0

К ато престолонаследник на британската корона Чарлз е посещавал два пъти България - през 1998 г. и 2003 г. За първи път бъдещият крал стъпва на родната ни земя през ноември 1998 г. по покана на тогавашния държавен глава Петър Стоянов. Визитата му е официална и е част от по-широка обиколка в региона, която включва още Словения, Румъния и Северна Македония.

В резиденция „Бояна“ принц Чарлз разговаря с Петър Стоянов, който му подарява копие от неолитна глинена обредна маска, открита край пернишкото село Гълъбник. Съпругата на президента Антонина Стоянова подарява на принца семена от босилек, мащерка, омайниче и жълт кантарион. По-късно те са засяти в специалната алея на България в имението на Чарлз в Хайгроув.

В София Чарлз разглежда Боянската църква, посещава Университетската болница „Царица Йоана“, на която дарява 10 линейки, и присъства на официалното учредяване на Българския форум на бизнес лидерите.

След столицата принцът заминава за Пловдив, където заедно със Стоянов разглеждат основните забележителности и пеят песни на „Бийтълс“. След това двамата се отправят към квартал „Столипиново“. Там местните майстори подаряват на бъдещия крал овчарски чанове, прибори за камина и подкова за щастие.

В квартала Чарлз се оказва гост на сватбата на Вълчо и Живка, които кръщават първата си дъщеря на името на принцеса Даяна. По-късно младото семейство се опитва да издейства издръжка от Бъкингам за детето, но получава любезен отказ - и затова сменят името на дъщеря си на Евдокия.

Второто официално посещение на принц Чарлз е през март 2003 г. по покана на президента на България Георги Първанов. В София наред с други официални лица принцът се среща с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. След това заминава за Варна, където посещава дома за отглеждане на деца „Гаврош“. Кметът на морската ни столица го удостоява с почетен знак.