0

Т ехнологиите днес ни правят малко по-подготвени за земетресенията или поне дават възможност да следим сеизмичната активност от целия свят.

На фона на унищожителните трусове в Турция и Сирия тук можете да се запознаете с най-добрите приложения за земетресения. Не, те няма да ви предупредят в сериозен аванс за земетресение около вашата локация, но все пак бихте имали няколко секунди за реакция. А това понякога може да е съдбовно. Ако живеете в сеизмично активна зона, вземете мерки за безопасност у дома и знайте какво да правите на работа, в училище, в църква или други места, които редовно посещавате, съобщават от технологичния сайт lifewire, които са извели списък с най-добрите приложения за трусове. От сайта предупреждават да не разчитате, че тези апове ще ви спасят, а да ги ползвате основно с информационна цел.

Лидер

Най-доброто приложение на пазара поне откъм всеобхватност е Earthquake на Американския Червен кръст. Сред неговите плюсове е максимално подробната информация относно това как трябва да реагирате при земетресение. Информативни и дори занимателни викторини под формата на игри са включени с цел по достъпен начин да научите много за земетресенията и правилната реакция при тях. Има и много съвети как да спасите себе си и околните. Приложението дава предупреждения за земетресение секунди преди да почувствате залюляването, като автоматично открива локацията ви.

Наука

За всички онези, които са изкушени от научната страната на земетресенията, Tremor Tracker e най-доброто приложение на пазара. Ако се чудите дали има много земетресения около вас или къде в момента по света са най-много, това би задоволило любознателността ви. Tremor Tracker премахва плоската карта за сметка на напълно интерактивен глобус с щифтове, които ви позволяват да завъртите планетата и да видите точно какво и къде се случва. Интерфейсът е забавен и идеален за младото поколение - много лесен за кликване и идеален за образователни цели. Тук недостатък е липсата на портретен изглед, така че ще трябва да държите телефона само хоризонтално.

Аларма

Earthquake Network е приложение, което се базира не на официалните сигнали от геофизичните научни институции по света, а на сигнали от потребители. Това е типично приложение на основата на краудсорсинг. Когато потребителите усетят земетресение, предупреждението преминава през системата и вие получавате известие. Това може да е ключово, защото при вас трусът може да се усети 10-20 секунди по-късно. Тези секунди в някои случаи може да са златни. Допълнителен плюс е и възможността да следите вулкани и цунами.