Е дин диетолог бе казал, че ако може, щеше да забрани със закон пържените тестени изделия. И по-добре, че не може, защото от древни времена и навсякъде по света това са едни от най-вкусните неща. Да, наистина са нездравословни, но пък са изкушаващи за апетита и глада. За тези, които си знаят мярката и не спазват ограничения, намираме идеи на receptite.com.
Бухти, които се обръщат сами
Необходими продукти:
- 2 яйца
 - 3 с.л. захар
 - 5-6 с.л. олио
 - 1 ч.ч. кисело мляко
 - 10 г бакпулвер
 - 2 ч.ч. брашно
 - 200-300 г сирене
 
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се олиото, киселото мляко, бакпулверът, като продължава разбиването с миксер. Накрая се слага брашното. Когато тестото добие необходимата гъстота (трябва да е малко по-гъсто от кексово), се добавя и натрошеното сирене. Бухтите се пържат в дълбока тенджера, в много олио, като с помощта на 2 чаени лъжички се оформят топчета с големина, колкото орех. Когато са готови от едната страна, бухтите сами се обръщат от другата. Котлонът не бива да е много силен, за да не останат сурови отвътре.
Съвети: По желание в тестото може да се сложат повече захар, ванилия и стафиди вместо сирене и така ще се получат фантастични сладки понички. Другата идея е да се сложат повече захар и ванилия и когато изстинат, с шприц да се инжектира млечен крем във вътрешността на поничките.
Мекици
Необходими продукти:
- 250 г кисело мляко
 - 1 яйце
 - 10 г мая
 - 1/3 ч.ч. вода
 - 1 ч.л. сода за хляб
 - 1 ч.л. сол
 - 1 с.л. олио
 - брашно - колкото за меко тесто
 - мазнина за пържене
 
Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто, което се оставя да втаса около 30 минути. С намокрени или намазнени ръце се късат топки, които се разтеглят с ръка. Пържат се в мазнина. Поднасят се със сирене, сладко или айран.
Тулумби
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. брашно
 - 5 яйца
 - 30 г масло
 - 1 щипка сол
 - мазнина за пържене
 - 2 ч.ч. захар
 
Начин на приготвяне:
Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко, се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп.
Лукумадес
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
 - 7 г суха мая - 1 пакетче
 - 2 ч.ч. вода
 - 1 ч.л. захар
 - 2-3 щипки сол
 - 1 яйце (по избор)
 - олио
 - мед, орехи, канела за гарниране
 
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 1/2 ч.ч. топла вода и прибавете захарта. Изчакайте да се надигне и да оформи капаче. В купа поставете брашното, едно яйце (по желание), 2-3 щипки сол, останалата част от топлата вода и вече разтворената мая. Разбъркайте сместа добре. Покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете за час да втаса. Когато сместа е бухнала, загрейте в дълбок съд (тенджера) достатъчно олио, така че мекичките да плуват в мазнината. С помощта на 2 лъжици загребвайте от сместа, оформяйки топченца, които след това потопете в горещата мазнина. Готовите лукумадес можете да сиропирате с меден сироп или да ги залеете с мед, да поръсите обилно със смлени орехи и канела.
Чатал татлъсъ
Необходими продукти:
- 1/3 ч.ч. кисело мляко
 - 1/3 ч.ч. олио
 - 1 яйце
 - 10 г бакпулвер
 - ванилия
 - 1 щипка сол
 - брашно, колкото поеме за меко тесто
 - олио за пържене
 
За сиропа:
- 3 ч.ч. вода
 - 2 ч.ч. захар
 - ванилия
 
Начин на приготвяне:
Приготвя се сиропът и се оставя да се охлади напълно. От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се разделя на две. Всяка топка се разточва на тънък лист и се нарязва на ленти с ширина 1 см. В началото на всяка лента се поставя вилица в легнало положение и около нея се навива тестената лента с въртеливи движения на вилицата. В повече сгорещена мазнина внимателно чрез избутване се слагат навитите ленти да се пържат. Пържат се до златисто, изваждат се и веднага се слагат в студения сироп. Лентите не трябва да са много дълги, за да не останат сурови вътре.
Дебеланки
Необходими продукти:
- 500 г брашно
 - 600 мл прясно мляко
 - 2 пакетчета суха мая (по 7 г) или 1 кубче прясна мая (40 г)
 - 50 г масло
 - 3 яйца
 - 300-400 г овче саламурено сирене
 - 1 с.л. (равна) захар
 - 1 с.л. (равна) сол
 
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтварят маслото, солта, захарта и маята. Слагат се яйцата и се разбива с миксер. Оставя се 5-10 минути да шупне. Слага се брашното и се бие с миксер до получаване на лепкаво, рядко тесто. Слага се натрошеното сирене и се обърква добре. Оставя се около половин час да стане на шупли.
Сух тиган или глинен сач се натрива с мазнина - или с парче сланина, или с намазнен кухненски креп. Загрява се на по-слаб огън, при мен на 4-5 степен от 9. С черпак се слага тесто в тигана и се разстила да се получи по-плосък кръг. Тестото е лепкаво и кръгът никога не е идеален, целта е просто тестото да се разстеле възможно най-добре. Оставя се до получаване на хубав кафяв загар. През това време тестото се издува и става въздушно и пухкаво. Дебеланката се обръща с лопатка и се изпича от другата страна. За следващата тиганът отново се натрива с мазнина. Дебеланките се сервират горещи, ние ги ядем с айран, но може да се покапят с мед, да се намажат с мармалад, желе или друго сладко по желание.
Дебеланките могат да се направят и без сирене.
Казанлъшки понички
Необходими продукти:
- 2 бр. яйца
 - 370 г кисело мляко
 - 370 мл прясно мляко
 - 20 г мая
 - 1 ч.л. сода бикарбонат
 - 1 щипка сол
 - 2-3 с.л. захар
 - 2-3 ванилии
 - 600 г брашно
 - олио за пържене
 
Начин на приготвяне:
От посочените продукти правим тесто (подобно на кексово). Содата разбиваме в киселото мляко, постепенно добавяме всички продукти. Тестото поставяме в шприц за понички. Пържим в малък съд с повече мазнина. Готовите понички поръсваме по желание с пудра захар или сироп.
Пирожки
Необходими продукти:
- 250 мл вряща вода
 - 3 с.л. брашно
 - 3 с.л. олио
 - 1 с.л. захар
 - 1 ч.л. сол
 - 250 мл топла вода
 - 3 жълтъка
 - 42 г прясна мая
 - около 900 г брашно
 - плънка по избор: сирене, сладко, мармалад и др.
 - олио за пържене
 
Начин на приготвяне:
В отделен съд сложете 3 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Добавете врящата вода, разбъркайте до хомогенност и оставете настрани да поизстине. Към изстиналата смес прибавете 3 бр. жълтъци, натрошената мая, 250 мл топла вода и брашно за меко тесто. Оставете да втаса поне час и оформете малки топки с големина на орех. Всяка топка разточете на кръгче и поставете от желаната плънка. Може да оформите като полумесец или във формата на рулце. След като сте оформили всички пирожки (от дозата стават 25-30 бр.), загрейте олиото на средна температура и пържете до златисто.



















