0

П рез последните години родните туроператорски агенции предлагат на клиентите си все повече екзотични дестинации на примамливи финансови оферти.

Един от маршрутите, който без съмнение няма да остави никого равнодушен, е до малката азиатска островна държава Шри Ланка. Сред по-старото поколение тя е известна още и като остров Цейлон.

Население

Площта й е на половината на тази на България, но върху тази площ от 65,6 хил. кв. км живеят цели 22 млн. души. Или три пъти и половина повече от населението на нашата страна. Със своите 327 човека на 1 кв. км азиатската държава се нарежда на едно от първите места в света по гъстота на населението. Това безспорно е една изключително интересна страна, съчетала в себе си история и съвременност, традиция и модерност по начин, който кара всеки турист едва напуснал страната да поиска отново да се върне в нея, при това колкото може по-скоро. Туроператорските агенции у нас предлагат различни оферти за посещение на острова на цени от 2500 до 4000 лв. в зависимост от продължителността и предлаганите екстри. Ако човек реши да посети Шри Ланка индивидуално или семейно, обаче трябва да знае предварително някои подробности. Пътуването до острова е с прекачване, най-често от Истанбул с турските авиолинии, като пътникът има право на 23 кг чекиран и 7 кг ръчен багаж. Пътуването продължава около 13-14 часа. Добрата новина е, че в пакетната оферта са включени повечето неща и там на място на туриста ще му бъдат спестени неприятни изненади, свързани с допълнителни цени и такси. Не е включена в пакетната цена визата за влизане в страната, която е $60 и се заплаща при пристигане на летището в Коломбо, столицата на Шри Ланка. Допълнително се заплащат и застраховките за туристите над 65 години и допълнителните екскурзии, организирани на място. Туристическата програма, нощувките, медицинската застраховка и присъствието на екскурзовод на български език обаче са включени в обявената от агенцията цена.

Сгради

Първото съприкосновение на туристите с Шри Ланка е на международното летище, което носи името на първата в света жена министър-председател Сиримаво Бандаранайке в столицата Коломбо. Столицата, която е и най-големият град, се намира в западната част на острова и е с население около 600 хил. души. Според историята праселището, което се е намирало тук на мястото на днешната столица, има история повече от 2000 години. До идването на европейците Коломбо е едно малко пристанищно село, разраснало се до голям търговски и бизнес център. Прави впечатление запазената колониална архитектура. Сред основните забележителности тук са: сградите на бившия братински административен център и военен гарнизон, джамията Ул Алфар, известна още и като Червената джамия, пазарът Петта, холандската църква и холандската болница, Площадът на независимостта.

Особен интерес предизвиква храмът Келания, една от най-посещаваните будистки светини в Шри Ланка. Според легендата мястото е посетено от Буда в осмата година от неговото просветление. Днес Коломбо е повече модерен, отколкото древен град и не представлява особено голям интерес за туристите. Затова и повечето агенции предлагат панорамна обиколка на града за няколко часа. Време за губене няма. Интересните места в страната тепърва предстои да бъдат посетени.

От Коломбо туристите се отправят към Канди – културната столица на Шри Ланка, или Града на кралете, както е известен сред световната туристическа общност. За жителите на островната държава това е „културното сърце на Шри Ланка“. Това наистина е един изключително красив и потънал в зеленина град, разположен край изкуствено езеро между тропически хълмове. В продължение на векове именно Канди е бил столицата на местното царство. Според една от легендите тук се намира зъбът на Буда, спасен от погребалната му клада в Индия и тайно внесен на острова, скрит в косите на една индийска принцеса.

Родните туристи могат да се смятат за истински щастливци, ако пътуването им съвпадне с празника на зъба, който се провежда по пълнолуние през юли или август. Тогава в Канди настъпва истински карнавал, който може да съперничи на някой от най-големите такива в света. Карнавалът продължава десет дни и е съпроводен от музика, песни, танци, шествия и циркови номера. Интересна е финалната церемония, в която участва процесия от над 100 слона. Най-големият от тях носи на гърба си свещения зъб на Буда, поставен в специално ковчеже. Сред останалите културно-исторически забележителности в Коломбо, които не бива да бъдат пропуснати, са Националният музей и парка на Кралския дворец, както и светилището „Удауата Келе“ със своите канелени и смокинови дървета и палми. Важно място за посещение е и храмът „Ланкатилака Раджа Маха“, построен върху гола скала през XIV век. Той е един от най-почитаните местни центрове на индуисткия и хиндуисткия култ. Канди е известен и с това, че е последното селище на остров Цейлон, попаднало под британско управление чак през 1815 г.

Храм

От Канди туристическият маршрут продължава към вътрешността на острова и стига до град Дамбула, където в един от местните храмове всъщност се пази свещеният зъб на Буда. Храмът е признат за един от световните обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО. Тук се пази и статуята на Спящия Буда. Самият храмов комплекс се състои от няколко пещери, разположени на 350 м надморска височина. Всъщност основните пещери са пет, а освен тях има и още 25 скални килии. В пещерите са запазени 153 статуи на Буда, 3 статуи на крале на Шри Ланка и 4 статуи на др. богове и богини. 73 от статуите на Буда са покрити със злато и това е причина храмът да е известен като Златния храм. Пещерните храмове имат своята история. Пещерите са били убежище на низвергнатия крал Валагамба през 14-годишното му изгнание. По време на това изгнание той живеел в пещерите, а местните монаси се молели за него. В знак на признателност след завръщането си на трона кралят заповядал да бъде построен красивият пещерен храмов комплекс в Дамбула.

От Дамбула следващата точка на нашето туристическо пътуване е Сигирия, известна още като Лъвската скала. Тя се намира в северната част на страната на окръг Матале. Издига се на височина 180 м според легендата тук през V век сл. Хр. крал Касапа изгражда новата си столица и построява своя дворец. На входа на двореца била поставена голяма статуя на златен лъв, откъдето идва и името на града. По-късно Сигирия в продължение на няколко века е будистки манастир, а днес е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Плажове

След Дамбула маршрутът продължава през втората средновековна столица на Шри Ланка – Полунарува, която впечатлява със своята пищна архитектура, запазени паметници и с природата си.

След няколко дни обиколки и посещения на културно-исторически забележителности ето че идва време и за почивка. Все пак Шри Ланка е известна с едни от най-добрите си плажове и с най-чистата океанска вода. Туроператорите са предвидили да предложат на клиентите си малко почивка от музеите с един ден пълен релакс на плажа. И подходящото място за това е курортът Пасикуда. Известен е с един от най-дългите участъци от плитка рифова брегова линия в света, както и с кристално чистата вода.

От Пасикуда пътуването в Шри Ланка продължава към град Нувара Елия. Това е мястото, където преди повече от 150 години през лятото богатите английски колонизатори идвали със семействата, за да се спасят от жегите в столицата Коломбо. Пътят минава край т.нар. Мост в небето, или Мостът с деветте арки. Той е дълъг 91 м, широк 7,5 м и висок между 25 и 30 м и е изграден още по времето на колониални период на Шри Ланка.

Нувара Елия се намира на завидната надморска височина от 1900 м. Градът е известен основно с производството си на чай. Наред с това тук се отглеждат европейски плодове и зеленчуци, както и каучук, ориз и риба. На час път от Нувара Елия се намира водопадът Рамбода и Националният природен парк „Хортън“. В този регион се намира и планината Шри Падая, свързана също с боговете Буда и Шива. Изкачването до върха безспорно ще бъде поредното изживяване, което туристите никога няма да забравят. А на слизане от върха те ще могат да се отбият в село Амбевела и да опитат от правените там автентични и домашни млечни продукти. Днес най-доброто време за посещение на Нувара Елия е месец април, когато градът оживява и се превръща в магнит за любителите на купона и горещите денонощни забавления. Сред атракциите са надбягвания с коне и понита, изложби на кучета и цветя и др. По-голямата част от забавленията са по улиците на града, както и в парка Виктория, кръстен на името на бившата английска кралица. Друга забележителност на града е и езерото Грегори, разположено на юг от хиподрума.

Пазар

Едно посещение на Шри Ланка не би било пълно, ако туристите не посетят и пазар за подправки. Най-често това е пазарът в Матале. В околностите му са разположени стотици ниви, засадени с канела куркума, джинджифил, карамфил, кардамон, индийско орехче.

Сред допълнително заплащащите се атракции и екстри от страна на туристите е разходка с лодка по река Маду, посещение на ферма за костенурки и наблюдение на китове гиганти, достигащи до 30 м дължина и до 120 тона големина.

За любителите на кулинарията и гастрономията с изключително богатата своя кухня Шри Ланка може да се окаже истински рай. Това е страната, в която се употребяват стотици подправки. Толкова много, че дори местните жители често не знаят имената им. Менюто включва смесване на различни вкусове, които едва ли биха били по вкуса на българските туристи. Характерно за островната кухня е, че почти всяко ястие се подправя с люто чили. Дори и плодовете и сладоледът. В много случаи лютото чили се смесва с кокосово мляко или брашно. В менюто на Шри Ланка, разбира се, има заемки от колонизаторската кухня. Но дори и английските и холандските ястия се заливат обилно с отровно люто чили. Това е и една от страните, в които се пие най-много чай. По-голямата част от населението не си ляга вечер, преди да е изпило през деня поне един литър от тази течност. Неслучайно един от най-добрите видове чай в света е известен именно като „цейлонски чай“.

Мусони

За по-доброто благоразположение и прекарване на туристите някои агенции дават и допълнителни съвети на клиентите си. Един от тях е свързан с твърде бавната скорост на придвижване с обществен транспорт между отделните населени места. Друг съвет е да не се планира екскурзия по време на традиционните мусони, които могат да провалят всички планове за добро изкарване. Освен това не е лошо да се знае, че будистките храмове за туристите са място за развлечение, но за местните имат дълбоко символно значение. Ето защо не се препоръчва туристите да пристъпват прага на будистките храмове облечени като за плаж или дискотека. Все пак трябва да има уважение към религията на местните жители. Засега Шри Ланка все още е доста евтина дестинация, но нарасналият интерес към нея води и до увеличаване на цените за туристите. Добрата новина е, че тук все още няма случаи на измами при обмяна на пари или пазаруване в магазините. Ако се съди по темповете на нарастващ интерес към тази дестинация обаче през следващите години не е изключено цените в Шри Ланка също да се променят и значително да се увеличат.