0

С едмица след жестокия потоп, залял Южното Черноморие, в Царево още не могат да повярват, че са загубили две от най-светлите и уважавани личности. Местните хора скърбят искрено за съдия Мария Москова и дъщеря й - ветеринарния лекар д-р Даниела Йорданова, и искат възмездие за смъртта им.  

Майка и дъщеря загинаха във водния ад на 5 септември. Неколцина техни съграждани са станали неволни свидетели на трагедията. Двете жени пътували с малкия си автомобил „Нисан Джук“ около обяд, когато буйни реки заливаха Царево от всички страни. Потеглили в окото на бурята от централната част на града и опитвали да се доберат до квартал „Василико“, където се намирала ветеринарната клиника на д-р Йорданова.

Предупреждение

Преди да тръгнат, предупредили близките си, че отиват да спасят оставените за лечение в клиниката животни, защото д-р Йорданова се страхувала, че ще загинат при наводнението. Искали да приберат и две бездомни кучета, които ветеринарната лекарка била осиновила неотдавна и се грижела за тях. Те също били в клиниката. Когато колата им стигнала средата на моста, огромно парче от него се откъснало и на мястото на асфалта зейнала пропаст.

Автомобилът с двете жени пропаднал в нея като в бездна, а буйните води под моста го завлекли в морето. „От другата страна на моста е имало местен човек, който се е колебаел дали да продължи. Затова и спрял с колата си. Видял е как нисана на съдия Москова пропада. Още не може да го преживее. Обвинява се и страда защо не е скочил, за да опита да ги спаси. Но ако беше скочил, той също щеше да загине“, разказват близки на очевидеца.  Следователите от екипа, разследващ трагедията, е установил, че заедно със съдия  Москова и дъщеря й в автомобила им е бил и мъж,  нает да ремонтира вилата им, който също е сред загиналите.

Наказание

Обществеността в курортния град иска възмездие и открито призовава виновните да бъдат наказани. Според жителите на Царево мостът, на който двете жени загинаха, е бил с конструктивни дефекти още при строителството му.  Следователи и полицаи вече работят по случая  и търсят причините за трагедията.  В момента тече комплексна техническа експертиза, която трябва да установи дали разпространените твърдения отговарят на истината.

Близките на двете жени са безутешни. „Каквото и да направят оттук нататък, Мария и Даниела няма да се върнат никога при нас. Дори и да се намерят виновни, дори и да ги осъдят -  това нищо няма да промени. Връщане назад няма“, ридаят близките им, които до последно се надяваха, че може да са оцелели като по чудо. Тялото на съдия Мария Москова бе открито в морето само ден след трагедията, а няколко часа по-късно бе намерено и тялото на дъщеря й д-р Даниела Йорданова.

Двете бяха кремирани, а прахът им бе положени в една урна, за да останат завинаги заедно. Решението за това е взела по-голямата дъщеря на съдия Москова и сестра на д-р Йорданова.

Местните: Обичахме ги, ще ни липсват!

Съдия Москова се ползваше с голям авторитет не само в Царево, но и в съдийската колегия. Тя бе сочена като един от най-добрите и опитни магистрати в страната. Кариерата й започва през 2007 г. като редови съдия в Районен съд – Малко Търново. На тази длъжност работи до 2010 г., когато е избрана за административен ръководител на съда. В продължение на два мандата - от 2014 г., тя беше председател на Районен съд – Царево. „Уважавахме съдия Москова, защото беше интелигентен и много добър  човек, но повече имахме респект от нея.

А дъщеря й - д-р Даниела Йорданова, всички я обичаха. Тя беше приятелка на всички – и на хора, и  на животни. Беше много добър ветеринар и всеотдайна към професията си.

Тя не можеше да гледа как животното страда. Ходила е да помага на болни животни и посред нощ. Тази нейна любов към животните и всеотдаденост всъщност доведе и до непоправимото“, разказаха нейни приятели.