0

Б уда отмъсти на развилнял се грешник и го уби с една малка статуя, твърдят вярващи в Тайланд и дават историята за пример.

Случката е станала само преди няколко дена, на 27 февруари 2024 г., в Банбунг, провинция Чон Бури, известна с древните си храмове.

Възмездие

49-годишен мъж, наречен от местната полиция с краткото (нехарактерно за тази нация) име Ек, бил чест посетител на храма на Буда. Сутринта отишъл при своя приятел монаха Бест (сигурно и тук полицията съобщава само прозвище някакво или пък превод на името на английски, в случая – Най-добър). И взел наркотик, както и накарал монаха също да опита от дрогата. Става реч за яба, от рода на метамфетамините. В един момент Ек започнал да буйства. Ударил Бест с намираща се пръчка за неонова лампа. Започнал да го обижда и да се опитва да го души.

Монахът се опитал да го успокои, но Ек още повече се развилнял и започнал да бута статуетките на Буда. Бест отишъл при своите събратя да ги извика, а в това време Ек се заключил в помещение на храма и се развилнял истински. Веднага била повикана полиция. Ченгетата опитали да вразумят мъжа с думи през затворената врата. Той обаче изпаднал в още по-голям гняв и се чувало как чупи и бута вътре каквото намери. По едно време се успокоил. Полицаите отново го призовали да се предаде, но не получили отговор. След няколко подобни призива попитали главния монах на храма дали може да разбият вратата. Получили разрешение и го направили.

Карма

Вътре заварили истински хаос и погром. А Ек лежал целият в кръв. След това полицаите разказват, че според тях мъжът се опитал да се изкачи върху най-високата статуя на Буда в храма, но се подхлъзнал и се нанизал на острия връх на една доста по-малка. Тя пробила гърдите му. Когато ченгетата влезли в помещението, заварили Ек, легнал по гръб, а статуята на Буда забита в гърдите му, сякаш някой я е хванал и я стоварил върху мъжа, пробивайки гърдите до сърцето му. Ек издъхнал, а Бест получил наказание от събратята си и е принуден да се откаже от монашеството си.

Статуята на Буда, на която се е нанизал Ек.

 Статуята на Буда, на която се е нанизал Ек.
NEWSWAV

Но веднага тръгнала мълвата, че кармата застигнала развилнелия се Ек и му отмъстила. И ще има възможност при следващи прераждания да изкупи вината си, но ще има нещастна съдба, когато душата му отново се прероди.

Общността в Тайланд е разтърсена от събитието и не толкова от смъртта на грешника, колкото от посегателството върху свещеното място за поклонение. Полицейските разследвания сочат, че става въпрос за случайно падане като причина за фаталното нараняване на Ек. Допълват, че това е ярко напомняне за непредсказуемата природа на злоупотребата с вещества и нейния потенциал да доведе до опустошителни резултати. Но вярващите смятат, че това е божие наказание и никой не може да ги убеди в противното, още повече в случайно съвпадение на обстоятелства.

Полицията в Банбунг твърди, че е случайност, но хората смятат иначе.

 Полицията в Банбунг твърди, че е случайност, но хората смятат иначе.
THAIGER

Извод

Местни информационни агенции пък разсъждават и дават изводи: „Инцидентът в Банбунг служи като трогателен разказ за пресечната точка на вярата, пристрастяването и човешкото състояние. Повдига въпроси относно пътя към изкуплението и въздействието на нечии действия върху цялата местна общност и пътя на душата. Докато храмът и неговите обитатели започват процеса на духовно изцеление и физическо възстановяване, историята на Ек и Бест остава предупреждение, което отеква отвъд стените на свещеното място, приканвайки към размисъл върху изборите, които правим, и техните широкообхватни ефекти върху живота ни и хората около нас“.

И още: „Трагичното събитие в храма на Чон Бури е мрачно напомняне за крехкостта на живота и сложното взаимодействие между вярата и личните демони. Докато общността се движи напред, уроците, извлечени от този инцидент, несъмнено ще продължат да влияят върху дискусиите за духовността, отговорността и стремежа към изкупление“.