0

У бийствените намерения на Кейт Найт се виждат по пораженията, които е причинила на своя бивш мъж Ли. Сините му очи се взират в далечината, но не виждат нищо. Не чува какво се приказва в съдебната зала. Единственият начин да долови нещо е, ако му бъде изкрещяно в ухото.

Докато трае процесът, три пъти седмично Ли ходи в болницата на диализа, тъй като антифризът, с който жена му го е отровила, е разрушил бъбреците му. Лявата половина от лицето му е парализирана от щетите, нанесени на главния мозък. По време на „инцидента“ той е на 38 години, но изглежда на много повече – преживял е нещо, което се случва само по филмите. Никога повече няма да работи отново, никога повече няма да живее отново, никога няма да види отново лицето на деветгодишния си по това време син Джек.

Опасният коктейл е бил сервиран на Ли на седмата годишнина от сватбата му с Кейт Найт през април 2005 г. Около три години по-късно тя е призната за виновна за това престъпление. Журито в съда в Стафорд заседава осем часа, преди да произнесе присъдата, потвърдена и през 2012 г. - 30 години затвор. Госпожа Найт не показва и грам съчувствие към потърпевшия. Окото й не трепва по време на показанията на съседката й Сара Джонсън. „Тя разруши напълно живота ми. Обожавах я и мислех, че изпитва към мен същите чувства. Само като си помисля, че ме будеше посред нощ, за да ми каже, че ме обича...”, с горчивина споделя Ли.

Съзнателно

Според обвинението Кейт е подходила напълно съзнателно към пъкления си план, като се е надявала да спечели доста пари от застраховката „Живот” на мъжа си. Месеци се ровила в интернет, за да проучи начините да го убие. Накрая се спряла на антифриза, който съдържа етилен гликол. В малки дози той убива. Пет дни след фаталната вечер, в която Ли подарява пръстен на любимата си съпруга и поглъща празничния коктейл по повод годишнината им, той е откаран в болницата. Язвата му е перфорирана, изпада в кома, която продължава 16 седмици. Докторите предупредили семейството му да очаква най-лошото. Въпреки това той оживява. Присъства в съдебната зала, докато произнасят присъдата на жена му, но не я чува. Не може да види реакцията й.

Дъвка

„Казаха ми, че през цялото време на изслушванията изглеждала отегчена, джвакала дъвка. Мога да предположа, че не е била притеснена ни най-малко. Тя дори не ме наричаше по име, а говореше за мен като за „бащата на Джек”. Все едно аз съм направил нещо, не тя. Би предпочела да съм умрял. Докато съм лежал в кома в болницата, се е изнесла от нас и е взела със себе си всичко, освен дрехите ми. Взела е дори венчалната ми халка и портфейла ми. Завела кучето ми в приют и обяснила, че това се налага, тъй като съм в мозъчна смърт, а тя смятала да ходи при роднини във Франция. Тя няма близки там. Разбрах, че пет месеца по-късно заживяла с друг мъж. Не знам кога са се запознали. Но това също е доказателство колко я е било грижа за мен”.

Ли се надява тя да прекара в затвора пълния размер на присъдата си. „Тя се опита да обясни пред съдебните заседатели, че аз съм си навлякъл медицинските проблеми, тъй като съм прекалявал с алкохола. Това беше една от многото й лъжи. Тя е писател фантаст. Мисля, че е болна и вече не различаваше разликата между правилно и неправилно, добро и зло. Втълпяваше сама на себе си, че е права. И въпреки всичко още не мога да повярвам, че е била способна да ми стори това”, коментира по време на процеса пострадалият.

Семейство

Кейт била на 18 години, когато се запознала с 27-годишния автомобилен механик. Семейството й било на мнение, че е твърде млада за него, но двамата били твърде влюбени, за да обръщат внимание на тези неща. Когато забременяла с Джек, решили да се оженят. Сватбата се състояла на 4 април 1998 г. „Ние действително бяхме много щастливи. Аз бях този, който ставаше нощем, за да нахрани сина ни с мляко. Най-хубавите ми спомени са за разходките с жена ми, сина ми и кучето. Държахме се с нея за ръце и си казвахме един на друг, че се обичаме. Аз й се доверявах напълно и смятах, че винаги ще си споделяме всичко”, казва Ли.

Родителите му имали известни подозрения относно снаха си. Анет, която започнала да гледа Джек, когато Кейт се върнала на работа, смятала, че тя живее в света на фантазиите: „Разказваше ни истории, които никога не са се случвали. Даже когато ни съобщи, че е бременна, очаквах след някоя и друга седмица да ни каже, че е станала грешка. Работеше като келнерка, като бюфетчийка, като регистратор – никъде не се задържаше повече от три месеца. Като я питахме за причината да напусне поредното работно място, ни отговаряше: „Махнах се, защото не искаха да ме направят управителка”. Не казвахме нищо, защото знаехме, че Ли я обожава”.

Сара Джонсън отначало не повярвала на съседката си, когато й разказала какво е направила. Мислела си, че се шегува и не обърнала внимание на бутилката вино и антифриза, които тя й показала. Но после се сетила, че Кейт споделяла, че ще получи шестцифрена сума, ако с мъжа й се случи нещо.

Загуба на контрол

Веднага след като бил отровен, Ли Найт усетил, че нещо се случва в тялото му и го споделил със съпругата си. Тя го уверила, че е болен от грип. Една нощ сънувал, че спалнята им е обхваната от пламъци. Събудил се и видял, че леглото е празно. Намерил Кейт в съседната стая – легнала при сина им. Разказал й за съня си, а тя станала, отишла най-спокойно до спалнята, взела завивката и я хвърлила в камината: „Нещо такова ли беше?”. Когато започнал да не усеща челюстта си, Ли започнал да се тревожи сериозно и попитал жена си дали не му е дала някакъв наркотик. „Откъде накъде да го правя? Аз те обичам”, отговорила тя. Но когато загубил контрол и над левия си крак, разбрал, че историята явно не е безобидна. Дори и тогава отказвал да приеме, че Кейт стои зад всичко. За подробностите научил в съдебната зала.

Втори шанс

Въпреки че животът му изглежда напълно провален след въздействието на антифриза, Ли получава втори шанс в лицето на медицинската сестра Джаки Еванс, с която се запознава, докато чака да му сменят единия бъбрек в болница в Север Стафордшър. Отначало те контактуват с движения – тя изписва думите по дланта му, за да я разбере, защото слухът му е увреден, а не може да крещи в медицинското заведение. Постепенно общуването им прераства в любов. През 2011 г. двамата се женят. Слепецът изглежда щастлив до новата си съпруга и не иска да знае какво се случва с отровителката му.