0

Е дин диетолог бе казал, че ако може, щеше да забрани със закон пържените тестени изделия. И по-добре, че не може, защото от древни времена и навсякъде по света това са едни от най-вкусните неща. Да, наистина са нездравословни, но пък са изкушаващи за апетита и глада. За тези, които си знаят мярката и не спазват ограничения, намираме идеи на receptite.com.

Бухти, които се обръщат сами

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 3 с.л. захар
  • 5-6 с.л. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно
  • 200-300 г сирене

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се олиото, киселото мляко, бакпулверът, като продължава разбиването с миксер. Накрая се слага брашното. Когато тестото добие необходимата гъстота (трябва да е малко по-гъсто от кексово), се добавя и натрошеното сирене. Бухтите се пържат в дълбока тенджера, в много олио, като с помощта на 2 чаени лъжички се оформят топчета с големина, колкото орех. Когато са готови от едната страна, бухтите сами се обръщат от другата. Котлонът не бива да е много силен, за да не останат сурови отвътре.

Съвети: По желание в тестото може да се сложат повече захар, ванилия и стафиди вместо сирене и така ще се получат фантастични сладки понички. Другата идея е да се сложат повече захар и ванилия и когато изстинат, с шприц да се инжектира млечен крем във вътрешността на поничките.

Мекици

Необходими продукти:

  • 250 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 10 г мая
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • брашно - колкото за меко тесто
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се замесва меко тесто, което се оставя да втаса около 30 минути. С намокрени или намазнени ръце се късат топки, които се разтеглят с ръка. Пържат се в мазнина. Поднасят се със сирене, сладко или айран.

Тулумби

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 5 яйца
  • 30 г масло
  • 1 щипка сол
  • мазнина за пържене
  • 2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко, се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп.

Лукумадес

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 7 г суха мая - 1 пакетче
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 2-3 щипки сол
  • 1 яйце (по избор)
  • олио
  • мед, орехи, канела за гарниране

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 1/2 ч.ч. топла вода и прибавете захарта. Изчакайте да се надигне и да оформи капаче. В купа поставете брашното, едно яйце (по желание), 2-3 щипки сол, останалата част от топлата вода и вече разтворената мая. Разбъркайте сместа добре. Покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете за час да втаса. Когато сместа е бухнала, загрейте в дълбок съд (тенджера) достатъчно олио, така че мекичките да плуват в мазнината. С помощта на 2 лъжици загребвайте от сместа, оформяйки топченца, които след това потопете в горещата мазнина. Готовите лукумадес можете да сиропирате с меден сироп или да ги залеете с мед, да поръсите обилно със смлени орехи и канела.

Чатал татлъсъ

Необходими продукти:

  • 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 яйце
  • 10 г бакпулвер
  • ванилия
  • 1 щипка сол
  • брашно, колкото поеме за меко тесто
  • олио за пържене

За сиропа:

  • 3 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Приготвя се сиропът и се оставя да се охлади напълно. От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се разделя на две. Всяка топка се разточва на тънък лист и се нарязва на ленти с ширина 1 см. В началото на всяка лента се поставя вилица в легнало положение и около нея се навива тестената лента с въртеливи движения на вилицата. В повече сгорещена мазнина внимателно чрез избутване се слагат навитите ленти да се пържат. Пържат се до златисто, изваждат се и веднага се слагат в студения сироп. Лентите не трябва да са много дълги, за да не останат сурови вътре.

Дебеланки

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • 2 пакетчета суха мая (по 7 г) или 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 50 г масло
  • 3 яйца
  • 300-400 г овче саламурено сирене
  • 1 с.л. (равна) захар
  • 1 с.л. (равна) сол

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля и в него се разтварят маслото, солта, захарта и маята. Слагат се яйцата и се разбива с миксер. Оставя се 5-10 минути да шупне. Слага се брашното и се бие с миксер до получаване на лепкаво, рядко тесто. Слага се натрошеното сирене и се обърква добре. Оставя се около половин час да стане на шупли.

Сух тиган или глинен сач се натрива с мазнина - или с парче сланина, или с намазнен кухненски креп. Загрява се на по-слаб огън, при мен на 4-5 степен от 9. С черпак се слага тесто в тигана и се разстила да се получи по-плосък кръг. Тестото е лепкаво и кръгът никога не е идеален, целта е просто тестото да се разстеле възможно най-добре. Оставя се до получаване на хубав кафяв загар. През това време тестото се издува и става въздушно и пухкаво. Дебеланката се обръща с лопатка и се изпича от другата страна. За следващата тиганът отново се натрива с мазнина. Дебеланките се сервират горещи, ние ги ядем с айран, но може да се покапят с мед, да се намажат с мармалад, желе или друго сладко по желание.

Дебеланките могат да се направят и без сирене.

Казанлъшки понички

Необходими продукти:

  • 2 бр. яйца
  • 370 г кисело мляко
  • 370 мл прясно мляко
  • 20 г мая
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 2-3 с.л. захар
  • 2-3 ванилии
  • 600 г брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

От посочените продукти правим тесто (подобно на кексово). Содата разбиваме в киселото мляко, постепенно добавяме всички продукти. Тестото поставяме в шприц за понички. Пържим в малък съд с повече мазнина. Готовите понички поръсваме по желание с пудра захар или сироп. 

Пирожки

Необходими продукти:

  • 250 мл вряща вода
  • 3 с.л. брашно
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл топла вода
  • 3 жълтъка
  • 42 г прясна мая
  • около 900 г брашно
  • плънка по избор: сирене, сладко, мармалад и др.
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

В отделен съд сложете 3 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Добавете врящата вода, разбъркайте до хомогенност и оставете настрани да поизстине. Към изстиналата смес прибавете 3 бр. жълтъци, натрошената мая, 250 мл топла вода и брашно за меко тесто. Оставете да втаса поне час и оформете малки топки с големина на орех. Всяка топка разточете на кръгче и поставете от желаната плънка. Може да оформите като полумесец или във формата на рулце. След като сте оформили всички пирожки (от дозата стават 25-30 бр.), загрейте олиото на средна температура и пържете до златисто.