0

М истериозно изгорелият джип „Волво XC60“, с който 18-годишният Жечко Кюркчиев блъсна и уби 22-годишната студентка Светомира Станчева, най-вероятно се е самозапалил от втори акумулатор, който не е бил демонтиран. Това разкриха пред „Телеграф“ хора, близки до разследването. 

Автомобилът има т.нар. старт-стоп система, която се поддържа от втора батерия. Пожарникарите са извадили само по-мощната 12V стартерна батерия, но не и допълнителната, която вероятно също е била дефектирала при зверската катастрофа на 28 септември в центъра на Шумен. Механици от сервиза на „Волво“ в София коментираха, че този модел е оборудван с 48V поддържаща батерия, тя се намира отляво в товарната зона, а не под предния капак. Не е изключено пожарникарите да не са били запознати със схемата на този модел, потвърждават и разследващите случая. Втората батерия работи под високо напрежение и често дава дефекти в случай на неправилна намеса. Лекият автомобил е оставен за съхранение в склада на МВР в Царев брод като веществено доказателствено средство. Веднага след катастрофата огнеборците са отстранили неговия акумулатор, но не и допълнителната батерия, която е в багажника. За инцидента се води отделно досъдебно производство. Делото ще бъде иззето от Националната следствена служба в София. 

Джигитът Жечко по време на мярката му в съда

 Джигитът Жечко по време на мярката му в съда
БНР

Съмнения 

Шуменци обаче се съмняват, че пожарът е добре прикрит умишлен палеж, който е направен с цел да прикрие следи след катастрофата. „Възможно е в автомобила да е имало наркотици, а сега всичко е изгоряло и няма как да се докаже“, коментират потребители на най-голямата шуменска фейсбук група „Шумен днес“. Прави впечатление и пълното мълчание от страна на шуменските разследващи, които се оправдават със стандартното „следствена тайна“. Хората обаче са настръхнали, особено след като се оказа, че кръвната проба на 18-годишния виновник за инцидента е излязла отрицателна за алкохол и наркотици. Преди това полевият тест е отчел наличие на амфетамини. Жечко Кюркчиев обаче се оправдава, че часове по-рано бил на зъболекар и под упойка, което вероятно е заблудило теста на катаджиите. „Мога да кажа, че тези тестове са толкова чувствителни, че просто няма как да е отчел грешно“, коментира химичката Христина Кумбилиева. „Изненадващо, екстремно бърз резултат от лабораторията на ВМА, как успяха? Обикновено кръвните тестове за алкохол и наркотици се бавят с месеци“, недоумяват шуменци. Хората в града са убедени, че всичко е съшито с бели конци и някой плаща, за да се заличават веществени доказателства. Действително изследване на кръв и урина от лабораторията на ВМА във Варна не показа наличие на наркотици.  „Ясно е, че това синче на майка си ще бъде измъкнато, както се спасиха и други преди него“, коментира Васил Илиев. 

Упойка

Миналия петък Жечко Кюркчиев беше освободен под домашен арест, а причина е именно бързо излязлата кръвна проба, която отчита, че той не бил употребил наркотици. Съдът прие, че  показанията от дръг теста действително са погрешни след упойка от зъболекар. Пред съда беше представена и добра характеристика на Кюркчиев от училището му, а самият той поиска да бъде поставен под домашен арест, за да може да учи и да продължи лечението си. 

Решението предизвика гневни реакции сред гражданите, а социалните мрежи буквално прегряха от коментари. В десетки постове шуменци изразяват възмущение и съмнение, че в случая ще има справедлив съдебен процес. Хората подозират роднинска връзка на шофьора, причинил трагедията, с едни от най-влиятелните бизнесмени, собственици на големи предприятия в района, сред които и много популярна фабрика за производство на бързооборотни стоки, с офиси в България, Румъния и Америка. 

Протест 

Бащата държи снимка на дъщеря си на бдение на паркинга на Практикер до фаталното кръстовище. 

 Бащата държи снимка на дъщеря си на бдение на паркинга на Практикер до фаталното кръстовище. 

Хората в Шумен спонтанно се вдигнаха на протест срещу пускането на шофьора убиец Жечко Кюркчиев. Недоволството подтикна прокуратурата в града да се задейства и прокурорът Деян Димитров внесе протест в Окръжния съд срещу домашния арест на Кюркчиев. Апелативният съд във Варна ще го разгледа във вторник на 11 октомври. Тогава въззивната инстанция ще вземе решение, като магистратите могат да наложат по-тежка мярка, да потвърдят настоящата или да облекчат режима на 18-годишния ученик.
Заради броженията в града и съмненията в корупция от шуменската прокуратура сами излязоха с предложение разследването по случая да бъде поето от Националната следствена служба.

Майката на Кюркчиев: Никой не е застрахован в този живот

Малката Светомира и нейният убиец Жечко като деца 

 Малката Светомира и нейният убиец Жечко като деца 

Майката на шофьора убиец Жечко – Цветелина Кюркчиева, написа сърцераздирателен пост във Фейсбук и прикачи снимка на сина си и убитото момиче заедно като деца. Двете семейства са приятелски и през годините са били близки. Това потвърди и бащата на жертвата Светомира - Анатолий Станчев, който обаче призова родителите на убиеца й да наблюдават повече децата си и да не пренебрегват дисциплината. „Болката е безмерна! Ще живеем с този камък, докато са отворени очите ни! Боли ни за Светка много повече, отколкото за нашето дете! Синът ни е виновен! Но синът ни не е убиец! Моля, много моля, не съдете! Нека съдът прецени, и ако каже, ще го наречем така! Синът ни не е посягал към наркотиците никога! Никой не е застрахован в този живот!“, написа Кюркчиева. „Като малък този, който отне живота на детето ми, беше винаги добро и възпитано дете”, каза бащата на Светомира и призова за промени в законодателството за всички, които си позволяват да сядат зад волана под влиянието на алкохол и наркотици.