0

40-годишният Страхил Ангелов, който бе арестуван за отвличане и блудство с малко момиченце, излъгал шефа и работниците във фермата, че плачещото дете в стаята му е дъщеря на негова приятелка.

8-годишната Ева изчезна, докато играела на площадка в центъра на Добрич, и бе намерена 24 часа по-късно. Задържаният Страхил Ангелов е родом от с. Котленци. Той е криминално проявен, осъждан за кражби. Работи в кравеферма в близкото до Добрич село Плачи дол, където отвел детето и блудствал с него. Пред разследващите е признал вината си, като е разказал хронологично хода на събитията по време на отвличането.

Хронология

Летен Добрич бе смразен на 3 август от неочакваната вест за похитеното посред бял ден в града 8-годишно момиченце. Сигналът за изчезналото дете е подаден от неговата майка. Тя вдига на крак полицията, която обхожда целия град и разпитва хората. Мълвата се разнася от уста на уста и всички си задават въпроса какво е станало с детето и къде може да бъде. Разследващите разпитват и другите две деца на самотната майка, както и хората от близките заведения, които са ги видели да играят през злополучния ден. Търсят се и записи от видеокамерите в района, които биха дали някаква следа и насока. По време на разследването става ясно, че майката Людмила Исмаилова отглежда трите си деца сама, като работи в курорта Албена. В сряда жената била на смяна до 16,30 часа. Следобед Ева и двете й сестри излезли от дома си в района на жк „Христо Ботев“, за да поиграят навън. Трите сестри отишли на пързалката пред магазин „Била“ в центъра на града, откъдето се губят следите на средното по възраст дете. Другите две деца се прибрали вкъщи и споделили с майката, която веднага подала сигнал в полицията.

Сладолед

Децата имали навика да си просят пари от минувачите. Именно така Страхил успял да отведе със себе си 8-годишната Ева. Според разказа на похитителя в сряда около 13 часа той бил в центъра на града. Ева се доближила до него и поискала един лев, за да се качи на люлките на увеселителната площадка. Той дал на детето парите, след което предложил да му купи и сладолед. Ева се съгласила, мъжът я хванал за ръка и тръгнали в посока на автогарата. Спечелил доверието й, 40-годишният педофил повел детето пеша към село Плачи дол, където живеел и работел в местна кравеферма. Към 16 часа го оставил в постройката, която обитавал, и заключил вратата. След което отишъл във фермата, за да си свърши служебните задължения. Когато се върнал към 20 часа, заварил детето да плаче и да търси майка си. Тогава той го завързал и извършил блудствени действия с него, твърдят разследващите. Не се знае какво е преживяла 8-годишната Ева през цялото това време и дали изобщо е могла да заспи, но според нейния похитител двамата заспали, а на сутринта той отново отишъл на работа и оставил детето заключено в стаята.

Плач

Ева обаче започнала все по-силно да плаче и колега на Страхил я чул. Обяснил му, че това е детето на неговата приятелка. Ева обаче продължила да плаче, като този път дошъл собственикът на кравефермата Костадин Костадинов. Той също се заинтересувал какво е това дете, което плаче, като обяснението било същото и че трябвало да го заведе при майка му в Добрич. Тогава Костадин предложил да ги закара с колата си и ги оставил в централната градска част, пред подлеза до заведението „Бакарди“ на входа на градския парк „Свети Георги”. Това станало на 4 август, когато малко по-късно, след 10 часа, детето е намерено. А от записите на камерите за видеонаблюдение на заведението до подлеза, които са запечатали момента, в който похитителят слиза от колата с детето, служителите на МВР успяват да го разпознаят. От записите се вижда ясно, че на 4 август в 9,53 часа двамата слизат от черен автомобил „Мерцедес“ и се отправят към намиращата се до подлеза на парка пицария. По-късно пострадалото дете бе открито в централната част на Добрич, отново само. То било оставено там от Страхил, а самият той се върнал в кравефермата в Плачи дол. От Районната прокуратура в Добрич заявиха, че детето е „доведено“ в центъра от гражданин от ромски произход и е изведено от черен „Мерцедес“. Веднага е освидетелствано, като са установени травми в областта на половия орган. Има потвърждение на подозренията, че с момиченцето са извършвани блудствени действия, коментираха от прокуратурата. Детето било много уплашено, като казало само, че някакъв мъж го завел в необитаема сграда. Не е могло да обясни обаче какво се е случило там.

Разследване

След изясняване на фактите и обстоятелствата около изчезването на момиченцето и установяване на съпричастността на 40-годишния Страхил Ангелов той е намерен в кравефермата от служителите на МВР и задържан, заяви прокурор Даниел Илиев. Помещението, където детето е било държано, е щателно проверено, като са иззети веществени доказателства. Полицията продължава да работи и с детето, включително и специалисти от Центъра за психично здраве. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да установи какви травми е получило детето. Разпитани са свидетели на случилото се – колеги на Страхил и неговия работодател. Районната прокуратура в Добрич веднага го привлече към наказателна отговорност за блудство с малолетно лице и противозаконното му лишаване от свобода, каза още прокурор Даниел Илиев. За първото НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ за 1 до 6 години, а за второто – затвор от 3 до 10 години. С прокурорско постановление Страхил е задържан за 72 часа и след това съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съмнително

Страхил Ангелов работи в кравефермата в село Плачи дол от 3 години. Като добър работник без провинения го определя собственикът Костадин Костадинов. Категоричен е, че Страхил няма психични проблеми. Преди години опитал късмета си в Англия, но не му провървяло и се върнал. За детето в стаичката, в която живее Страхил, шефът му разбрал на сутринта, когато съсед отишъл при него. „Комшията ме извика и каза, че някаква жена плаче. Когато отидох видях, че е дете, и веднага го накарах да отвори. Детето не беше вързано, стоеше на прозореца и плачеше: „Искам при мама и при сестричките си!“. Kогато попитал какво е това дете, Страхил го излъгал, че е на приятелката му, но от друг баща. Обяснението било, че майката отишла да води малките на детска градина и щяла да се върне да го вземе. Костадинов казва, че приятелката на Страхил много пъти е идвала при него във фермата. Наричал я Мима, имала две момиченца. Но това дете (Ева) собственикът не бил виждал. „Веднага го накарах да вземе детето, за да го закараме в Добрич. Казах му да се обади на приятелката си да дойде да го вземе“, разказва той. Преди да тръгнат, дал от закуските, които всяка сутрин купува за работниците, и на момиченцето – баница и боза. В колата, докато пътували към Добрич, детето било спокойно. „Страхил каза да ги оставя до „Старата къща“, а майката трябвало да вземе детето от поликлиниката“, разказа още Костадинов. Едва вечерта, когато в кравефермата пристигнали полицаите и арестували Страхил, му станало ясно, че детето е жертва на отвличане и блудство от неговия работник.

Майката Людмила: Никога повече такъв боклук да не може да докосва деца

Людмила Исмаилова, майката на отвлеченото и насилено дете, иска доживотен затвор за насилника, посегнал на невръстната й дъщеричка. „Искам да се върне и смъртното наказание, за да си получи този изверг заслуженото, след като е докосвал малки деца, които са толкова чисти, които нямат вина за нищо“, заявява Людмила пред pronewsdobrich.bg. „Благодаря на всички, които ме подкрепиха! Вярвам, че рано или късно ще има възмездие за това, което се случи с моето детенце, каза жената. Ще настоявам за най-тежкото наказание – да получи доживотен затвор. 3, 6, дори 10 години за такова престъпление са малко. Това е блудство с дете. Няма как да остане безнаказано, казва още Людмила. Още от самото начало казах, че е отвлечена. И това не е единичен случай. Това е поредният случай в нашата страна. Преди 5 години същото се случи с дъщеричката на моя приятелка. Защо такива хора се разхождат на свобода, защо?, пита майката. Доказа се, че детето ми е отвлечено. Значи този човек го е следял заедно с другите ми деца. Интуицията ми подсказваше, че така е станало, че е отвлечена. Този човек трябва да получи колкото се може по-тежко наказание. Трябва всички да го видят и да внимават да не пострадат така техните деца, както моето е пострадало. Никога повече такъв боклук да не може да докосва деца. Заслужава да му бъдат отрязани ръцете, реди през сълзи майката. Той я е подмамил. Какво е искал от нея? Та тя е съвсем мъничка. Как е могъл да посегне на детенцето ми? То е викало „Помощ“, а е нямало кой да му помогне. Ако детето ми беше мъртво, как щяха да спят тези, които са видели, че непознат мъж тръгва с дете и не са реагирали, ридае жената. Категорична е, че на никое дете не бива да се посяга, както и че никоя майка не бива да преживява това, което е преживяла тя, докато издирва момиченцето си и не знае живо ли е или не. Състоянието на детето вече е стабилно, но на моменти си спомня какво се е случило с него и започва да плаче. Има кошмари. Но след шока, който е преживяла, това е разбираемо“, споделя още Людмила, която добавя, че Ева сега е далече от града и се възстановява.