0

М инният магнат милиардер Клайв Палмър не се отказва от проекта си да построи „Титаник II“ - плавателен съд, „далеч много по-добър от оригинала“, пише „Гардиън“.

Палмър уведоми света от зала в операта в Сидни, че неговата визия за построяването на мащабна реплика на обречения океански кораб най-накрая ще се осъществи. Но призна, че все още не е осигурил корабостроителница за неговата компания Blue Star Line, която ще изгради „кораба на любовта и най-добрия стил и лукс“.

Десетилетие

Изминаха почти 10 години, откакто Палмър проведе много подобна пресконференция в лондонския хотел „Риц“ по същата тема. Оттогава той бе федерален депутат, създаде и премахна политическа партия и похарчи милиони долари за различни правни предизвикателства , туристически начинания и скъпи предизборни кампании.

Работата по "Титаник II" беше спряна през 2015 г., след като спор за плащане между една от компаниите на Палмър и китайската компания "Ситик" я лиши от средства. Той отново обяви проекта през 2018 г. с предложена дата на отплаване през 2022 г. Но пандемията го забави. Този път обаче има достатъчно пари и хората трябва да повярват, обяви Палмър в Сидни през тази седмица. Милиардерът навършва 70 години през март и се тревожи, че може да умре, без да е "направил нищо". „Ще го направя. Много по-забавно е да се занимавам с „Титаник“, отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите“. „Всичко, от което се нуждаеш, за да си щастлив, е да имаш някой, който те обича, къде да спиш през нощта и достатъчно за добра храна. Останалото е илюзия - все едно играеш голф“.

Повторение

Магнатът е уверен, че може да осигури корабостроителница навреме за началото на строителството на кораба в началото на следващата година, като първото пътуване на „Титаник II“ от Саутхемптън до Ню Йорк, което ще възпроизведе злополучното пътуване от 1912 г. на оригинала, е планирано за юни 2027 г. Предприемачът съобщи, че търговете за строителство ще излязат през юни, а договорите ще бъдат подписани до декември. Изчисли, че 56 000-тонният кораб ще струва между 500 милиона и 1 милиард долара.

Базираната във Финландия компания за проектиране и морско инженерство Deltamarin е сред подкрепилите проекта. Въпреки че не се виждаше истински кораб - поне не още, - на журналистите беше показано петминутно видео с подробни 3D изображения на това как ще изглеждат всичките девет палуби на „Титаник II“.

Интериор

Палмър каза, че привлича някои от „най-добрите дизайнери в света за круизно корабоплаване“. Корабът ще има същия интериор и оформление на кабината като оригиналния, допълнен с бална зала, плувен басейн и турски бани. На фона на „Синият Дунав“ на Йохан Щраус и с анимации на хора, облечени в старинни дрехи от началото на ХХ век, видеото показа подробно техническите спецификации, включително „Преглед на спасителната лодка“.

Оригиналът

Истинският „Титаник“ се удари в айсберг по време на първото си пътуване през Атлантическия океан и потъна на 15 април 1912 г., което доведе до смъртта на около 1500 пътници и екипаж. Историята беше митологизирана с излизането на хитовия романтичен филм на Джеймс Камерън през 1997 г. с участието на Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет като звездните любовници Роуз и Джак, загинал при корабокрушението.

Кой е австралиецът Клайв Палмър

Клайв Палмър е австралийски бизнесмен и политик, който има мини за желязо, никел и въглища. Притежава луксозни голфигрища и курорти в Австралия. Между 2008 и 2012 г. е бил собственик на футболен клуб от Първа дивизия на страната.

След това се отдава на политика, създава партия със своето име през 2013 г., а по-късно я прекръства на „Партия Единна Австралия“, която е дерегистрирана през 2022 г. Печели един мандат като федерален депутат. През 2021 г. той е определен за седмия най-богат австралиец с 13 млрд. австралийски долара състояние (8,7 милиарда щатски долара).

Палмър обаче попада под ударите на закона в последните десет години заради обвинения в измама при прехвърляне на средства от неговите минни дружества към партията му. Става дума за над 12 милиона долара, трансферирани чрез неговата компания Mineralogy между 5 август и 5 септември 2013 г., когато тече предизборната кампания, в която той печели депутатското си място. Обвиненията дойдоха през 2020 г. След серия от обжалвания, стигнали до Върховния съд, казусът все още няма окончателно решение. През февруари 2024 г. апелитивен съдия определи, че Палмър не е успял да докаже, че нито едно от обвиненията срещу него е „обречено на провал“. В решение с подписите на тричленен апелативен състав милиардерът е обвинен в „злоупотреба с процеса“ заради постоянната намеса и спиране на наказателните производства.