0

Д ори най-добрите приятели на човека могат да сънуват сънища или дори кошмари, докато спят. Всички собственици на кучета със сигурност са гледали кучетата си да спят и вероятно са чували как те скимтят или потрепват с лапи по забавен начин. И така, какво сънуват кучетата?

Отговорът на този въпрос не е лесен, но някои научни изследвания показват, че има прилики между начина, по който мозъкът на четириногите и човешкият мозък работят по време насън. Въз основа на това може да се предположи, че съдържанието на кучешките сънища може да е подобно на съдържанието на човешките сънища и е свързано с техни преживявания от реалния живот. Например сънуваме неща, които познаваме, неща, които смятаме за важни, или неща, които ни плашат. И в тази връзка кучетата най-често тичат и играят насън, когато са щастливи.

Скорошно проучване на Харвардския университет установи, че любим персонаж в кучешкия сън е неговият собственик. В интервю за списание People д-р Дейрдри Барет заявява: „Тъй като кучетата като цяло са изключително привързани към стопаните си, е безопасно да се предположи, че сънуват лицето на собственика, миришат го, опитват се да го запомнят. А ако връзката със собственика не е съвсем приятна, сънят се превръща в кошмар.

Фаза

По време на фазата на бързия сън кучетата спят дълбоко и именно през този период преживяванията от деня или някъде в миналото се записват в мозъка. Ако вашето куче е преживяло нещо негативно, то вероятно ще го сънува. То може да изглежда уплашено, да трепери с цялото тяло или крайници или дори да плаче, докато спи. Може също така да се предположи, че когато нашите космати приятели движат лапите си в съня си, те мечтаят да тичат, играят или ловуват; а ако челюстта им се движи, те вероятно сънуват прекрасни сънища как ядат нещо или се наслаждават на любимото си лакомство.

Не всички кучета сънуват по един и същи начин. Кутретата имат по-дълъг бърз сън от възрастните кучета, защото трябва да съхраняват повече данни и да спят повече последователни часове. Малките кучета имат по-кратки, но по-чести сънища от по-големите кучета, които сънуват по-рядко, но по-дълго.
Важно е никога да не събуждате кучето си, дори ако мислите, че сънува кошмар, защото това ще го стресне или ще предизвика неочаквана реакция.

Необходимост

Животните спят повече от хората и макар че може би малко завиждаме на луксозния навик на кученцата да подремват по пет часа през деня, важно е да разберем защо спят толкова много и да знаем как всъщност изглежда прекомерният сън при кучетата.

От колко сън се нуждае един домашен любимец зависи от много фактори: възраст, порода, ниво на активност и условия на околната среда.
Според Американския киноложки клуб, ако кучето ви спи 12 до 14 часа на ден, вероятно няма за какво да се тревожите. Въпреки това, ако то спи повече от 15 часа на ден, трябва да обърнете голямо внимание на това как се държи, докато е будно. Ако изглежда летаргично или отчуждено от хора и други домашни любимци, време е да посетите ветеринарен лекар.
Когато установите, че вашият домашен любимец спи повече от обикновено, обърнете внимание на промените в околната среда. Малките промени в живота му могат да доведат до големи промени в навиците му за сън.

Нови домашни любимци. Ако внезапно в къщата се появи шумно коте или птица, вашето куче може да търси тихо място за почивка. Горещо време. Ако изпитва лятна сънливост, внимавайте за признаци на хипертермия като летаргия, прекомерно слюноотделяне или повръщане.

Промяна на ежедневието. Наскоро сте намерили нова работа или сте променили работния си график? Куче, което остава само вкъщи за дълго време, може да се отегчи и да изпадне в депресия.

Увеличено време за игра. Вашето кученце започнало ли е наскоро да посещава школа за кучета? Вие двамата бягате ли заедно по 5 км? Увеличаването на времето за игра или упражнения може да доведе до изтощение на вашето куче и да отнеме известно време, за да се адаптира към новото ниво на упражнения, преди да се върне към нормалните си модели на сън.

Когато става въпрос за това от колко сън се нуждае кучето, възрастта е важен фактор. Точно както децата се нуждаят от много сън, Американският киноложки клуб отбелязва, че вашето кученце се нуждае от 15 до 20 часа сън на ден, за да помогне на централната нервна система, имунната система и мускулите да се развиват правилно. Много кученца ще компенсират необходимото количество сън, като подремват през деня. Оставете го да спи на едно и също тихо и удобно място, за да можете да установите рутина и се опитайте да не позволявате на деца или други домашни любимци да му пречат.

Най-малките кученца трябва да се слагат по едно и също време да спят, за да се приучат към режима. Изключвайте светлините и източниците на шум, като например телевизора, приблизително по едно и също време всяка вечер, така че вашият домашен любимец да разбере, че трябва да си легне, когато и вие си легнете.

Стареене

По-възрастните кучета са склонни да се нуждаят от повече сън, отколкото по-младите или възрастните кучета - често им отнема повече време, за да се възстановят от тренировка. Уебсайтът PetHelpful отбелязва, че по-възрастните кучета понякога могат да станат по-малко активни поради болки в ставите. Ако вашето куче не само спи повече, но все още има затруднения да стои и ходи, то може да развива артрит.
Прегледът при ветеринарен лекар ще покаже на какво може да се дължи болката в ставите. Вашият лекар може да препоръча да преместите леглото на вашия домашен любимец на по-топло място, както и да наблюдавате теглото на вашето куче, за да избегнете допълнително натоварване на ставите му.