0

- Г-жо Роу, може ли да започнем с комплимент – изглеждате наистина страхотно. От мъже или от жени чувате по-често това?

- Много благодаря за хубавите думи. Не ми липсват комплименти и от двете страни. Винаги отвръщам с благодарност и се радвам, когато ги получавам. Изглеждам така, както се и чувствам. Това постигам благодарение на ежедневни усилия и грижи, които полагам за тялото и ума. Старая се да гледам позитивно на живота и най-вече практикувам благодарност, това е моята суперсила.

- Бях на представянето на книгата ви „У дома“ и мога да потвърдя – феновете ви обичат. Но това, което ми направи най-голямо впечатление, беше присъствието на кулинарни блогъри и инфлуенсъри – не сте ли конкуренция с тях? Как ги подкупвате да ви харесват толкова и те?

- Отново благодаря, че не пестите милите думи! Конкуренция не бих казала. Това, че част от интересите ни се срещат в една сфера, не значи, че се конкурираме. Всеки от нас има своите индивидуални предпочитания, подход и гледна точка, с които адресира аудиторията. За мен например от основно значение е да покажа на моите последователи важността от хубавата и качествена храна и ефекта й върху нашето здраве и самочувствие. Старая се да поднеса моите кулинарни съвети така, че дори и тези, които не обичат да готвят, да видят колко лесно е да се спретне нещо вкусно и полезно за цялото семейство.

- Какво ви мотивира да сте толкова активна във всяко едно отношение?

- Такава съм си по природа. Характерът ми е така устроен, че настройката ми към живота е проактивна. Откакто се помня, съм винаги в движение, любопитна, винаги искам да науча нещо ново, да разбера как се прави. Цялата тази вътрешна сила и желание поддържам и благодарение на правилния хранителен режим, физически упражнения и време за възстановяване.

- С какво най-новата ви книга се различава от останалите - за аудиторията, която ще поиска да събере цялата колекция?

- Най-новата ми книга, със заглавие „У дома“, е много специална, защото среща читателите с любими нашенски традиционни вкусове, които предразполагат цялото семейство да се събере около масата. Всичките 80 рецепти в нея са базирани на варива и зърнени храни от висококачествения асортимент на „Крина“. Придружени с невероятно красиви снимки, за да видят читателите и какво ги очаква като краен резултат. Целта, която сме си поставили заедно с тях, е да върнем удоволствието на българите от консумирането на традиционни български храни, които са много полезни и съставляват важна част от менюто ни. С продуктите от тяхното портфолио, които съм използвала в рецептите, може да се приготвят множество кулинарни шедьоври, както традиционни, така и екзотични. Рецепти за всякакъв повод, услаждащи се на всяка възраст.

- Защо зърнените храни и варивата са толкова важни в менюто - последната ви книга е посветена на тях, наричате ги суперхрани?

- Зърнените храни и варива са добре познати на българите още от стари времена. Те винаги са били важна, може да се каже дори основна част от тяхното меню. В наши дни поради огромното изобилие от различни продукти, забързания начин на живот, пристрастяването към нездравословния фастфуд, като че ли сме забравили истинските български храни и ползите от тях. Това е и една от причините да ги избера за главен герой в моята нова книга „У дома“. Именно консумацията на варива и зърнени храни са една от предпоставките за дълголетието на нашите баби и дядовци. Наричам ги суперхрани, защото те са точно това. Съдържат в себе си всички полезни нутриенти, фибри, антиоксиданти, протеини. Все неща, които ни помагат да преобърнем процеса на стареене, да се радваме на добро здраве и дълъг живот.

- Коя е рецептата, с която искате да влезете във всеки дом (не само кулинарна, но и като присъствие и пример за тези, които нямат волята да се хранят здравословно и обичат да си угаждат)?

- Съветът, с който искам да вляза в умовете, а оттам и в домовете на всички, е да се научат да се обичат и да се стараят да се усъвършенстват всеки ден. Направят ли това, то със сигурност ще проумеят ползите от здравословния хранителен режим и здравословния подход в начина на живот. Живот, изпълнен с намерение, с цел. Също така да запомнят, че доброто здраве, както и личното щастие в най-голяма степен зависят от тях самите.

- Какви продукти предпочитате да използвате в рецептите си – може ли да си ги приготвим с това, което е налично в търговските вериги? Как се заместват някои от продуктите, които не се срещат толкова масово?

- В рецептите залагам изключително и само на пресни продукти с доказано качество, идващи от чисти източници. Що се касае до рецептите от последната ми книга, абсолютно всяка може да бъде изпълнена без проблем, защото всеки продукт може да бъде открит в нашата хранителна мрежа. Относно продуктите съветвам хората да готвят с такива, които се намират лесно на мястото, на което живеят. Няма нужда да търсите заместители на непопулярни храни, защото организмът ни се повлиява най-добре от продуктите, които се произвеждат на територията, на която е роден даденият човек. Избирайте българските боб, фасул, кисело зеле, кисело мляко, плодове и зеленчуци от нашите земи.

- Всъщност това последната книга ли е - дали не работите вече по следващата? Ако да - кога да я очакваме?

- Със сигурност не е последната, но е рано още да споделям идеите си за нов проект.

- Разкажете за началото – кога и как открихте кулинарката у вас? От кого почерпихте вдъхновение да се занимавате и професионално с това?

- Още от малка обичам храната и винаги съм обичала да си похапвам. Основната причина е, че вкъщи всички готвеха невероятно вкусно. Моите родители и моята баба бяха страхотни готвачи. Знаете, моята майка е българка, а баща ми е от турски произход, така че от малка съм захранена с вкусовете и на двете страни. Основното ми вдъхновение да се занимавам с кулинария идва от любовта ми към храната. Храненето, храната като лекарство е причина за дълголетие, различните вкусове, идващи от различните краища на света - това са нещата, които най-много ме вълнуват, нещата, заради които съм кулинар.

- Какво ви дават българските корени?

- Сила, амбиция и постоянство. Непрекъснатият стремеж да искам да вървя нагоре, да израствам, да се надграждам. На това ме научиха българските ми корени. Да искам да покажа на света, че въпреки че съм от една малка китна страна, за която дори някои хора не са и чували, не съм по-малко можеща и знаеща, а точно обратното.

- Къде се чувствате по-ценена и къде – по-обичана?

- Навсякъде се чувствам еднакво ценена и обичана, защото без значение къде съм, подхождам към хората и задачите си с уважение, отговорност, ентусиазъм и позитивизъм. Дори и да се сблъскам с трудности, неприятни коментари, хейтърство, това не ме демотивира. Точно обратното. Кара ме всеки ден да давам всичко от себе си, за да израствам и надграждам постигнатото до момента.

- Казахте нещо, което направи впечатление на всички на представянето на книгата „У дома“ - че можем да обърнем биологичната си възраст с правилно хранене. Какво имате предвид?

- Имам предвид биохакинг техники, които, ако прилагаме правилно, ще сме по-здрави и ще забавим процеса на стареене. Биохакингът е храненето на клетъчно ниво. Прилагайки биохакинг техники, вземаме отговорността за здравето си в наши ръце. Грешно е да мислим, че нищо не зависи от нас. Напротив, доказано е, че само 20% от нашето здраве зависи от гените. Останалите 80% зависят от нас самите и изборите, които правим. Една от най-популярните биохакинг техники е интервалното постене. По време на този пост не се приема храна за период от 12, 14, 16 или 18 ч. Така организмът ни минава в режим на автофагия. Започва „самоизяждане“ на лошите клетки в тялото и то се регенерира. Друг биохак, който препоръчвам, е консумирането на храни, богати на антиоксиданти, защото антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, а те са главната причина за увреждане на клетките. Такива суперхрани са боровинките, всички кръстоцветни зеленчуци, боб, морски дарове, гъби, ядки. Към тях прибавям и ползата от ферментиралите храни, които са много полезни за нашето чревно здраве. Тъй като биохакингът е холистичен подход и включва не само правилно хранене, препоръчвам и редовни физически упражнения, набавянето на достатъчно качествен сън, правилна хидратация и хармонични социални контакти.

- Вие как поддържате младостта си? Кожата ви сияе, това също ли е заслуга на храненето и спортния режим, или има някакви тайни маски и съставки, с които се грижите за лицето си?

- Начинът, по който изглеждам, е изцяло заслуга на хранителния ми режим, тренировките и уелнес протокола, който спазвам. Правилното хранене, достатъчната и точна двигателна активност и разумното време за почивка и възстановяване, както и позитивната нагласа към живота. Комбинацията от всички изброени неща я следвам ежедневно и тя ми се отплаща, като ме поддържа млада и в добро здраве.

- Какво представлява правилото 80:20?

- Правилото 80:20 е следното. През 80% от времето се храня с намерение, с желание да дам на организма си всичко нужно, за да поддържам в кондиция както всички органи и системи в тялото си, така и ума си. Храня се с правилната за мен храна, в точните количества и без компромис в качеството на продуктите. През останалите 20% си позволявам да не спазвам тези правила и да консумирам неща, които харесвам, но не са така полезни.

- Казахте, че сте кюфтаджийка и сармаджийка. Само в България ли се чувствате така?

- Не, не само, но тук в България кюфтенцата и сармичките са ми най-вкусни. Може би защото вкусът им директно ме връщат в детството.

- Чии рецепти са задължителни във вашата кухня – има ли такива, които се предават от майка на дъщеря?

- Всички типично български рецепти съм научила от моята майка. Може би най-любимата на цялото семейство, ястието, което винаги бих сложила на трапезата и бих казала - ето това съм научила от моята майка, са пълнените чушки. Не по-малко обичани са сармите и пилето с ориз.

- Обичате да експериментирате в кухнята. С кои рецепти от детските ви години и родния Пловдив никога не си позволявате това, а стриктно ги спазвате?

- Това е мусаката с патладжан. Тя беше любима на моя баща и винаги я приготвям така както майка ми я правеше.

- Корените на баща ви са от Истанбул. Чувствате ли се у дома и там? Къде всъщност е вашият дом – мястото, на което винаги се завръщате в трудни моменти или по празници?

- Много харесвам Истанбул и винаги се чувствам добре, когато съм там. Но у дома се чувствам и в България, и в Англия, и тук в Дубай. Истината е, че ми е много трудно да посоча само едно място за мой дом. Едно е сигурно, че там, където името ми се произнася с обич, уважение и респект, е мястото, което наричам мой дом. България винаги е била и ще бъде такова място.

- Не пропускате да отбележите и приятелите на баща си - Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Златю Бояджиев. На какво ви научи общуването с тях?

- За тях мога да кажа само едно - страхотни личности, с висок интелект и култура, от които човек може само да черпи знания, да се учи на отношение към околните и към живота. Когато съм била в тяхната компания, си спомням, че се водеха дълбоки разговори, с респект към събеседника, с много дух и много майтапи. Освен че те бяха много интелигентни и културни, всички до един бяха и големи майтапчии. Около тях винаги беше забавно.

- Коя е рецептата на успеха ви? Има ли наставници, на които да благодарите или стигнахте дотук съвсем сама?

- Никой не успява съвсем сам. Всеки се нуждае от подкрепа, от пример, от разбиране. На първо място трябва да отбележа моите родители. Моята майка е много силен и борбен човек. Тя ме е научил да съм като нея и да не се предавам при никакви обстоятелства. Моят баща беше човек с огромен интелект и опит, който ме е научил, че всичко е възможно. Другата важна фигура в живота ми е моят съпруг, който ме приема такава каквато съм и ми позволява да бъда това, което искам да съм. Подкрепя ме изцяло във всяко начинание. Хората, с които животът ме е срещнал, също са ми оказали влияние по един или друг начин. Не на последно място е вярата ми в Бог. Силната ми вяра никога не ме напуска и ми помага да сбъдвам мечтите си.

- Англия, Ню Йорк, Дубай – къде израснахте най-много, къде водихте най-големите битки, къде постигнахте най-големи успехи?

- Англия и Дубай са двете места, които са оказали най-голямо влияние върху моето професионално израстване. На първо място е Англия, защото там започна моята кариера. Благодарение на това, че англичаните са много демократични, имах шанса да се реализирам успешно, въпреки че не съм местна. Ръководех ресторанти, написах книги, водех телевизионно предаване. Сдобих се с огромен опит. В Дубай се научих, че няма непостижими мечти. Дубай е място, в което хората са много позитивни и с нагласата, че всичко е възможно. Тук липсва и дискриминация по отношение на възрастта. В Дубай опитът се цени и това на колко години си няма значение. Живеейки и работейки тук, окончателно затвърдих за себе си тази положителна и утвърждаваща нагласа към живота, че всичко е възможно.

- Кои са най-големите ви житейски уроци?

- Много са, но ще се опитам да откроя три от тях. Научих се да нямам очаквания. Това не означава, че бездействам, точно обратното – поставям си непрекъснато нови задачи и цели, но не се натоварвам с излишни очаквания. Другият ценен урок за мен беше да се науча на търпение. Надраснах и една черта, която считам, че е често срещана сред нас, българите, и това е страхът от болести и страхът от смъртта. Поела съм отговорността за живота и здравето си в мои ръце и живея осъзнато тук и сега. Живея за момента. Научих се, че ако живея непрестанно с мисли за отминалото време, или пък с тревоги какво предстои, губя удоволствието от живота в настоящия момент и изпадам в депресия и самосъжаление. Считам, че българите имат най-голяма нужда именно от това - да се научат да живеят без страх, със съзнание, концентрирано в настоящия момент.

- Кога за пръв път запретнахте ръкави, спомняте ли си първия успех или пък най-големия провал в кухнята?

- Не бих могла да откроя нещо, било в началото на кариерата ми или сега като най-голям успех или провал. Към днешна дата единственият човек, с когото бих се съревновавала, пред когото искам да се докажа, че мога, това съм самата аз. Най-важното за мен е възпитанието и вярата ми, които не ми позволяват да върша неща, които не мога да защитя пред съвестта си. Не мога да лъжа, винаги съм обективна и винаги готова да призная грешките си. Липсва ми его. В поведението си се придържам към тези правила и това за мен е успех. Разни дребни, незначителни случки, неразбирателства, провали - не си ги слагам на сърце.

- Имате ли кумири и кои са те?

- Не бих казала, че някога съм имала кумири. Към днешна дата мога да кажа, че най-много се вълнувам, чета, следвам и слушам учените и лекарите, които се занимават с науката за дълголетието и възможностите да обърнем процеса на стареене. Вълнуват ме теориите, доказателствата, концепциите, които произтичат от техните трудове. Встрани от това човекът, на когото се възхищавам най-много и чийто пример и завет следвам, е моят баща. Той е човекът, който никога не се предаде, не се огъна нито под натиска на режима, нито пред несправедливостите в живота. Успяваше въпреки всичко. Осигури хубав живот на семейството си и допринесе с всички сили за културното развитие на обществото, в което живееше.

- Имате много ярко телевизионно присъствие. Мислила ли сте за собствено предаване? Убедена съм, че то ще е хит.

- Имам чудесна връзка с България и българската аудитория ми е дала и ми дава много, за което съм й благодарна. Хората, които ме следват, знаят, че в моите канали в социалните медии споделям не само рецепти, но и напълно безплатни съвети за здраве, антиейджинг, дълголетие и правилно хранене. Бих направила предаване на подобна тематика, защото знам, че с моите знания и опит в тези области ще съм полезна на българите. Ще се радвам, ако ми се отдаде подходяща възможност, и то не защото това би ми донесло слава или пари. Напротив, но би ми дало възможността да достигна до много повече хора и да им помогна да се научат да се грижат за себе си и здравето си. Считам, че българите имат наистина голяма нужда от подобни напътствия. В момента в България ситуацията е сложна, малко нереална дори, но ако се появи подходящо предложение в точния момент, може да реализирам и подобен проект.

Това е тя:

  • Силвена Роу е родена през 1967 г.
  • Образование: Университет по библиотекознание
  • Кариера: Професионален готвач, биохакинг експерт, писател
  • Постижения/награди/книги: Удостоена от правителството на ОАЕ със Златна виза с давност от 10 години. Голямото признание идва заради заслугите й за постижения в кулинарната област и обогатяването на кулинарната култура в страната. Автор на някои от най-продаваните кулинарни заглавия на българския пазар. Ресторантите й в Дубай са спечелили всички кулинарни награди, връчвани в страната. Нейни книги са печелили наградите Glenfiddich Food and Drink Awards на Обединеното кралство и Gourmand Award на Франция.
  • Семейство: Омъжена, с две деца.
  • Хоби: Няма. По-скоро има рутина и навици за здравословен начин на живот. Всяка минута, в която не е заета, посвещава вниманието си на своите български последователи, поставяйки си за цел да им помага да променят живота си.
  • Предпочитания (музика, филми, опера, театър) - Музика – хаус; Филми – комедии; Опера – „Аида“, Верди.