0

„Не знам коя актриса ще може да изиграе Паша Христова, затова попитах и продуцента Маги Халваджиян - как ще намерите такова лице“.

Това сподели пред „Телеграф“ снахата на легендарната естрадна певица навръх 78-годишнината от рождението й тази седмица. В последното издание на „Като две капки вода“ на актрисата Елена Атанасова й се падна да имитира изпълнителката на „Една българска роза“ и тогава от екипа на продукцията обявиха, че ще снимат игрален филм за краткия й живот.

Факти

„Иван Ангелов ще бъде сценарист на филма, но все още не е готов сценарият. Аз съм казала, че държа да го видя, преди да започнат снимките. Ще бъда критична към него, ако нещо не ми хареса, тъй като съм безкрайно пристрастна и държа да няма изкривяване на фактите в никаква посока“, сподели още Кирилова. Тя е съгласна с думите на Магърдич Халваджиян, че България има нужда от герои и трябва да ги помним. „Паша заслужава хубав филм, защото е направила много за скромните си 25 г.“, казва жената, омъжена за единствения й син Милен, когото загуби преди 10 г. навръх Нова година.

Янтра

Дори на годишнините Таня не си пуска песните на Паша Христова, които няколко поколения българи обичат, като „Една българска роза“, „Остани“, „Повей, ветре“, „Ах, този дивен свят“, „Янтра“, „Една година любов“, „Яворова пролет“ с Мими Иванова и Мария Нейкова и много други. „Натъжават ме и ми носят много болка, защото ги свързвам с Милен – за мен най-уникалния човек на света. Оказва се, че времето не лекува... просто свикваш с мисълта, че го няма“, обяснява Таня. Тя продължава да работи в правната дирекция на „Топлофикация“: „Така ми се стече животът! Обичам си работата“.

Внучка

Таня Кирилова и Милен Иванов също като Паша Христова имат едно дете – дъщерята Анна. „Преди 5 г. тя завърши училище, беше абитуриентка и стана студентка. Още не е завършила университета, тъй като смени специалността - от френски на английски. От два месеца преподава английски в „Британика“. Харесва й да се занимава с деца, което ме изненада, тъй като до този момент никога не е показвала, че това й е интересно“, разказа за внучката на незабравимата певица снахата.

Емилия Маркова записва последната й песен

Между 1965 и 1971 г. Паша Христова реализира в студио 57 песни. Има запазени и няколко концертни изпълнения, но от тях особено ценни са тези, които не са записани в студио: руската „Стоят девойки” - от фестивала в Сочи, румънската „Старият роял” - от фестивала в Брашов, българската „Пролет моя” - от „Златният Орфей”. Последната написана за нея песен носи заглавието „Унес“. Неин автор е композиторът Димитър Вълчев, който по-късно ще разкаже, че Паша Христова е отишла при него със стихотворението на Елисавета Багряна и му казала: „Митко, сякаш е писано за мен - за моята съдба, за моята любов. Моля ти се, направи песен!“. Ден преди фаталния полет за Алжир през декември 1971 г., в който загива заедно с част от колегите си от оркестър „София“, певицата отишла в дома на маестрото да разучат песента. „Изпя я десетки пъти. Страшно много й хареса и каза: „Прави аранжимента! Връщам се от Алжир и ще я запиша. Взимам със себе си клавира, взимам текста и ще го уча през цялото време“, споделя авторът. Малко по-късно много сърцато и приятелски я записва колежката й Емилия Маркова.

Мими Николова й помага по английски

„Паша трябваше да замине на фестивала в Брашов и аз й помогнах за текста на английски език. Тя се справи чудесно. Мога да кажа, че английският й се удаваше. Спечели и награда. Нямам представа кой я е насочил към мен. В средите се знаеше, че съм завършила английска филология. Виждахме се два-три пъти, не повече. Тогава живеех с музиканта Иван Стайков. Тя дойде у нас. Преведох й текста, за да разбере за какво става дума, упражнихме произношението. От Румъния тя ми донесе подарък - беше нещо в бутилка, спомням си, че много трудно се отвори“, спомня си първата победителка от „Златният Орфей“ Мими Николова. Освен на Слънчев бряг двете се засичали и на концерт за Гершуин в зала „България“. „Тя изпя „Някой бди над мен”, аз изпях китка от „Човекът, когото обичам” и някои други, Мария Мицева - „Лятно време”, Красимира Минева – вече не помня какво... От американското посолство бяха дошли на първия ред. Имахме покани за коктейл от американците след концерта, ама кой смее да отиде в онези години“, добавя легендарната певица.