П рекрасни идеи какво сладко да приготвим през лятото намираме на yoli-bg.com. Йоланта Делибозова-Йоли е известна със своите торти, бисквити и всякакви други сладости, макар да прави отлично и солени неща. Ето няколко невероятни предложения.
Хрупкави овесени бисквити
Необходими продукти за около 35-40 бисквити:
- 45 г овесено брашно
- 45 г фини овесени ядки
- 90 г пълнозърнесто брашно
- 2-3 щипки сол
- 60 г кафява захар
- 60 г добре омекнало масло
- ванилия
- 30 г вода
За глазурата:
- Около 100-150 г стопен темпериран шоколад по избор
Начин на приготвяне:
В купа смесете овесеното брашно, овесените ядки, пълнозърнестото брашно и солта. В друга купа разбъркайте на крем захарта, маслото и ванилията. Сипете сухата смес и налейте водата. С ръце омесете за кратко тесто, колкото да се смесят всички продукти. Увийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 2-3 мм. С кръгла формичка изрежете бисквити. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор.
След като бисквитите изстинат, ги топнете от едната страна в шоколада или ги намажете с четка. Количеството на шоколада зависи от това колко глазура искате да има по бисквитите. Ако ги потопите в него, ще ви е нужно двойно количество шоколад, отколкото ако ги намажете с четка. Сложете ги обратно в тавата с шоколадовата част нагоре. След като глазурата се втвърди, ги приберете в кутия и съхранявайте на стайна температура до 2 седмици. Да ви е сладко!
Сироп от смокинови листа
Начин на продукти:
- 20-30 смокинови листа без дръжките
- 1 литър вода
- 1 кг захар
- 1 пакетче лимонтузу
Начин на приготвяне:
Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността. Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак, докато сиропът започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто. Сипете сиропа, докато е още горещ, в суха бутилка. Затворете веднага. Поднесете с газирана вода, лед и лимон. Наздраве!
Рецептата за този ароматен сироп ми е скъп спомен от най-щастливите ми години, докато рибарското селище на устието на Ропотамо все още съществуваше. Около рибарските колиби имаше много смокинови дървета с разкошни зрели плодове. Хората правеха от тях сладко, конфитюр, както и този сироп.
Цветаевски пирог
Необходими продукти за сладкиш 24-26 см:
За тестото:
- 270 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 100 г студено масло на кубчета
- 50 г течна пълномаслена сметана
- 1 яйце
- 60 г захар
- ванилия
За пълнежа:
- 500 г праскови
За заливката:
- 350 г течна пълномаслена сметана
- 100 г захар
- 2 яйца
- 25 г царевично нишесте
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
Друго:
- 2-3 с.л. филирани бадеми (по желание)
Начин на приготвяне:
За тестото сложете в блендер брашното, бакпулвера и маслото. Смелете всичко на фини трохи и ги пресипете в купа. В друг съд разбъркайте добре сметаната, яйцето, захарта и ванилията. Излейте ги при маслените трохи и с ръце за кратко замесете тесто. Не го обработвайте дълго време. Нужно е само съставките да се съединят и да получите гладко тесто. Увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилника, докато подготвите прасковите и заливката.
За пълнежа нарежете прасковите на парченца. За заливката разбъркайте добре заедно всички продукти. Уверете се, че няма неразтворени бучици нишесте. Постелете дъното на формата за печене с хартия. Разточете тестото на кръг, като го направите 2-3 см по-голям от формата. Пренесете го в нея, изравнете с ръце и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и сложете прасковите.
Залейте сладкиша със сметаната, поръсете с бадеми и го изпечете за около 45 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор. Пирогът трябва да получи хубав загар, но при допир центърът да е все още мек. Оставете го добре да изстине, преди да го разрежете. Съхранявайте в хладилник. Да ви е сладко!
Една от историите за появата на този вкусен сладкиш идва от мемоарите на сестрата на поетесата Марина Цветаева - Анастасия. Техни семейни приятели им дали рецептата, която те променили и Цветаеви я превърнали в отличителна за семейството си. Друга легенда гласи, че поетесата лично изпекла пирога за дъщеря си Ариадна Ефон. Самата Ефон пише, че това не е характерно за майка й, тъй като не се славела като добра домакиня.
Ябълков сладкиш с маслена заливка
Необходими продукти за сладкиш 20-23 см:
За тестото:
- 150 г брашно
- 120 г захар
- 12 г бакпулвер (3 равни ч.л.)
- 2 яйца
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 60 мл слънчогледово олио
- 100 мл прясно мляко
Друго:
- 3 ябълки, почистени и нарязани на едри кубчета (около 500 г)
- по желание шепа стафиди
За заливката:
- 1 яйце
- 80 г стопено масло
- 100 г захар
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- по желание 3-4 с.л. бадеми на люспи
Начин на приготвяне:
За тестото в купа смесете брашното, захарта и бакпулвера. Добавете наведнъж всички останали продукти и с бъркалка или лъжица разбъркайте до гладка емулсия. Изсипете тестото във формата, покрита отвсякъде с хартия за печене. Размерът може да варира от 20 до 23 см. Върху тестото сложете ябълките и стафидите. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор за около 30-35 минути.
През това време пригответе заливката. Смесете заедно всички продукти и разбъркайте на гладък крем. Извадете сладкиша от фурната и изсипете заливката. Разнесете я равномерно по повърхността и поръсете с бадеми. Върнете сладкиша във фурната и печете още 15 минути или докато бадемите и заливката се зачервят. Оставете сладкиша да изстине до леко топло и поднесете с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана. Да ви е сладко!
Съвет: Подберете по-кисели ябълки, които не са сипкави и запазват целостта си след готвене. Френската рецепта е без стафиди и бадеми. Те са изцяло по мое желание и може да ги пропуснете.
Сладоледено капучино
Необходими продукти за 4 чаши по 250 мл:
- 600 мл ванилов сладолед
- 1-2 с.л. инстантно кафе, разтворено в 70 мл вода
- 4 с.л. течна сметана
- 300 мл прясно мляко
- 1 с.л. какао или 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Сложете чашите във фризера и ги замразете за 1 час. Оставете сладоледа да омекне на стайна температура, докато се превърне в гъст леден крем. Към него прибавете течната сметана и разбийте с миксер. Отделете 3-4 с.л. от сладоледената смес и я смесете с кафето. Извадете чашите от фризера и ги напълнете до 2/3 с ваниловия сладолед. Върху него сипете еспресото и веднага замразете отново. Подгрейте млякото съвсем леко. Трябва да е хладко. Разбийте го на пяна. (Може да направите това или с разпенител за мляко, или с пасатор. Аз нямам такъв уред, затова използвах пасатор.) Нужно е само да не го потапяте напълно в млякото, за да може въздухът свободно да циркулира. Разбивайте на високи обороти. Извадете чашите от фризера и ги допълнете с млечната пяна. Замразете отново до сервиране. Поднесете сладоледеното капучино поръсено с какао или канела. Да ви е свежо!
Лимонов маслен крем
Необходими продукти:
- 100 мл изцеден лимонов сок
- фино настъргана кора от 1 голям лимон
- 150 г пудра захар
- ванилия
- 125 г масло
- 3 цели яйца
- 3 жълтъка
Начин на приготвяне:
В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кората, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона, докато захарта и маслото се стопят. В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто. Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавате да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани, върнете цялата смес в тенджерата.
Гответе крема за около 10-15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. (Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен.) Докато кремът се вари, бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява, пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтият цвят. Кремът е готов, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутрешната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!
Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както ягоди и малини. Тук е вариант с ягоди.
Медена сладост с рикота и нектарини
Необходими продукти за 10 топки сладолед:
- 3 жълтъка
- 100 мл течен мед
- 50 г пудра захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон или 1 лайм
- 3 нектарини
- 400 г рикота
- 50 г орехи
- 2-3 с.л. кристална захар
Начин на приготвяне:
Разбийте на водна баня жълтъците, меда и пудрата захар. Като бъркате непрекъснато, сварете крем до леко сгъстяване. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Охладете. Две от нектарините смелете на пюре, а третата нарежете на малки кубчета. Прибавете ги в яйчения крем и разбъркайте. Разбийте добре рикотата с пасатор, за да стане съвсем гладка. Разбъркайте я добре с крема и сипете в кутия. Замразете за няколко часа, като периодично разбърквате с миксер, за да не се образуват кристали. Ако имате машина за сладолед, непременно я ползвайте.
Карамелизирайте кристалната захар. Прибавете орехите, разбъркайте и махнете веднага от огъня. Изсипете ги върху хартия за печене. След като карамелът се втвърди, го натрошете на малки парчета. Извадете сладоледа от фризера 30 минути преди сервиране. С лъжица за сладолед оформете топки. Сервирайте във вафлени фунийки, като поръсите отгоре с карамелизирани орехи. Да ви е сладко!
Бърз домашен сладолед
Необходими продукти за 8 порции:
- 200 г гъсто кисело мляко
- 400 мл течна сметана
- 100 г захар
- ванилия
- 3 белтъка
Начин на приготвяне:
В купа смесете млякото и сметаната. Разбъркайте. Разбийте на сняг белтъците заедно със захарта и ванилията. Прибавете ги към млечно-сметановата смес и разбъркайте. Изсипете крема в кутия и замразете във фризер. Да ви е сладко!
Само за пет минути работа ще получите чудесен сладолед! Много лек, пухкав и с нежна консистенция.