0

В сезона на летните отпуски най-добрият смартофон в света е онези, който е хем лек, хем издържа най-дълго с едно зареждане.

Тази хай-тек мъдрост е доста вярна, особено ако сте на някое по-диво пътешествие, снимате нонстоп и в същото време сте отворили GPS-а, че да не изгубите верния път, както и няколко социални мрежи, където да се хвалите с покорените върхове. Все пак, ако човек не сподели във Фейсбук, то значи, не е ходил никъде. Тъй като издръжливостта на телефона с едно зареждане вече е доста важна за купувачите и производителите на телефони влагат към все по-големи батерии, за да поддържат устройствата си работещи. Причината тук е и във все по-големите екрани и по-мощните процесори и камери, които изискват и повече енергия. Вече стана съвсем нормално телефоните да идват с масивни 5000 милиампер часа (mAh) батерии, независимо дали са водещи устройства или бюджетни. Е, има и такива с акумулатори от по 10 000 mAh, но те са прекалено тежки. От друга страна, обаче високият капацитет на заряда или на цената на телефона не винаги означават и висока издръжливост. Според експерти на портала “Томсгайд“ (tomsguide.com) най-добрите смартфони днес издържат 11 часа при оптимално натоварване.

Достъпен

В момента най-достъпният в ценово отношение такъв маратонец е „Моторола Джи Пауър” (Motorola G Power 2022). Подобно на своите предшественици от тази по-издръжлива серия, телефонът покрива доста потребителски тестове за енергийна ефективност. Въпреки че страда от същото бавно зареждане като другите Moto G устройства, тук имаме и доста екстри за цената от около 350 лева. Можем да посочим големия 6,5 инча екран, който има честота на опресняване от 90 херца (Hz). Батерията е с капацитет от 5000 mAh, който би трябвало да стигне за ден, ден и половина интензивна употреба. Отлично се справя и по-старият модел Moto G 9 Power. Той дори има цели 6000 mAh батерия, с които ще сте на ниво за изискваната на сезона.

Класика

В случай че търсите издръжлив смартфон не само като батерията, но и като корпус, то „Моторола Дифай“ (Motorola Defy) може да се похвали и с двете. Телефон с това име излезе през 2010 г. и бе еднo от първите масови устройства, претендиращи да издържат на неблагоприятни външни влияния.

Римейк на класиката се появи през 2021 г. при цена около 500 лв. с отличен индекс на водо- и прахоустойчивост - АйПи 68 - (IP 68). Към това той има и сертификат по американския вонен стандарт (MIL-STD-810). За да го покрие, корпусът има допълнителна защита срещу пясък, мръсотия, влажност и солена мъгла. „Мото Дифай“ е защитен дори от изпускане на бетон от 1,8 м. По отношение на здравината той има конкуренция откъм по-скъпия (с около 300 лева) 5 G финландец „Нокия Екс Ар 20“ (Nokia XR20). Той също има доста жилава батерия.

Приключения

В раздела на издръжливите телефони за летни приключения можем да поставим и бюджетното предложение от китайския бранд „Доджи- Ес 58 Про (Doоgee S58 Pro). Телефонът се счита за удачен вариант за туристи. Устройството е проектирано така, че да е устойчиво на удари, прах и влага, като времето между две зареждания да е поне два дни. S58 Pro определено ще преживее рисковите ситуации в планината или на плажа, както и дълъг престой далеч от елмрежи и въобще от цивилизацията. Е, вероятно по-придирчивите биха намерили кусури в по-ниската производителност на процесора или в резолюцията на дисплея, но единственото нещо, от което никой не би могъл да се оплаче, е издръжливостта на батерията (5180 mAh).

Флагман

В случай че си търсите чистокръвен флагман с върхово качество, то „Айфон 13 Про Макс“ (iPhone 13 Pro Max) показва завиден резултат по отношение на своя заряд. Още повече, ако се сравнява с моделите „Айфон 12“ от 2020 г., които никак не впечатляваха с живота на батериите им. От производителя „Епъл“ (Apple) отчетоха това като ахилесова пета и понапомпаха акумулаторите на последната си 13-та серия. Най-видимо е това при модела „Про Макс“ от 2021 г., търгуващ се у нас около 2200 лева. Въпреки че има капацитет от едва 4352mAh, той издържа между 11-12 часа при средно натоварване. Този отличен резултат е възможен благодарение на новия енергоефективен процесор „A15 Бионик“ и адаптивния 6,7-инчов ОЛЕД екран. Той предлага бързина от фамозните 120Hz, но тази честота на опресняване е адаптивна според съдържанието, което пести от батерията.

Геймърски модел държи над 15,5 часа

Смартфоните, специално създадени за видеоигри, също могат да се похвалят със суперизръжливи батерии в комбинация със софтуер, специално разработен за пестене. А-лигата на телефоните маратонци се очаква да оглави геймърският модел „Асус Рогфон 6 Про“ (Asus ROG Phone 6 Pro), чиято премиера е този юли. Този звяр има батерия от 6000 mAh, от която може да се очаква издръжливост доста над средната. Но машинката оправдава и най-оптимистичните прогнози, като издържа около 15,5 часа. Още по-впечатляващото в случая е, че това време е записано с включена адаптивна честота на опресняване, при което екранът на смартфона е в състояние да достигне 167Hz. Ако честотата на опресняване се закове от настройките на 60Hz, то и животът на батерията се удължава с поне час над рекордното постижение. А когато дойде време за зареждане, то няма да се налага да чакате твърде дълго благодарение на 65 ватовото кабелно зарядно.