0

В ече тиква има целогодишно и не е проблем по всяко време да се приготвят различни вкусни неща с нея. Но все пак истинските сладки класики с тиква сякаш са отредени за есента и началото на зимата. Прекрасни идеи по въпроса намираме на az-gotvia.bg.

Щрудел с портокалови кори

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 шепа нарязани на едро орехови ядки
  • 800 г настъргана тиква
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. канела
  • 1 портокал
  • олио за поръсване
  • пудра захар
  • 5-6 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Обелваме и настъргваме тиквата на ренде. В купа смесваме захарта, орехи и канелата. Взема се една кора и намазваме с олио, отгоре поставяме втора кора, намазваме и нея с олио и поръсваме захар, орехи, канела. По цялата кора се настъргва кора от портокал. В тясната страна долу се поръсва 1 с.л. галета и по цялата кора също, върху нея разпределяме тиквата и навиваме на руло. Нарежда се в намаслена тава. Така се прави и с останалите кори. Отгоре се намазват с олио. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути до златиста коричка. Изважда се и поръсваме с пудра захар. Вкусно и много ароматно.

Мъфини

Необходими продукти:

  • 1 шоколад
  • 1 к.ч. стафиди
  • 2 ч.ч. брашно тип 500
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 к.ч. захар
  • 2 яйца
  • 1 к.ч. олио
  • 1 ч.ч. тиква

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват хубаво с помощта на миксер със захарта и олиото. В купа се пресява брашното с бакпулвера и канелата. Добавя се брашното постепенно към яйчената смес, добавят се и пюрираната тиква и стафидите. Във форма за мъфини се поставят хартиени формички, които се пълнят 2/3, защото бухват при печене. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна. Украсяват се по желание след изстиването им. Аз предпочетох да е с украса от стопен шоколад и стафиди, защото е редно украсата да подсказва част от съдържанието.

Сладкиш с бисквити

Необходими продукти:

  • 400 г тиква
  • 1 пакетче чаени бисквити
  • 125 г краве масло
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 80 г орехи

Начин на приготвяне:

Половината от маслото се разтопява и се изсипва в правоъгълна тавичка, отгоре се подреждат бисквитите. Тиквата се бели и сварява, след това се оставя да изстине напълно и се пасира до получаване на пюре (много важно е тиквата да се подслади при варенето, защото захарта не е много в сладкиша). Яйцата, захарта и брашното, содата и останалото масло се разбъркват, прибавят се пасираната тиква и нарязаните на ситно орехи. Сместа се изсипва в тавата и се пече в предварително загрята фурна. Готовият сладкиш се обръща и по желание се поръсва с пудра захар.

Баница с коричка

Необходими продукти:

  • 600 г настъргана тиква
  • 40 г галета
  • 1 к.ч. орехи
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 пакетче канела
  • 1/3 ч.ч. захар за поръсване отгоре
  • 300 г. кори за баница
  • 125 г масло

Начин на приготвяне:

Почистваме орехите и ги смиламе с машинка, но може и да се нарежат на много ситно с нож. Режем кората на тиквата, почистваме от семките. Настъргваме си предварително тиквата с ренде в голяма тава. В купа слагаме 1/2 ч.ч. захар, галетата, орехите и 1/2 пакетче канела. Объркваме с лъжица сухите съставки. Разгъваме корите. Разтопяваме маслото. Намазваме кората с масло. Отгоре напръскваме с настъргана тиква. Върху тиквата слагаме от сухата смес равномерно върху кората. Навиваме на руло. Нареждаме рулото в тава. Така, докато свършат всички продукти. Нарязваме тиквеника на парчета. Смесваме в друга купичка 1/2 ч.ч. захар и 1/2 пакетче канела. Намазваме тиквеника с разтопеното масло. Със захарно-канелената смес напръскваме тиквеника отгоре. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност.

По кралски

Необходими продукти:

  • 100 г орехи
  • 100 г бадеми
  • 100 г сушени червени боровинки
  • 100 г сушени вишни
  • 100 г златни стафиди
  • 100 г сушени смокини
  • 70 г сушено манго
  • 200 г сурова ситно настъргана тиква
  • 1 с.л. пчелен мед
  • 50 мл студено кафе
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 50 мл портокалов сок
  • 1 ч.л. сода
  • 100 г сушен ананас
  • 2 ч.л. микс от канела, джинджифил, кардамон и ванилия

За кексовата смес:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 220 г сладко по избор
  • 3 с.л. олио
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата:

  • 150 мл сладкарска сметана
  • 100 г захар

Начин на приготвяне:

Едрите сушени плодове, бадемите и орехите ги нарежете. Смесете всички плодове и ядки в купа. Към тях добавете портокаловите кори, кафето и портокаловия сок. Сипете и микса от подправки и сода. След това разбъркайте и оставете за час хубаво да се накиснат и омекнат. През това време разбъркайте кексовата смес. В друг съд смесете захарта, топлата вода и сладкото. Разбъркайте до еднородност. Пресейте брашното с бакпулвера и после го добавяйте на порции към сместа от сладко. Получава се гъста каша. Към тази смес се добавят сместа от сушени плодове и ядки. Разбъркайте с лъжица.

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сместа се сипва във форма с отделящо се дъно, но преди това намажете с масло или покрийте с пергамент. Пече се, докато се зачерви не по малко от 30 минути, затова, преди да го извадите, проверете с дървен шиш - трябва шишът да излиза чист. След като вече се изпече, извадете от фурната и оставете хубаво да се охлади. Направете глазурата, като смесите сметаната със захарта и разбиете с миксер до пухкавост. И после, като покриете с нея сладкиша, да изглежда като снежна пелена. След като направите и това, приберете сладкиша в хладилник за една нощ. На другия ден отворете обръча и преместете върху табла или поднос.

Сиропиран тиквеник

Необходими продукти:

  • 1,5 кг настъргана тиква
  • 220 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 180 мл вода
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 120 г ядки – смлени орехи и лешници
  • 100 г стафиди
  • 120 г стопено масло
  • 400 г кори за баница
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка, за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок. Две по две намажете корите с масло с цедка, сложете плънка от тиква в единия край – тясната страна, отгоре ядки и стафиди. Завийте на рула и ги подредете в тава, намазана с масло. Подредете едно до друго рулата. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете за още 2-3 минути. Режем на парчета, като изстине леко. Сервирайте тиквеника леко охладен, поръсен с пудра захар.

Макарони

Необходими продукти:

  • 500 г макарони
  • 125 г масло
  • 1 и 1/2 ч.ч захар
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • канела
  • 1 кг тиква

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват, отцеждат се и се разбъркват с половината от маслото. С другата половина задушете тиквата (настъргана) и я разбъркайте с малко канела. Разбийте яйцата със захарта и млякото. В подходяща тава изсипете от макароните, после ред тиква, пак макарони и т.н., като завършите с макарони. Залейте с яйчената смес и печете на 200 градуса около 40-45 минути или до готовност. Извадете от фурната, оставете да се охлади и поръсете със захар.

Крем карамел

Необходими продукти:

  • около 300 г настъргана тиква
  • 4 яйца
  • 500 г прясно мляко
  • около 2/3 ч.ч. захар + още 6-7 с.л. захар за карамелизиране
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Тиквата се сварява с няколко лъжици вода. Яйцата се разбиват с прясното мляко, захарта и ванилията. Към сместа се прибавя охладената тиква. Няколко лъжици захар се карамелизират и се разпределят в купички. Отгоре се сипва от готовата смес. Пече се на водна баня на около 150 градуса, докато стегне.