П алачинките са прекрасно произведение на кулинарията, което става и за десерт, и за солено похапване. Ето идеи от receptite.com.
С пиле
Необходими продукти:
- 6 готови палачинки
 - 1 пилешко филе варено
 - 200 г гъби
 - 250 г масло
 - 3-4 кисели краставички
 - 200 г кашкавал
 - 1 ч.ч. прясно мляко
 - 2 с.л. брашно
 - 50 г масло
 - магданоз
 
Начин на приготвяне:
Нарязаните гъби се задушават в масло. Киселите краставички се нарязват на кубчета, кашкавалът се настъргва, пилешкото месо се нарязва. Прави се сос бешамел - загрява се масло, добавя се брашното и леко се запържва, изсипва се млякото и се бърка, докато се сгъсти. Като се сгъсти, се маха от огъня. Всичките продукти заедно със соса се смесват, като се оставя малко кашкавал за поръсване. В края на палачинката се слага от сместа, завива се на руло или като плик и се слага в тава, намазана с масло. Нареждат се всичките, поръсват се с кашкавал и се запичат леко.
Мини вързопчета
Необходими продукти:
- готови палачинки с диаметър около 12-14 см
 - гъби
 - лук
 - 200 мл готварска сметана
 - сол и черен пипер
 - масло за пържене
 - пера от пресен лук
 - кашкавал или сирене
 
Начин на приготвяне:
В маслото за запържват ситно нарязаният лук, гъбите, нарязани на дребно. Добавя се малко вода и се оставят да се задушат за 15 минути на слаб огън. Добавя се малко брашно (колкото да се сгъсти, ако е необходимо), разбърква се добре, прибавя се сметаната и държим на котлона, докато кипне. Намаляваме котлона и оставяме да поври малко. След като извадим, прибавяме настъргания кашкавал или сирене. В средата на всяка минипалачинка слагаме от плънката и завързваме с перо от лук.
В лазаня
Необходими продукти:
- 6 бр. готови палачинки
 - 1 морков
 - 1 глава лук
 - 250 г кайма
 - 2 домата
 - 1-2 кисели краставички
 - 6-7 маслини без костилки
 - кашкавал
 - 2-3 с.л. олио
 
Начин на приготвяне:
Нарязаните на ситно лук и морков се запържват в олиото до златисто. Прибавят се каймата и чаша вода и се бърка, докато каймата стане на трохи и потъмнее. Слагат се нарязаните на ситно домати и се запържват. Плънката се сваля от котлона и се охлажда добре. Киселите краставички се нарязват на кубчета, маслините на шайби. Прибавят се към каймата и сместа се разбърква добре. В леко намаслена тавичка се слага първата палачинка, върху която се разпределя част от плънката. Пластовете се редуват до изчерпване на продуктите, като накрая се завършва с палачинка. Палачинковата лазаня се поръсва с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна, докато той стане златист на цвят. Може да се украси с домати и маслини.
С кайма и бекон
Необходими продукти:
- 8 тънки готови палачинки
 - 500 г кайма
 - 2-3 с.л. майонеза
 - 1 глава лук
 - сол, черен пипер
 - подправки на вкус
 - 3 твърдо сварени яйца
 - 300 г бекон
 - 200 г кашкавал
 
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с нарязания лук, добавят се пиперът и солта и се омесва добре. На всяка палачинка се слага от каймата, слага се още една палачинка и отново кайма. Посипва се с настърган кашкавал и се слагат две четвъртинки яйца. Навива се на руло и се завива с тънко нарязан бекон. Запича се в загрята на 180-200 градуса фурна за около 30-40 минути.



















