С езонът на шкембе чорбата бе открит. Класическата рецепта няма да я пуснем, но пък една с кисело мляко ще свърши прекрасна работа. А има и други идеи от receptite.com как шкембето да се превърне в основно ястие.
Чорба с кисело мляко
Необходими продукти:
- 600 г телешко шкембе
- 400 г кисело мляко
- 2 жълтъка
- 2 ч.л. червен пипер
- сол
- 1/2 глава чесън
- оцет на вкус
- лют червен пипер
- 7 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Шкембето се сварява, изважда се и се нарязва на парчета. В отделен съд се разбиват двата жълтъка с киселото мляко, слагат се на огъня, като се бърка непрекъснато да кипне. След като кипне, се прибавят бульонът, нарязаното шкембе и солта. Ври около 10 минути. В отделен тиган се запържва олиото с червения пипер и се изсипва в готовото шкембе. При сервиране по желание се поднася със счукания чесън с оцет и лютия червен пипер.
Панирано
Необходими продукти:
- 1 кг шкембе
- 4-5 яйца
- 2-3 с.л. прясно мляко
- брашно
- сол
- черен пипер
- 200-300 г кашкавал
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Добре почистеното и измито шкембе се вари до пълно омекване в подсолена вода (за по-бързо може да се ползва тенджера под налягане). След като поизстине, се нарязва на парчета. Жълтъците се разбиват с прясното мляко и се прибавя малко брашно (за рядка каша). С леко разбъркване се прибавят разбитите на сняг белтъци. В тази смес се овалват парчетата шкембе и се пържат в сгорещеното олио. Готовите панирани парчета се редят в намаслена тавичка, отгоре се настъргва кашкавалът и се запича във фурната (само отгоре), докато кашкавалът придобие лек златист цвят.
В апетитен сос
Необходими продукти:
- 1 кг шкембе
- 100 г масло
- 150 мл доматен сок
- 200 г кашкавал
- черен пипер
- сол
- 1-2 скилидки чесън
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
Почиства се шкембето и се слага да се свари. След това се нарязва на по-едри парчета. В огнеупорни купи се разпределя шкембе, масло, доматен сок, подправките и най-отгоре кашкавалът. Купичките се похлупват с капачетата и се поставят в умерена фурна за около 5 минути.