0

И ндийският космически Чандрааян -3 кацна на трудния терен на неизследвания южен полюс на Луната в сряда в мисия, считана за решаваща за изследването на Луната. Така Индия създаде сериозна космическа репутация за себе си дни след разбиването на руската сонда Луна-25.

„Този момент е незабравим. Той е феноменален. Това е победен вик на нова Индия“, каза премиерът Нарендра Моди, който развя индийското знаме, докато наблюдаваше кацането от Южна Африка, където присъства на международна среща. Учени и обикновени хора също ликуваха.

"Индия е на Луната", каза С. Соманат, ръководител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), когато космическият кораб Чандрааян-3 кацна.


Това беше вторият опит на Индия да кацне космически кораб на Луната и идва по-малко от седмица след провала на мисията на Русия Луна-25. Близо 7 милиона са гледали предаването на живо в YouTube.

Chandrayaan означава "лунно превозно средство" на хинди и санскрит. През 2019 г. мисията Chandrayaan-2 на ISRO успешно разгърна орбитален апарат, но спускаемият модул се разби.

Очаква се Chandrayaan-3 да остане функционален в продължение на две седмици, провеждайки серия от експерименти, включително спектрометърен анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Луноходът, с който е снабдена сондата, пък ще направи изследвания на повърхността. Успехът дава порив на Индия да участва и в бъдещи мисии към Венера и Марс, добави Сомнат.

Относително неизследваните полярни региони на Луната представляват интересни възможности. Има шанс там да бъдат намерени доказателства за замръзнал воден лед. Освен това, тъй като тези региони са изключително студени, всичко, уловено там, би било замръзнало на място, превръщайки областите в нещо като "капсула на времето". Изследването им може да помогне на учените да разберат по-добре ранния живот на Слънчевата система, включително формирането на нашата планета и Луната.