0

С пожелания за слука и традиционни почерпки Ловно-рибарското сдружение в Хасково откри новия сезон за най-предпочитания лов – на диви свине.
Първите излети бяха предшествани от три  инструктажа на отговорниците по лова. Те бяха проведени в Хасково, Минерални бани и Стамболово – трите  общини, които влизат в състава на сдружението. Акцент в инструктажите бяха спазване на изискванията за безопасност при боравене  с оръжие, дисциплина, биосигурност, за да се гарантира опазването на живота и здравето на ловците, а също съхраняването на природата, съобщи на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България slrb.bg.
Около 50 ловци участваха в организирания курс за вземане на проби от животни заради африканската чума по свинете. Той бе ръководен от д-р Делчо Тодоров.

Популация

Хасковските ловци този сезон разчитат на увеличена популация от диви свине на територията на сдружението. Очакват се и мигриращи глигани, идващи от опожарените през лятото гори в Сакар планина и гръцката част на Родопите, където местообитанията на животните  бяха унищожени от пламъците. Прогнозата е за постигане на добър отстрел, но по-важното е да няма инциденти, казват дългогодишни ловци.

Без сериозно притеснение за присъствието на диви свине започна за ловците от дружината във великотърновското село Арбанаси новият ловен сезон. Видимо не липсва такъв дивеч в селското землище, забелязват се и следи, и животни.
През последните години, след появата на АЧС, арбанашките ловци могат да се похвалят, че са едни от най-успешните в сдружение Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново. Затова и те вярват, че няма как точно сега слуката да ги заобиколи. При това могат да се похвалят, че миналият ловен сезон приключи за дружината с двойно повече отстреляни диви прасета от предходния.

Както обикновено, участниците в първия ловен излет се събраха рано сутринта в съботния ден. След задължителния инструктаж те поеха към определеното за този ден ловно поле. Всеки зае посочената му позиция и гоначите пуснаха кучетата.

Слука

Още в началото на гонката мъжете се увериха, че в селското землище наистина има диви свине. Кучетата лесно ги откриха и подгониха, ловците стреляха. Три от изстрелите се оказаха точни и паднаха три животни, добро начало на свинския лов.

В този ден слуката се оказа на страната на председателя на дружината Димитър Димитров и на двамата гоначи – Стоян Бурнев и Марин Христов. Наистина дивите свине не бяха много големи, както им се искаше на участниците в ловния излет, ала слуката си е слука и всички й се зарадваха.

Ако става дума за прелетния дивеч – пъдпъдъци, гривяци, гургулици, на арбанашките ловци не им върви с тях. Отстрелът е слаб и причината, както навсякъде, е във високите температури и небивалата суша, които прогониха тези пернати от землището на Арбанаси.

Иво Иванов (на 27 г.) от Сливен направи голям удар на река Тунджа край сливенското село Самуилово. На 26 септември той хвана страхотен речен кефал с дължина цели 60 см и тегло 2,7 кг.

Ето как накратко разказва за случилото се в този паметен за него ден: „Успях да примамя този кефал на максимална дистанция, в подмол на надвиснало дърво. Лових със спинингова въдица, а печелившата примамка беше Sea Buzz Chub Bug. Удари точно на свечеряване. Това е може би най-възрастният кефал, който съм хващал. С голяма красива глава, с лека гърбица и белези от тежък живот по тялото. Преживял е какви ли не перипетии и е оцелял. Затова нямах никакво намерение да го погубвам. Снимах се с него, после заснех и видеоклип как го връщам там, където му е мястото“.