0

М ного отдавна хората си задават въпроса как животните виждат света и кои животни виждат цветно? Всички цветове ли възприемат? Могат ли да се разграничат цветни нюанси? Ще ви помогнем със знания и някои източници да се опитаме да разберем какви са характеристиките на зрението на животните.

Един от утвърдените офталмолози в България - д-р Мария Савова и Д-р Евгени Евтимов

 Един от утвърдените офталмолози в България - д-р Мария Савова и Д-р Евгени Евтимов
Личен архив

Бозайници

Pixabay

Да започнем с бозайниците. Почти всички те са дихромати, тоест възприемат цветовете в два независими канала… бозайниците са много древни животни, които са живели на Земята заедно с динозаврите. Следователно за безопасност те били принудени да водят нощен начин на живот. Те не е трябвало да ползват цветно зрение, което можело да се използва само при ярка светлина. С течение на времето отново започнали да се „учат“ да възприемат цветовете, но някои така и не успели да постигнат голям напредък.

Кучета

Pixabay

Кучетата виждат света в избледнели нюанси на лилаво-синьо и жълто-зелено. Следователно те слабо разграничават други цветове. В същото време кучетата перфектно възприемат ултравиолетовите лъчи и виждат добре в тъмното. Освен това според някои доклади повечето кучета са късогледи и затова им е трудно да разграничат обекти, разположени надалеч.

Котки

Pixabay

Котките като кучетата имат невероятно нощно зрение. Според цветовите характеристики на зрението котките също не се различават от кучетата.

Коне

Pixabay

Конете, подобно на предишните животни, са слабо изразени дихромати. Те виждат предимно жълто-сини нюанси, могат да различават сивото, както и зеленото. Те изобщо не виждат червено.

Птици

Pixabay

Птиците имат добро зрение както по отношение на цветовото възприятие, така и по отношение на остротата и яснотата на картината.

Змии

Pixabay

Змиите са в състояние да виждат инфрачервено лъчение, но в същото време най-вероятно не виждат синьо и лилаво, точно като костенурките например.

Гризачи

Pixabay

Те виждат два основни цвята - зелен и ултравиолетов.

Животът е пъстър сякаш само за хората, затова трябва да бъдем благодарни за цветния свят, в който живеем!

*Автори: Д-р Мария Савова, Д-р Евгени Евтимов