозде и сливи, за които се смята, че символизират благоденствието поради формата им, която прилична на монети. Що се отнася до числото, всеки плод представлява един месец от годината.

В Мексико семействата се събират, за да приготвят заедно новогодишната храна - по-специално тамалес, които се правят от царевично тесто, пълнено с месо, сирене и зеленчуци. Всичко това се увива в листа и след това се раздава на любимите хора в новогодишната нощ. На Нова година топлите джобове често се сервират в меню с традиционна мексиканска супа, приготвена от телешко шкембе.

Лукът не само е основна храна в кухнята, но и може и да донесе късмет за новата година. В Гърция е традиция да окачите лук пред вратата си. Смята се, че символизира плодородието и растежа (благодарение на способността му да поникне сам), лукът се окачва на вратата след църковната служба на Нова година.

В навечерието на Нова година колумбийските домакинства имат традиция, наречена aguero - поставят три картофа под леглото на всеки член на семейството: един обелен, един не, а последният само частично обелен. В полунощ всеки човек грабва по един картоф със затворени очи и в зависимост от картофа, който избере, може да очаква година на късмет, финансови затруднения или комбинация от двете.

Хляб

За да прогонят злите духове, семействата в Ирландия правят път на здрава и просперираща нова година, като удрят с коледни хлябове по стените и вратите в домовете си. Kransekake е традиционна торта с пръстени, която често се прави на най-малко 18 етажа в Дания и Норвегия. Лакомството се яде в навечерието на Нова година. 

Хвърлянето на чинии по приятелите ви обикновено сигнализира, че разговорът много е загрубял и нещата са отишли на скандал. В Дания обаче новогодишните традиции като тази носят късмет на вашите близки. Традицията гласи, че колкото повече счупени кухненски съдове натрупате на прага на вратата си, толкова по-добре ще бъдете през новата година.