0

В днешния век няма нужда да сте промишлен земеделец, за да се възползвате от всички технологични постижения в областта на градинарството дори и в домашен мащаб.

Само този, който е отгледал плод и зеленук със собствените си ръце, знае удоволствието от вкуса и успешно положения труд. А възхищението в очите на младите, когато опитат от продукция, произведена у дома, дава допълнителна и уникална радост.

Хоби

Градинарството е едно от най-старите занимания в света не само заради осигуряването на храна, а и като хоби. За мнозина обаче то е пример за нискотехнологично занимание. С навлизането на мобилните технологии приложенията за смартфон за градинарство се превърнаха в популярен инструмент за любителите на саденето и плевенето. Кой би си помислил, че можете да използвате смартфон, за да отглеждате растения и зеленчуци? Може да изглежда малко странно, но тези приложения всъщност могат да направят градинарството по-лесно и по-забавно. Независимо дали сте опитен градинар или начинаещ, тези приложения могат да ви помогнат да идентифицирате растенията, да планирате градината си и да следите графиците за поливане. Така че, нека да разгледаме най-добрите приложения за градинарство и приложения за стайни растения!

Planter

Това приложение за планиране на градина ви помага да организирате лехите си и да се научите как да отглеждате зеленчуци. С интуитивния си интерфейс с плъзгане и поставяне можете да подредите зеленчуковата си градина за минути. Една от най-полезните функции е, че показва информация за съвместими и несъвместими растения директно на екрана, като ги обозначава със зелени (съвместими) или червени (несъвместими) кръгове. Така знаете кое до кое да не садите, както и кое растение да не садите на същото място, където преди е било друго.

Planter управлява градината ви от личния ви смартфон.

 Planter управлява градината ви от личния ви смартфон.
ISTOCK

Planter използва метода на градинарство по квадратни футове за лесно разпределение, но всички настройки за растенията, включително разстоянието, могат да бъдат персонализирани. Приложението включва над 80 вида плодове и зеленчуци, но винаги можете да добавите и персонализирано растение, ако любимото ви не е включено. Освен това, разполага с хиляди сортове семена, така че лесно можете да направите разлика между различни видове, като например халапеньо и други чушки.

Leafsnap

Leafsnap е приложение за идентификация на растения, което използва софтуер за визуално разпознаване, за да идентифицира дървета и растения за секунди. То разполага с обширна база данни, която обхваща над 90% от всички известни растителни видове. Достатъчно е да направите снимка на растението, и приложението не само ще го идентифицира, но и ще предостави подробна информация за него, както и ще предложи подобни растения. Освен това, приложението включва информация за грижи за стайни растения, така че след като разберете какво растение имате, ще получите и насоки как да се грижите за него.

Planta

Planta е приложение за грижа за стайни растения, което предоставя персонализирани инструкции за грижа, напомняния за поливане и функции за идентификация. Приложението има обширна база данни с над 20 000 растения и предлага съвети за грижа, адаптирани според специфичните нужди на всяко растение. Освен това, приложението разполага с функция за идентификация на растенията – можете да направите снимка на растението и да получите информация за неговия вид, съвети за правилната му поддръжка, както и насоки за справяне с потенциални проблеми.

Plantix

Това приложение за идентифициране на болести по растенията използва машинно обучение и разпознаване на изображения, за да диагностицира здравословни проблеми на растенията. С база данни, обхващаща над 90 заболявания и вредители, приложението може да анализира снимка на засегнатото растение и да постави диагноза.

Plantix добре разпознава болестите по растенията.

 Plantix добре разпознава болестите по растенията.
ISTOCK

Освен това, то предлага препоръки за лечение и съвети за превенция, за да ви помогне да поддържате растенията си здрави. Plantix е насочено предимно към най-често срещаните хранителни култури и фермери, така че не съдържа всички зеленчуци, които може да отгледа домашният градинар, но е изключително полезно за разпространените зеленчуци.

Програма ни учи да садим според фазите на Луната

Moon and Plant е приложение за градинарство, което предлага съвети според лунния цикъл. То предоставя лунен календар, който показва най-добрите дати за сеитба, резитба и прибиране на реколтата въз основа на фазите на луната. Приложението включва списък с растения, които са най-благоприятни за всяка лунна фаза, както и съвети за градинарски техники като компостиране, напояване и контрол на вредителите. Приложението има и полезна общностна функция, която позволява на потребителите да задават въпроси и да получават отговори от други градинари.