0

С кандалите го обичат, а и той тях. Особено в последната седмица, когато записа името си – Иван Стоименов Гешев, в историята като първия главен прокурор, свален предсрочно от поста.

Безпрецедентното решение взеха 16 от кадровиците във Висшия съдебен съвет в понеделник. Точно на Видовден (четвъртък) президентът Румен Радев подписа указа, с който процедурата по махането на Гешев приключи.

Полиция

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 г. в софийското село Мирково. Баща му е пътен полицай, а майка му – акушерка. Явно подражавайки на татко си, синът се записва да учи в тогавашния Висш институт при МВР (ВИПОНД), който днес вече е преименуван в Академия. Завършва през 1994 г., а две години по-късно взима и юридическа правоспособност. Именно заради висшето му образование сред прокурорите е наричан „милиционер“. Веднага след школата е назначен за лейтенант в полицията. След това преминава в следствието. В прокуратурата започва работа през 2006 г. Първоначално е в районна, а три години по-късно го командироват в градската. Изкачването му в йерархията стартира вече по-бързо и на 19 юли 2016 г. е избран от ВСС за шеф на спецпрокуратурата. „За“ Гешев гласуват 9 от кадровиците, само един е против. Две години по-късно е издигнат за заместник главен прокурор. През 2019 г. лично тогавашният обвинител №1 Сотир Цацаров го определя за подходящ като наследник на поста. Няколко дни поред самият Гешев обясняваше как не желае главен прокурор и няма да се кандидатира. Седмица по-късно обаче той вече е номиниран от 11 от членовете на ВСС за високия пост и влиза в играта. Не обяснява как и защо се е обърнал на 180 градуса.

Връщането

Докато тече изслушването му, под прозорците на институцията на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ се вихрят два протеста - „за“ и „против“ избора му. В крайна сметка Гешев е избран на 24 октомври, но президентът Румен Радев връща указа за официалното му назначаване с мотива, че е единствен кандидат и ситуацията е предрешена. ВСС обаче го прегласува и така Иван Стоименов Гешев е обявен за главен прокурор на републиката на 26 ноември.

Това е първият голям скандал, който бележи кариерата му. Следват десетки по-малки, които избухват през годините след всяка акция на МВР и прокуратурата срещу олигарси. Изключително богати фамилии са принудени да наемат мастити адвокати, за да се бранят в съда, а някои бягат и зад граница като Цветан Василев (делото КТБ), Васил Божков (има повдигнати 18 обвинения) и т.н.

Бомбата

Вторият драматичен скандал, който издълбава истински кратер в кариерата на Гешев, е атентатът срещу него на 1 май и последвалата война с шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и скъсването на оставката публично. Най-любопитният факт, който припомнят полицаи и прокурори с дълъг стаж, е, че той предприема пътуване до САЩ, преди да даде знаменателния брифинг с късането на листа. Вече върнал се у нас, Гешев насрочва изявлението си пред медиите. На него е с червена вратовръзка на слончета – знака на Републиканската партия. Следва още един брифинг, на който добавя и ръкавели с магаре – знака на демократите. Все знаци, с които Гешев иска да внуши, че е добре приет сред двете партии на Америка. Но дали е така? Това никой не може да отговори и си остават чисти внушения на ментално ниво. Следват няколко седмици, в които Гешев през ден иска имунитети. Най-знаковите са този на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов (за „Барселонагейт“), а следващият е на съоснователя на „Продължаваме промяната“ и също бивш премиер Кирил Петков (за двойното му гражданство, когато е бил министър, а не го е вписал в декларацията си). Има и на няколко депутати и кметове, но те бяха засенчени от първите два, за които се създаде и парламентарна комисия.

Видовден

Последният скандал, който ще остави безпрецедентна диря не само в кариерата на Гешев, а и в историята ни, e свалянето му от поста. Заседанието на кадровиците отново беше дълго, както при избора, и отново под прозорците се вихреше протест. 16 от членовете на ВСС решиха, че думите му „политически боклук“ са достатъчен мотив за свалянето от високия пост.

И докато експерти конституционалисти предполагаха, че Румен Радев ще забави указа си, стана точно обратното. Два дни след нощното гласуване на ВСС и знаково – точно на Видовден, държавният глава обяви гръмовното решение.

Сега остава отворен въпросът как ще продължи Иван Гешев професионалния си път. Още в началото на седмицата мнозина започнаха да прогнозирт, че подготвя политически проект.

Крилатите му фрази

„Политически боклук“

“В сравнение с останалите разследвания на прокуратурата, делото "КТБ" е като "сравнение между операция от апандисит и присаждане на глава."

“Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, тепърва ще видим.”

"Светнаха всички като коледна елха." (по случая с хванатите с подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова)

Аз съм „инструментът на Господ“

„Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде, като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите“.

„Аз не съм политик и няма как да бъда, не искам да бъда харесван. Ако аз бъда харесван и прокуратурата бъде харесвана, ти не работиш. Някои хора трябва да са недоволни. Важно е за мен хората да са доволни, това са хората, които не се срещат с прокуратурата.“

„Първото интервю на Гешев, след като седна в стола на главния прокурор.

„По корем да се влача, ще направя всичко, за да оправдая очакванията на българските граждани“- пак там.

 Определя се като „българин от Македония“ - Ходи по църкви, събира икони

Още от началото на кариерата си като обвинител №1 Иван Гешев си изтъква два лични факта за себе си. Единият е, че е набожен, а вторият, че е „българин от Македония“. По американски модел завършва изказванията си с „Бог да пази България“, „родината е над всичко“ и т.н. в профилите му в социалните мрежи често публикува снимки как пали свещи в църкви или пък се моли пред икона в храм в провинцията. За родословното си дърво също обича да говори. Многократно е споделял, че по бащина линия е от Златица и е част от голям род от разложкото село Годлево, към който принадлежи и революционерът – отец Партений Гешев.