0

Г олемият народен лечител, носещ най-магическото име Еньо Миланов, се спомина съвсем наскоро. В навечерието на неговия празник – Еньовден, близките му споделиха, че си е отишъл от този свят след инцидент. С неговите билкови рецепти той е имал заряд да изкара поне 100 г., но след падане получил черепно-мозъчна травма, която съкратила земните му дни.

Авантюрист

Всъщност това не е изненада, тъй като бате Еньо като бивш авиатор си бе малко луда глава. Той обикаляше цяла България, катереше се по непристъпни поляни, слизаше в опасни дерета. Така търсеше най-чистите находища на лечебни растения и билки, с които помагаше на хората. С годините кръстосване той бе научил къде се крият самодивските илачи във Витоша, Рила, Стара Планина, Родопите и странджанските гори край Черноморието. Именно на последното място бе открил енергийна зона с вълшебен имел. Миланов високо ценеше това растение, тъй като, както обясняваше той, действа при онкологични проблеми, антитуморно и регулиращо кръвното налягане, помага дори при диабет. „Имелът паразитира, измъквайки в себе си жизнените сили на съответното дърво. Брал съм го върху кайсия, праскова, чинар, бреза. Както се закача за дървото, така и в тялото после се закача за тумора и го обезсилва“, обясняваше приживе родният билкар.

„Имелът върши още две хубавини – на тия с ниско кръвно им го качва, а на хипертониците го сваля. Неслучайно го наричат билката на спасението – никое хапче не го може това. Взимат се от топчетата му по 2-3 пъти дневно максимална доза, иначе става отровно“, предупреждаваше симеоновският лечител.

Умора

В този период от годината много хора страдат от хронична умора и главоболие. „Доста ми се оплакват, че ги е стегнала желязната каска на главата. Ако искате да я свалите, ето сега наоколо расте глухарчето, което участва в редица рецепти, които могат да ни отърват от липсата на сили и да изчистят токсините“, съветваше билкарят. Според него това става много лесно с една проста рецепта – листа и стъбла от глухарче се правят на салата с малко коприва, иглика, лимон. Успоредно трябва да се приема чай от червен кантарион и отвара от кисел трън и пелин. При желание салатата от глухарче може да се смеси с настърган морков и други листни зеленчуци, както и растящата в момента детелина.

Рецепта

„Навсякъде са цъфнали акацията, кестенът, дървесният бъз. Към тях може да се прибавят, ако имаме под ръка глог, липа, смрадлика, мащерка. Слагаме от всичко поравно (10-20 г) да поизсъхне. От тази смес две супени лъжици се варят 5 минути в 500 мл вода. Това се пие и помага за виталитет и вдигане на организма. Понеже са цветове, може и да се запарят така: заливат се с вряла вода и киснат. Чака се течността да изстине и се прецежда, пие се на три пъти преди ядене“, разясняваше Еньо Миланов.

„А като освободим централния енергиен меридиан, ще усетим сили, оптимизъм и ищах за живот“, обичаше да казва симеоновският чародей, който владееше и китайска медицина.

Пилот

Еньо Миланов е бивш пилот, а тайните на билките е учил още като дете от своите баба и дядо. С тъга констатираше, че хората не пазят природата и залитат по чуждоземни илачи. “Още през 1982 г. в София беше модерно да пием английски, грузински и всякакви други чайове от екзотични страни. Тогава един „луд“ американец го срещнах в планината да пълни куфари с риган и мащерка от Пиринско”, спомняше си народният лечител. Поклон пред светлата му памет!