С туденото време настъпва, а апетитът иска и още нещо сладичко. Ето предложения, видени в recepti.rozali.com. Някои от специалитетите стават и за друго време, не само за есен или зима, но сега са може би най-вкусни. А и студът предполага повечко енергия чрез сладко, но всичко е в количеството и да не се прекалява.
Исусов кейк
Необходими продукти:
- 30 г прясна мая
- 50 г захар + 1 ч.л. за маята
- 200 мл прясно мляко
- 1 яйце
- около 500 г брашно
- 250 г масло (може да се смеси с маргарин)
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч л. кардамон
- 150 г стафиди, предварително накиснати в ром
- 100 г печени ядки (орехи, лешници, бадеми)
- по 50 г озахарени портокалови и лимонови кори
Начин на приготвяне:
Маята, смесена с 1 ч.л. захар, малко мляко и брашно, се разбърква и оставя на топло да втаса. Като се надигне, се разбърква с яйцето, още малко мляко и брашно. Отново се оставя да втаса.
Захарта се стопява с останалото мляко в отделен съд. Брашното се пресява в съда за месене, прави се кладенче и се слагат последователно: маята, млякото със захарта, стопеното масло, солта, подправките, рома, в който са киснали стафидите. Замесва се гладко, еластично тесто. Втасва около 20 минути. Разточва се кора с дебелина 2 см, върху която се разпределят стафидите, ядките и озахарените корички. Навива се на руло, поставя се в предварително подготвената (намазана с мазнина и посипана с брашно) форма за печене. Кейкът преседява покрит около 2 часа, за да втаса. Пече се в предварително загрята фурна. Исусовият кейк се намазва с масло, поръсва се обилно с пудра захар и се опакова в домакинско фолио.
Ябълков сладкиш
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 200 г разтопено масло
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. бакпулвер
- 2-3 ябълки
- 2 с.л. канела
- малко захар за наръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото, маслото и брашното, пресято с бакпулвера. Тава с размери 35 х 25 см се покрива с намаслена хартия за печене. Кексовото тесто се изсипва в тавата. Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на резени. Отгоре плътно, едно зад друго и полегато се нареждат резенчетата ябълки. Поръсва се обилно с канела и с малко захар. Пече се в незагрята предварително фурна за 1 час при 150 градуса. Ябълковият сладкиш се поднася в 2 варианта: горещ сладкиш със сладолед или студен сладкиш с горещ ванилов сос.
Чийзкейк с тиква
Необходими продукти:
За блата:
- около 400-450 г бисквити (чаени)
- 150 г масло
- 1 к.л. канела
- около 2 с.л. ситно смлени орехи
За крема:
- 230 г крема сирене
- 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар
- 400 г сварена и пюрирана тиква
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
- 2 пакета желатин
- 2-3 щипки канела
- 1 ванилия
- сол на върха на чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
За блата сложете в блендер бисквитите, канелата и орехите. Смелете до получаване на хомогенна смес. Добавете разтопеното масло. Възможно е да се наложи да добавите още малко, а не само посоченото в рецептата, в зависимост от това дали трохите слепват или не. Разстелете сместа за блата в тава и я разпределете равномерно с лъжица. След това притиснете, за да слепнат добре трохите и да се получи плътен блат. Приберете в хладилник за поне 20 минути.
За крема в купа смесете омекналото крема сирене и кафявата захар. Разбъркайте с миксер до получаване на гладка смес (около 5 минути). Към тази смес постепенно добавете заквасената сметана, а след това и тиквеното пюре. Овкусете с канелата и ванилията. Когато се уверите, че сместа е хомогенна, разтворете 2 пакетчета желатин според указанията на опаковката им и добавете към тиквената смес. Разбъркайте и залейте блата. Приберете в хладилник, за да стегне. Сервирайте с малко бита сметана, леко поръсена с канела.
Шарено руло с карамелена глазура
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 с.л. сварено кафе
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 300 мл прясно мляко
- 1 шоколадов крем (на д-р Йоткер) без варене
- 2 с.л. пудра захар
- 2 с.л. заквасена сметана
- захарен сироп от вода 40 мл и захар 3 с.л.
- капачка уиски
- карамелена глазура 1 пакет
- захарни конфети за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа се разбива с миксер яйцата със захарта и свареното кафе. Добавя се брашното пресято с бакпулвера и ванилията, разбърква се на гладка кексова смес. Отделя се 1 ч.ч. от сместа и се разбърква с какаото. Сипва се бялата смес върху хартия в широка тава. Отгоре се оформят ленти от сместа с какао. С дървено шишче се минава през лентите да се получи шарка. Печем до суха клечка в загрята фурна 180 градуса, изважда се върху леко влажна кърпа и навиваме на руло.
Приготвя се захарен сироп от 40 мл вода и 3 с.л. захар, добавя си и уискито за аромат. Сваля се хартията за печене и се развива блатът. С четка се намазва леко със сиропа, да не се разпадне и намазваме със крем приготвен от разбито с миксер студено прясно мляко със пакет шоколадов крем, пудра захар и заквасена сметана. Отгоре се поръса с настъргани бадеми и навиваме на руло.
Приготвя се карамелената глазура по указание и с лъжица се глазира , поръсваме с захарната декорация и оставяме в хладилник да стегне поне 2 часа.
Лешникова тарта с мюсли
Необходими продукти:
- 150 г обелени и нарязани лешници
- 300 г мюсли
- 150 г слънчогледови семки
- 100 г мед
- 50 г захар
- 3-4 с.л. краве масло
- 2 с.л. портокалов сок
- бита сметана за украса
Начин на приготвяне:
Мюслито, лешниците и семките се разбъркват. В отделен съд на котлона на умерена температура се затопля медът със захарта, 3 с.л. от маслото и портокаловия сок. Разбърква се, докато захарта напълно се разтвори. Прибавя се мюслито с лешниците и се разбърква, докато сместа придобие златистокафяв цвят. Изсипва се в намазана с масло тавичка. Лешниковата тарта с мюсли се пече 10 минути в слаба фурна - 150 градуса.
Сладкиш с кроасани и коняк
Необходими продукти:
- 4 кроасани с шоколад
- 6 яйца
- 1 л прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 3 с.л. коняк
- 7 с.л. захар за карамела
Начин на приготвяне:
Изкарваме яйцата на стайна температура. Едно след друго ги слагаме в дълбока купа. В купа разбиваме яйцата с миксер продължително докато станат на пухкав приятен крем. Постепенно прибавяме 1 ч.ч захар и пак разбъркваме с миксера. Трябва захарта да се разтопи. След това добавяме коняка. Постепенно в купата при другите продукти прибавяме и прясното мляко. Разбъркваме пак всичко с миксера около 10 минути. Нарязваме кроасаните на кръгчета с остър нож. Хубаво е да използваме кроасани, които не са много меки. В касерола изсипваме захарта и я карамелизираме. Изсипваме в кръгла форма за сладкиш вече приготвения карамел. Като изстине леко, започваме да редим парчетата от нарязаните кроасани плътно едно до друго. Накрая заливаме с млечната смес с яйца, захар и коняк. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна. Като се опече и изстине, го обръщаме върху голяма красива тортена чиния. Режем сладкиша като торта. Да ви е сладко!
Розички в бутер тесто
Необходими продукти:
- 2 червени ябълки
- 3 с.л. пудра захар
- 250 г бутер тесто
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
арежете ябълките на четвъртинки и изрежете семенниците. Нарежете ябълките с остър нож на тънки резени с дебелина около 2 мм без да ги белите. Налейте в тенджерка 200 мл вода и я загрейте до кипване. Добавете захарта и сложете вътре ябълковите резени. Варете ги не повече от 2-3 минути. Излейте водата, щом ябълките омекнат. Оставете бутер тестото да се размрази и го разточете на кора с дебелина 1-2 мм. Нарежете го с остър нож на ивици с ширина 3 см и 25-30 см в дължина. На всяка ивица наредете по 5 резена ябълки, като леко ги застъпвате, в горния им край те трябва да излизат на една трета над ивицата тесто. Внимателно завийте на руло, като подгънете долните краища навътре. Наредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете ги 30 минути във фурна, загрята до 200 градуса. Извадете розичките и ги оставете да се охладят напълно. Поръсете ги обилно с пудра захар и поднесете.
Бисквитени топчета
Необходими продукти:
- 1 пакет бисквити закуска
- 125 г омекнало масло (1 пакет)
- 100 г пудра захар
- около 100 г прясно мляко
- течен шоколад
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават и се смесват с размекнатото масло. Добавя се пудрата захар и се размесва хубаво. Добавя се по много малко прясно мляко, докато се улучи консистенцията. Трябва да се получи не много меко тесто. От него се оформят топчета с големина по избор и се нареждат в чиния. Отгоре се поливат с течен шоколад, размекнат с малко вода или мляко.