0

Ц елувките са може би най-универсалният десерт, подходящ и правен през всички сезони. Ето няколко идеи за различни видове и сладки с тях, видени в gotvetesmen.com.

Пъпеш с портокали

Продукти:

4 малки пъпеша

4 портокала

200 мл бяло вино

4 с.л. мед

4 белтъка

4 с.л. пудра захар

Приготвяне:

Пъпешите се разрязват на две, почистват се от семената и на едната половинка вътрешността се изгребва. Другата половинка се нарязва на парчета. Кората на портокалите се нарязва на тесни ивички и се вари в смес от меда и виното, докато течността се изпари, а портокаловите ивици се карамелизират. Портокалите се нарязват на парчета и се разбъркват с карамелизираните ивици кора и парчетата пъпеш. Издълбаните половинки от пъпеша се пълнят с приготвената смес. Белтъците се разбиват с пудра захарта на гъста пяна. Тя се пресипва в шприц със звездовиден накрайник и се оформя капаче от розички върху напълнените пъпешови „чашки“. Слагат се в предварително загрята фурна за 3 минути, колкото безето леко да се зачерви. Пъпешът с портокали и целувки се поднася веднага.

С крем

Продукти:

3 белтъка

1/2 ч.л. лимонов сок

150 г захар

За крема:

120 г масло

120 г пудра захар

2 жълтъка

1 ч.л. ликьор амарето

За овалване:

смлени орехи

Приготвяне:

Загрейте фурната до 110 градуса. Разбийте белтъците с лимоновия сок на сняг. Добавете захарта лъжица по лъжица до пълното й поемане от белтъците. В голяма тава сложете хартия за печене. Върху нея с шприц с голям накрайник шприцовайте целувки във вид на рози. Поръсете ги с малко смлени орехи. Печете целувките 2 часа, докато изсъхнат добре и лесно се отделят от хартията. Оставете ги да изстинат.

За крема разбийте маслото със захарта до побеляване. Добавете един по един жълтъците и ликьора. Върху плоската страна на половината от целувките шприцовайте крем и ги слепете с друга целувка. Поръсете ги или ги оваляйте в смлени орехи.

Сладки крепостни стени

Продукти:

280 г брашно

250 г краве масло

50 г пудра захар

3 жълтъка

За украса:

3 белтъка

250 г захар

3-4 с.л. конфитюр от кайсии

лимонов сок

Приготвяне:

Брашното се смесва на трохи с нарязаната мазнина. Размесва се с пудрата захар и жълтъците, след което тестото се оставя 1 час на студено. Тестото се разточва на лист 2-3 мм и се изрязват кръгчета с чашка. На дъното на тавата се слага хартия. Фурната се загрява до 180 градуса. Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Сместа се слага в шприц с форма звезда (целувка) и се шприцова по края на сладките венец от целувки. Пекат се 12-15 минути или до златисто. Оставят се да изстинат. Конфитюрът с лимоновия сок се затоплят и се слага по малко в средата на сладките. Сладките крепостни стени се оставят да изсъхнат.

Ягодова торта Павлова

Продукти:

4 белтъци

200 г пудра захар

1 ч.л. оцет

1/2 с.л. нишесте

500 г пресни ягоди

За крема:

500 мл разбита сметана

2 с.л. пудра захар

1 пакет ванилова захар

Приготвяне:

Белтъците престояват 30 минути на стайна температура и се разбиват на лека пяна, като постепенно се прибавя пудрата захар. Разбива се, докато пяната се сгъсти и образува връхчета. Постепенно се прибавят оцетът и нишестето. Фурната се загрява до 100 градуса. Тавичка се постила с хартия за печене, върху която предварително се начертават две окръжности с различен диаметър. Белтъчната смес се слага в шприц и в начертаните окръжности се шприцоват спирали. Горният белтъчен блат се прави с повдигнати краища. Тавичката се слага в загрятата фурна и блатовете се подсушават час и десет минути или два часа. Оставят се във фурната, докато напълно се охладят.

Върху блюдо, покрито с фолио, се слага долният, най-големият блат, намазва се с разбита сметана и се нареждат ягоди. Отгоре се поставя вторият, по-малък блат, намазва се разбита сметана, нареждат се ягоди, те се намазват със сметана и върху нея се слагат още ягоди. Ягодовата торта се украсява по желание и с розички от сметана.

Мока

Продукти:

3 белтъка

1/2 ч. ч. кристална захар

1 ч. л. лимонов сок

1 препълнена с.л. нес кафе

Приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно и при непрекъснато биене се прибавят захарта, лимоновият сок и кафето. Сместа се пълни в шприц и се шприцоват розички върху намазнена пергаментова хартия. Целувките мока се пекат при не по-висока от 100 градуса температура.

Орехови

Продукти:

4 белтъка

400 г орехови ядки

400 г захар

сок от 2 лимона

Приготвяне:

Белтъците се разбиват със захарта и лимоновия сок 5-10 минути. Прибавят се ситно нарязаните орехови ядки. От сместа с помощта на лъжичка се оформят орехови целувки върху леко намазана с масло тавичка или домакинска хартия за печене. Ореховите целувки се пекат в слаба фурна до леко порозовяване.

Марсилска торта

Продукти:

2 яйца

1 с.л. амонячна сода

1 винена чаша захар

20 г краве масло

2 ч.ч. брашно

За крема:

1/2 л прясно мляко

3 с.л. какао

1-2 с.л. брашно

1 ванилия

6 с.л. пудра захар

200 г краве масло

За глазурата:

орехови ядки, шоколад, готови целувки, по желание малко ганаш, бадеми и кокос

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. Амонячната сода се размива в малко топла вода. Омесва се меко тесто за точене. Разделя се на 10 топки от които се точат кори. Трябва да се разточи много тънко върху хартия, почти 2 мм. Надупчете с вилица, за да се навдигнат по-равномерно. Пекат се на предварително загрята на 190 градуса фурна, като се внимава да не изгорят.

За крема препоръчвам да си сложите 2 лъжици брашно, иначе става рядък. Загрейте млякото, размесете добре какаото,брашното и ванилията с малко студено мляко. Добавете гладката смес към останалото мляко и сварете млечен крем. Оставете да изстине напълно и смесете с масления крем. За него разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем.

Направете глазурата, като добавите (от мен съвет) и малко ганаш, към крема за измазване на тортата отстрани, бадеми и кокос.