0

А мериканският актьор Алек Болдуин пак е на прокурорска мушка. Срещу него е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство заради фаталната стрелба на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" ("Rust"), при която на 21 октомври 2021 г. почина операторката Халина Хъчинс през 2021 г. и бе ранен режисьорът Джоел Соуза.

65-годишният Алек Болдуин се връща на подсъдимата скамейка.

 65-годишният Алек Болдуин се връща на подсъдимата скамейка.
ЕПА/БГНЕС

Още през януари миналата година имаше такова обвинение срещу него, но през април прокуратурата оттегли иска. Появиха се версии, че пистолетът, който е използвал, може да е бил модифициран и това да е позволило да бъде произведен изстрел, без да се натиска спусъкът.

Всеки кино и телевизионен зрител обича да гледа хубаво направени филми, с ефекти и каскади, с добра актьорска игра и режисьорска постановка. Малцина обаче се замислят какво струва заснемането на един филм на главните действащи лица в него, актьорите. Тези два часа през които зрителите не отлепят погледа си от екрана, затаили дъх, често се снимат не месеци, а цели години. Време, през което актьорите дават всичко от себе си, а често и живота си. При това не в преносен, а в най-прекия смисъл. Десетки са актьорите и каскадьорите, които загиват на снимачната площадка поради разрични причини. Ето някои от най-известните и някои от неизвестните случаи от черната холивудска статистика.

Най-емблематичният и най-известен случай е този със смъртта на актьора Брендън Лий. Син на легендата в екшън продукциите Брус Лий и наследява актьорската му професия. Най-известната му роля е във филма „Гарванът“, където той играе музикант който се връща от света на мъртвите за да отмъсти на бандата, убила него и приятелката му. Заснемането на филма започва през 1992 г. и това се оказва последната роля на младия актьор. На 31 март 1993 г. на снимачната площадка Брендън трябва да заснеме сцена, при която по него трябва да се стреля. Актьорът, който трябва да извърши стрелбата натиска спусъка. Куршумът излита от дулото и улучва Брендън в корема. Този куршум обаче се оказва не халосен, а боен.

Агония

Агонизиращият Брендън е откаран в болницата, където умира.

Какво точно се случва и как бойният куршум се оказва в пистолета от реквизита така и не е установено. Според слуховете става въпрос за планирано убийство. Разследването обаче твърди, че е нещастен случай и до съд и обвинения на виновните, така и не се стига.

Смъртта на Брандън Лий е най-известната, но далеч не е първата на снимачната площадка.

Седемдесет години по-рано една изключително нелепа смърт по време на снимки потриса целия свят. Жертвата е актрисата Марта Мансфийлд, която по това време е 24-годишна и е избрана да се снима в главната роля във филма „The Warrens of Virginia“.

Марта Мансфийлд умира по изключително нелеп начин.

 Марта Мансфийлд умира по изключително нелеп начин.
Уикипедия, архив

По време на една от почивките Марта, облечена в рокля от лесно запалим плат, е седнала в автомобил част от реквизита на филма. Един от скриптерите минава покрай колата, унесен в четенето на вестник и по невнимание хвърля фаса от цигарата си в колата. Роклята на актрисата лумва като факла. Актрисата е откарана в болница с тежки изгаряния и на следващия ден умира.

Още една ужасяваща смърт на актриса се случва през 1960 г. в СССР. В една от сцените на филма „Ивана“ младата 21-годишна актриса Инна Бурдученко трябва да се измъкне от горяща плевня. Внезапно обаче бутафорната постройка се срутва преди актрисата да успее да се измъкне. Човек от персонала се втурва вътре и изнася полумъртвата Инна, като самият той получава сериозни изгаряния.

Бременната Инна Бурдученко изгаря жива.

 Бременната Инна Бурдученко изгаря жива.
Уикипедия, архив

Актрисата е откарана в болница с над 60% изгаряния. Десетки доброволци дават кръв за да й помогнат, но това не успява да спаси Бурдученко, която две седмици след инцидента умира. След смъртта й става ясно, че актрисата е била и бременна в третия месец, но е скрила това от режисьора, за да не я отстрани от снимките.

През септември 1966 г. по крайбрежието на перуанската река Хулиакан се снима филмът „Високите джунгли“. В една от сцените кануто с главния герой, актьорът Ерик Флеминг в него, попада във водовъртеж и се преобръща. Тялото на актьора е намерено четири дни по-късно нахапано от хищни пирани. 41-годишният Флеминг умира само два дни преди сватбата си.

Ерик Флеминг намира смъртта си във водите на река Хулиакан.

 Ерик Флеминг намира смъртта си във водите на река Хулиакан.
Уикипедия, архив

Предизвикано

Смърт в стил „Брендън Лий“ застига и неговият колега Джон Ерик Хексам. С тази разлика че последния сам си я предизвиква. На 18 октомври 1984 г. той снима един от епизодите на телевизионната поредица „Скрити факти“. Докато чака настройването на камерата той внезапно решава да се забавлява по един доста глупав и зловещ начин.

Разбивачът на женски сърца Джон Ерик Хексам сам намира смъртта си по един глупав начин.

 Разбивачът на женски сърца Джон Ерик Хексам сам намира смъртта си по един глупав начин.
Уикипедия, архив

Насочва пистолета „Магнум“ към главата си и дръпва спусъка. В пълнителя на оръжието е трябвало да има халосни патрони. Неизвестно как обаче сред тях попада един боен, който пронизва черепа на актьора. Смъртта настъпва моментално.

В опасните сцени на продукции практиката отдавна е да се използват професионалисти каскадьори. Някои актьори обаче държат сами да правят каскадите и понякога това струва живота им. На 5 ноември 1965 г. по време на снимките на филма „Режисьор“ актьорът Евгений Урбански решава сам да изпълни едно опасно каране с кола по пясъчна дюна.

Перфекционизмът на Евгений Урбански го убива. 

 Перфекционизмът на Евгений Урбански го убива. 
Уикипедия, архив

Сцената е заснета но перфекционистът Урбански решава да заснеме и още един дубъл. По време на дубъла колата се преобръща, актьорът получава счупване на шиен прешлен и умира на път за болницата.

По време на снимките на филма „Зоната на здрача“ умира актьорът Вик Мороу. Според сценария той трябва да се намира на хеликоптер, който се взривява. Самият актьор трябва да скочи с парашут секунди преди взрива.

Падналият хеликоптер, причинил смъртта на Вик Мороу.

 Падналият хеликоптер, причинил смъртта на Вик Мороу.
Уикипедия, архив

Нещо в пиротехниката обаче се обърква и хеликоптерът се взривява по-рано от необходимото време и пада от височина 7 метра на земята като камък. Пилотът, актьорът и две деца също актьори са обезглавени от перките на вертолета.

Каскада

Следващата жертва на киното е британският актьор Рой Киниър, известен с ролята си на слугата Планше в „Тримата мускетари“. На снимките на продължението на филма 54-годишният, вече понадебелял актьор, решава сам да изпълни каскада с яздене на кон, но пада от седлото и чупи тазобедрената си става. На следващия ден умира от получен тромб и инфаркт, причинен от нараняването.

Рой Киниър загива след усложнения, причинени при падане от кон.

 Рой Киниър загива след усложнения, причинени при падане от кон.
Уикипедия, архив

Новото хилядолетие също взема своите жертви сред актьорите. На 20 септември 2002 г. по време на снимки загива руският актьор Сергей Бодров. Той и над 100 души снимачен екип се намират на снимки в Кармадонското ждрело в Северна Осетия. Внезапно откъснал се огромен ледник ги затрупва.

Сергей Бодров е затрупан от ледник, а тялото му и досега не е открито.

 Сергей Бодров е затрупан от ледник, а тялото му и досега не е открито.
Уикипедия, архив

Телата на повечето от тях са открити, но мъртви. Тялото на 31-годишният Бодров обаче не е сред откритите.

През 2006 г. жертва на снимачната площадка става и австралийската телевизионна звезда и автор на документални филми Стив Ъруин, известен като Ловеца на крокодили. На 4 декември 2006 г. по време на подводни снимки в района на Големия бариерен риф той е убоден от отровния шип на скат право в сърцето и умира.

Ловецът на крокодили е убит от скат.

 Ловецът на крокодили е убит от скат.
Уикипедия, архив

Припадък

И накрая една също изключително нелепа смърт, тази на американския актьор Ред Фокс, един от първите тъмнокожи комици, които успяват да пробият сред „бялата публика“ в Лас Вегас. На 11 октомври 1991 г. на една от репетициите на „Кралското семейство“ в Холивуд, Фокс внезапно се хваща за сърцето и се свлича на земята.

Комикът Ред Фокс разигравал смъртта си пред колеги за да ги разсмее.

 Комикът Ред Фокс разигравал смъртта си пред колеги за да ги разсмее.
Уикипедия, архив

Тъй като той често обичал да забавлява колегите си с подобни прояви на черен хумор, в началото другите актьори присъстващи на репетицията решават, че това е поредната шега и дори започват да подвикват и да ръкопляскат на комика за добре изиграния припадък. След това обаче разбират, че нещата май изобщо не са за смях и се втурват към него. Викат лекари, които обаче успяват само да констатират смъртта на Ред Фокс. Причината за смъртта е инфаркт.