С палачинки могат да се правят невероятно много неща – и сладки, и солени. Ние решихме сега да наблегнем на солените и забелязахме подходящи идеи на receptite.com.
Пълнени
Необходими продукти:
- 4 яйца
- брашно
- 1 бакпулвер
- сол
За плънката:
- 200 г шунка или друг колбас
- 1 глава лук
- 2 кисели краставички
- 4 с.л. мариновани гъби
- 1 ч.л. нишесте за готвене или брашно
- 1 с.л. суха сметана
- сол и черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът, яйцата и малко сол се смесват с вода или мляко, да се получи хомогенна смес с гъстота на боза. Изпичат се палачинките в тиган без мазнина, след което леко се намазват с маргарин. Задушава се лукът и след като омекне, към него се прибавят нарязаните на много малки парченца шунка, гъби и кисели краставички, сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в много малко вода и сухата сметана. В средата на всяка палачинка се слага по една пълна лъжица от плънката и се сгъва като плик. По желание отгоре може да се настърже кашкавал и леко да се затопли във фурната или микровълновата печка.
Руло
Необходими продукти:
- 6 палачинки
- 250 г извара или крема сирене
- 2 кренвирши
- 2 краставици
- 2 домата
- 2 зелени чушки
- 2-3 скилидки чесън
- 100 г майонеза
- сол, черен пипер и магданоз
Начин на приготвяне:
Изварата (крема сиренето) се смесва със счукания чесън, 50 г майонеза, сол, черен пипер и магданоз на вкус. Върху найлон или фолио се нареждат 3 палачинки, като се застъпват една с друга. Намазва се с изварата. Отгоре се редят резени краставица и домат. Намазват се тънко с майонеза. Върху нея се нареждат другите 3 палачинки. Мажат се с изварата. Слагат се кренвиршите и лентички чушки. Пак се намазват тъничко с майонеза. С помощта на найлона или фолиото се завиват на стегнато руло. Слага се рулото за 1 час в хладилник, за да стегне. Сервира се нарязано, със салата по избор.
Сметаново пиле
Необходими продукти:
- 10-15 палачинки
- 500 г пилешко месо
- 300 г гъби
- 200 г бекон
- 150 г сварена царевица
- 3-4 бр. кисели краставички
- 200 г заквасена сметана
- 5 триъгълничета топено сирене
- 150 г кашкавал
- копър
- сол, черен пипер
- 1 ч.ч. бяло вино
За маринатата:
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин или олио
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на дребни кубчета, продуктите за маринатата се разбъркват и с нея се залива месото, поставя се в затворен съд и се оставя да престои на студено няколко часа (колкото по-дълго, толкова по-добре, тъй като маринатата се поема почти изцяло от пилето и то става много сочно и крехко). Палачинките се изпържват и се оставят настрана. (Може да се ползва рецептата от сайта за палачинки с кисело мляко, но могат да се направят и традиционните палачинки с прясно мляко.) В загрят тиган без мазнина се поставя нарязания на кубчета бекон, той си пуска мазнина и след като се позапържи, към него са добавят нарязаните гъби, посолява се леко и се подправя с черен пипер, слага се една чаша бяло вино и след като гъбите омекнат, в тигана се добавя и пилешкото месо заедно с маринатата. Задушава се около 15 минути и след като пилето е почти готово, са слагат царевицата, топеното сирене, сметаната и ситно нарязания копър (няколко стръка). Подправя се с черен пипер. Киселите краставички се нарязват на жулиени и след като се изключи котлонът, се добавят в тигана. След няколко минути ястието се опитва на вкус и ако е необходимо, се добавя сол, но трябва да се внимава, тъй като и в маринатата на пилешкото има соев сос, който е солен, а беконът и топеното сирене също съдържат сол, краставичките овкусяват допълнително, затова солта се поставя накрая, ако е останало безсолно.
Сместа се нанася върху готовите палачинки, които се навиват на руло и се поставят плътно една до друга в добре намазнена предварително тава. Поръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат във фурна, за да се разтопи кашкавалът и леко да се зачерви. Поднасят се с чаша студено бяло вино или бира.
С тиквички и кашкавал
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. настъргана и отцедена тиквичка
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал
- 1 ч.л. бакпулвер
- черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Тиквичката се настъргва, леко се осолява и се поставя в цедка да се отцежда от водата. В купа се разбиват първо яйцата. Към тях се добавят брашното с бакпулвера, настърганият кашкавал, отцедената тиквичка, солта, черният пипер, магданозът и прясното мляко. Сместа се покрива и съхранява в хладилник за около час, но може и да се използва веднага. Ако се е сгъстила много, се долива още малко мляко. Загрява се намаслен, с незалепващо покритие тиган на средна температура. Изсипва се от сместа и палачинките се пържат до златисто и от двете страни.
От това количество продукти стават 8 палачинки при диаметър на тигана 25 см.