0

Н а какво миришат парите? Според най-богатия човек в света Илон Мъск – на изгоряла коса.

Определян като доста луд и ексцентричен, богаташ №1 в света има нюх, който никога не му изневерява. И тази седмица натрупа един милион долара буквално от нищото. Представете си, че в стаята има екземпляр, обилно полят с някаква воняща течност. Е, не бързайте да бърчите нос. Това е най-новия парфюм на Илон Мъск, наречен Burnt Hair (изгоряла коса). Според Ройтерс само за няколко часа той продал 10 000 шишенца от него. А това би трябвало да даде представа колко чудаци има.

„Есенция на противното (отвратителното) желание“ е описанието в сайта за последното му предложение, което струва по 100 долара шишенцето. И трябва да се признае, че на фона на някои други подобни продукти – като парфюм с миризмата на интимните части на Гуинет Полтроу или кървав аромат от Лейди Гага, изгорялата коса не звучи чак толкова екстравагантно. Все пак да не бъдем максималисти. Още не е късно Мъск да се усети, че миризмата на престоял в моргата труп също може да се хареса на някой и да добави още някой милион към богатството му от 251 млрд. долара. Може също да се мисли в посока аромат на спарени крака, потни мишници и други такива. Което пък може да служи за оправдание в летните месеци на част от пътуващите в градския транспорт. Винаги могат да излязат гордо от срамна ситуация, ако се похвалят, че ползват специален парфюм от 100 долара на Илон Мъск.

Доставките на продукта, който ултрабогаташът за пръв път рекламира още през септември, трябва да започнат през първото тримесечие на 2023 г.

Челен опит

Предишни щури идеи на Мъск включваха марка текила на Tesla, представена през 2020 г., както и чифт „къси шорти“ в знак на победата над инвеститорите, които залагаха срещу производителя на електрически автомобили, сега най-високо оценяваната автомобилна компания в света.

Неговата Boring Company – компания за тунели, оценявана на 5,7 млрд. долара, продаде огнехвъргачки за по 500 долара в началото на 2018 г., събирайки общо 10 млн. долара. Освен това той продаде 50 хил. шапки Boring Company.

Амбициите на Мъск през годините варират от колонизиране на Марс до създаване на нова енергийно устойчива икономика. Междувременно той създаде Tesla, ракетната компания SpaceX и няколко по-малки фирми.

Миналата седмица пък милиардерът предложи да продължи с първоначалната си оферта за придобиване на Twitter за 44 млрд. долара. Ако бъде успешна, сделката ще постави Мъск начело на една от най-влиятелните социални медии и ще сложи край на месеците съдебни спорове, които накърниха бранда на Twitter и подхраниха репутацията му на шантаво поведение. Но в негова защита трябва да се отбележи, че за човек от такъв ранг той е необичайно скромен. Потвърждава го и това, че ползва личния си самолет само при нужда, тоест редовно, защото така пести време. Разбира се, не бива да вярваме сляпо на всичко, което той казва. Например на твърдението, че търка диваните в домовете на негови приятели, защото не притежава жилище и няма къде да нощува. А призивът към съвременниците да правят повече бебета и личния пример с десетте му деца, тези дни е тема за коментари. Особено на фона на снимки на сина му Ксавиер, който реши, че предпочита да е негова дъщеря и се прекръсти на Вивиан Джена Уилсън. Социалните мрежи обиколиха пресни негови снимки, на които се вижда, че освен дълга коса, трансджендърът, който всячески се разграничава от именития си баща, вече си е отгледал и бюст.

Отмъстителен

Представяйки се за широкоскроен и достъпен, Мъск не изглежда точно така в очите на неговите служители. През лятото няколко души от авиокосмическата корпорация "Спейс Екс" се оплакаха, че неговите публични изяви създават „объркване и притеснение“ на хората, които работят за него. След което недоволните получиха заповеди за уволнение. Ако това не е дребнаво, здраве му кажи.

Месец по-рано Мъск се оправда, но с половин уста, за обвинение на бивша стюардеса на частния му самолет, която твърди, че е била подложена на сексуален тормоз от него през 2016 г.