0

П реди време в двора на жител на тетевенската Рибарица посред нощ влиза мечка. Семейството се буди от яростния лай на домашния любимец - миниатюрно кученце, което заради топлото време е оставено да спи навън. Така изумените рибарчани стават свидетели на уникална схватка на Давид срещу Голиат - кученцето свирепо лае и напада нахлулата в двора мечка, тя ръмжи и отстъпва през разкъсаната ограда и побягва към гората. Мъникът победоносно се прибира в двора и оттогава е признатият герой на селото.

Нападения

Само че мечите нападения много рядко завършват така. Необичайно меката зима е причина за несвойствената активност на мечките през този период. В топлото време те или не лягат в бърлогите за зимен сън, или стават преждевременно. От друга страна, бедните на горски храни зимни месеци са причина те да търсят препитанието си близо до хората - обори и кошари, пчелини, поради което влизат в селищата, привикват с хората и не се плашат от тях. Още в началото на февруари нашият вестник, Дарик радио, а и много други медии съобщиха, че мечите нападения за търсене на храна в Родопите, Странджа, Стара планина и други места не спират и през зимните месеци.

Разбойници

Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян например информира, че само през изминалия месец са подадени 5 сигнала за мечи набези срещу домашни животни и имущество. Мечки са вилнели в районите на с. Плетена, община Сатовча, с. Буйново, община Борино, и на три пъти в девинското село Триград. Горските са наясно, че повечето нападения така и не стигат до статистиката. През 2022 г. регистрираните нападения от мечки в област Смолян са близо 200 по данни на Южноцентралното държавно предприятие. Пострадали са 229 животни - овце, говеда и коне. Засегнати са още 55 кошера и 49 пчелни семейства.

Особено активни са мечките по поречието на Арда. Най-много случаи са установени в района на смолянското село Смилян и околните села, където само за около месец стопаните са загубили 11 крави и телета. На около 2 км над смолянското село Черешово в рамките на 2 седмици мечка е изяла четири животни. За този район са издадени две разрешителни за отстрел на проблемните мечки, едното е реализирано. Според местните това не е решение на проблема - мечките се плодят, без колебание влизат в селата, има случаи, когато една е зимувала в парник и там се е сдобила с две мечета.

Опазване

На 31.12.1992 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявява мечката за защитен вид. Отстрел е допустим само на мечки стръвници, мечки медарки и такива, които са загубили страх от хората, и то след разрешение, одобрено от МОСВ. От 2011 г. Изпълнителната агенция по околна среда провежда ежегоден мониторинг на състоянието на вида. Според данните през последното десетилетие популацията на мечката у нас е намаляла от 518 на 329 индивида.
Мечките имат важна роля в природата. През периоди на оскъдна храна четириногите търсят мърша от умрели през зимата животни. Стомахът им е в състояние да смели всички патогени, съдържащи се в труповете. По този начин тя спомага за ограничаването на опасни болести, включително и африканската чума по свинете. Освен това мечката обитава огромна територия и изминава десетки километри на ден. Така тя разнася семената на дивите растения, с които се храни, а с това допринася за богатството и генетичното разнообразие на растителните видове. Ето защо мечката е включена в Червената книга на Република България като застрашен вид.

Правила

Ето някои правила при среща с мечка, защото с точно определени действия можем да се разминем само с подушване и да не стигнем до нападение и агресия с трагичен финал: Спазвайте маркировката на маршрутите и вървете по пътеките, защото мечките обичайно не приближават оживените планински маршрути. При движение вдигайте шум, разговаряйте, пейте. При среща не се правете на мъртви, не лягайте на земята по корем. Ако мечката се изправи на задните си крака, тя само демонстрира сила и това не е начало на нападение. След това в повечето случаи тя се отдалечава, ако запазите самообладание. Лягайте по очи самопри непосредствено близко нападение. При среща с мечка правете само бавни движения, говорете тихо и бавно, не викайте и не се опитвайте да я прогоните с ръкомахане и крясъци. Дори изстрел може да провокира мъжките да нападнат. При среща с мечка я гледайте в очите. Изчакайте животното да се оттегли или много бавно се измъквайте назад, без да я изпускате от поглед. Внимавайте да не се спънете, защото падането вероятно ще провокира атака. Носете спрей за самозащита, който да впръскате в лицето на животното. Алкохол или спирт също могат да помогнат. Не дръжте храна в палатките в райони на мечи местообитания. Не изхвърляйте храна, особено около пътеки, заслони и хижи.