0

М агазинът за приложения на Apple, App Store, ще претърпи големи промени в ЕС от началото на март.

Причината са разпоредби на Европейската комисия, която настоява магазинът да стане по-отворен както за потребителите, така и за създателите на приложения.

Отключено

Голямата промяна включва отварянето на App Store за iOS приложения, създадени от трети лица. Иначе казано, когато влезете в магазина, вече ще имате достъп и до други източници на приложения. Промяната ще дойде с новата версия iOS 17.4, която ще е налична през март. AltStore например вече обявиха, че смятат да качват приложения в App Store. Сред търсените хитове на Altstore са Delta (реално, емулатор на игровата конзола Nintendo) и UTM (виртуална машина, позволяваща ви да стартирате Linux, Windows на iOS).

Гейминг

Промяната ще позволи услугите за стрийминг на игри да станат достъпни в App Store. Досега това ставаше само през уеббраузър, а сега Xbox Cloud Gaming, GeForce Now и Amazon Luna ще могат да се свалят директно на iPhone. Epic Games Store също ще е достъпен, което означава Fortnite отново на iPhone. Реформата ще се отрази сериозно и на браузърите. В iOS 17.4 от март вече няма да има никакви пречки на своя iPhone да инсталирате Chromе, Firefox, Opera и Edge.

Пари

Промените ще се отразят сериозно и на мобилните плащания в ЕС. Причината е, че Apple бяха принудени от ЕС да дадат достъп до iPhone на приложения за банкиране и портфейли от трети лица. В момента само Apple Pay и неговото приложение Wallet могат да се ползват за плащания чрез iPhone. От март ще има други опции за плащане чрез докосване. Навсякъде в ЕС ще можете да зададете приложение по подразбиране, което да се активира, когато държите вашия iPhone близо до NFC терминал или докоснете двукратно страничния му бутон. Тепърва ще се види дали тази промяна няма да се използва от банките да натиснат клиентите си да зарежат изцяло Apple Pay в полза на разработени от тях приложения.

Цени

Въпреки промяната потребителите не трябва да очакват драстично поевтиняване на приложенията за iPhone, прогнозират от TechRadar. Причината е, че въпреки че всеки независим производител ще си спести таксите, които сега плаща на AppStore, то той ще трябва да плаща по 0.50 евро (1 лв.) за всяко изтегляне на приложение от 1 000 000 пъти нагоре. Това може да се окаже спирачка за някои много популярни независими приложения.

От Apple естествено са недоволни от промените и не крият това. В официалното си съобщение от компанията казаха, че промените в iOS „отварят нови пътища за злонамерен софтуер, измами, незаконно и вредно съдържание и други заплахи за поверителността и сигурността“. Допълват, разбира се, че ще направят всичко по силите си да въведат защити и предпазни мерки.