0

М атю Пери бе открит мъртъв във ваната, а разпространената позиция до медиите гласеше: „Нелеп инцидент”. Актьорът, който стана популярен с ролята си на Чандлър Бинг от сериала „Приятели”, почина малко след като направи изявление, че най-после е намерил баланс в живота си. Матю имал дълга история на злоупотреби с алкохол и наркотици.

Той съвсем не е първият, който намира смъртта си по подобен начин. В най-честия случай звездите решават да се отпуснат във ваната, след като са пияни и надрусани. Това обикновено се оказва фатално.

Гласът

На 11 февруари 2012 г. неповторимата Уитни Хюстън умира във ваната на хотелския си апартамент. Тя е само на 42 г. и ден преди поредната церемоня за раздаване на наградите „Грами”. Уитни е открита без признаци на живот и веднага е откарана в болницата в Лос Анджелис, където само констатират смъртта й. При аутопсията в кръвта й е открит чудовищен коктейл. „Пийпъл” публикува медицинския доклад, според който тя е приела кокаин, марихуана, ксанакс, бенатрил, който би трябвало да се изписва като противоалергичен медикамент, но се използва от зависимите заради силното си успокояващо действие, и миорелаксанта флексарил. Цялата комбинация била полята с много алкохол. В белите дробове на певицата е открита вода, което означава, че тя е загубила съзнание и се е удавила. Уитни често посягала към наркотиците, защото била в тежка и продължителна депресия. Преди смъртта си тя вече е загубила гласа си и не може да пее. Единственият светъл лъч в живота й е 18-годишната й дъщеря Боби Кристина.

Дъщерята

Три години по-късно Боби Кристина намира смъртта си при обстоятелства, идентични с тези при смъртта на Уитни. Боби Кристина е дъщеря на певицата от брака й с Боби Браун. Тя има много кратка кариера. Участва в една от песните на майка си и се снима в риалити шоуто на баща си „Да бъдеш Боби Браун”. На 31 януари 2015 г. е открита в безсъзнание във ваната. Изпада в мозъчна смърт и след шест месеца спират животоподдържащите апарати. Аутопсията установява коктейл от наркотици, който бил почти идентичен на онзи, убил Уитни. Боби Кристина се била надрусала със синтетичен аналог на кокаин, марихуана и морфин.

Още три години по-късно – на 15 януари 2018 г., в банята на лондонски хотел е открита мъртва вокалистката на ирландската група „Кренбърис” Долорес О’Риърдън. Според ВВС стаята била зарината с празни бутилки от алкохол. Кръвната проба показала, че Долорес се напила почти до смърт, припаднала във ваната и се удавила. Според ВВС по тялото на певицата нямало следи от насилие.

Сходна е смъртта на вокала на „Дорс” Джим Морисън. На 3 юли 1971 г. той е открит във ваната на хотелския си апартамент в Париж. В спалнята била приятелката му Памела Карсън, надрусана почти до смърт. Във вечерта на инцидента Джим бил видян да купува голямо количество хероин за себе си и приятелката си. Умира, ненавършил 27. Едва преди няколко месеца Mail on Sunday призова да бъде възобновено разследването, след като излиза поредната книга за живота на Морисън. Според нея е възможно той да е умрял от свръхдоза на друго място, но бил довлечен до ваната, за да бъде прикрит наркодилърът. Тази версия е оспорена от официалните власти, но съмненията остават и до днес.

Краля

В банята намира смъртта си и Краля на рокендрола Елвис Пресли. Той е открит мъртъв в имението си в Грейсленд. Аутопсията е направена от д-р Джери Франсиско. Изследването продължило необичайно дълго. След няколкочасово умуване докторът написал, че според него Елвис е умрял от инфаркт. Повторна аутопсия не открива инфаркт, но пък открива в кръвта му следи от цели 10 психотропни медикамента. За причина за смъртта е посочено удавяне. Всъщност той е започнал да повръща в банята, но е припаднал и не е успял да се обърне настрана. Така се е удавил. Семейството избира да подкрепи версията с инфаркта.

Във ваната намира смъртта си и легендата на модерното кино Джуди Гарланд. Едва на 17 г. тя изиграва ролята на живота си – превъплъщава се като Дороти в първия пълнометражен цветен филм в историята „Магьосникът от Оз”. Ранната слава съсипва живота на Джуди. Тя печели всички възможни филмови и музикални награди, но личният й живот е катастрофа. Жени се два пъти, но и двата пъти се хваща с мъже пияници, които я пребиват от бой. На 22 юни 1969 г. е открита мъртва във ваната на лондонския й апартамент. Лекарите, които правят аутопсията, са подложени на безпрецедентен натиск, защото освен музикална и филмова звезда Гарланд е един от най-големите дарители на Демократическата партия на САЩ. Тя била най-големият спонсор на братята Кенеди. В кръвта и стомаха й са открити огромно количество барбитурати, но докторите са принудени да подпишат заключение за „нещастен случай”. След погребението единият от британските доктори дава интервю, в което заявява, че смъртта на Гарланд е била формалност, тъй като тя е имала цироза в много напреднал стадий и със сигурност скоро щяла да умре. Актрисата не се лекувала, а предпочитала да се тъпче с обезболяващи.

Френска връзка

Клод Франсоа е бил емблематична музикална звезда във Франция. Ако името не ви говори нищо, уточняваме, че той е създал много хитови песни. Франк Синатра взима мелодията на една от тях - Comme d’habitude, и я превръща в шедьовъра My Way. Французите го обожават и от 2000 г. един от парижките площади носи неговото име. Клод умира по много нелеп начин в банята. Докато взима вана, забелязва, че една от крушките е изгоряла. Изправя се и посята да я смени. Удря го ток и умира на място.