0

И деи за солени ястия с палачинки намираме на receptite.com.

Руло

Необходими продукти:

  • 6 палачинки
  • 250 г извара или крема сирене
  • 2 кренвирша
  • 2 краставици
  • 2 домата
  • 2 зелени чушки
  • 2-3 скилидки чесън
  • 100 г майонеза
  • сол, черен пипер и магданоз

Начин на приготвяне:

Изварата се смесва със счукания чесън, 50 г майонеза, сол, черен пипер и магданоз на вкус. Върху найлон или фолио се нареждат 3 палачинки, като се застъпват една с друга. Намазва се с изварата. Отгоре се редят резени краставица и домат. Намазват се тънко с майонеза. Върху нея се нареждат другите 3 палачинки. Мажат се с изварата. Слагат се кренвиршите и лентички чушки. Пак се намазват тъничко с майонеза. С помощта на найлона или фолиото се завиват на стегнато руло. Слага се рулото за 1 час в хладилник, за да стегне. Сервира се нарязано, със салата по избор.

Със сметаново пиле

Необходими продукти:

  • 10-15 палачинки
  • 500 г пилешко месо
  • 300 г гъби
  • 200 г бекон
  • 150 г сварена царевица
  • 3-4 кисели краставички
  • 200 г заквасена сметана
  • 5 триъгълничета топено сирене
  • 150 г кашкавал
  • копър
  • сол, черен пипер
  • 1 ч.ч. бяло вино

За маринатата:

  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. зехтин или олио
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на дребни кубчета, продуктите за маринатата се разбъркват и с нея се залива месото, поставя се в затворен съд и се оставя да престои на студено няколко часа (колкото по-дълго, толкова по-добре). Палачинките се изпържват и се оставят настрана. (Аз лично ползвам рецептата от сайта за палачинки с кисело мляко, но могат да се направят и традиционните палачинки с прясно мляко.) В загрят тиган без мазнина се поставя нарязания на кубчета бекон, той си пуска мазнина и след като се позапържи, към него са добавят нарязаните гъби, посолява се леко и се подправя с черен пипер, слага се една чаша бяло вино и след като гъбите омекнат, в тигана се добавя и пилешкото месо заедно с маринатата. Задушава се около 15 минути и след като пилето е почти готово, са слагат царевицата, топеното сирене, сметаната и ситно нарязания копър (няколко стръка). Подправя се с черен пипер. Киселите краставички се нарязват на жулиени и след като се изключи котлона, се добавят в тигана. След няколко минути ястието се опитва на вкус и ако е необходимо, се добавя сол, но трябва да се внимава, тъй като и в марината на пилешкото има соев сос, а беконът и топеното сирене също съдържат сол, краставичките овкусяват допълнително, затова солта се поставя накрая, ако е останало безсолно.

Сместа се нанася върху готовите палачинки, които се навиват на руло и се поставят плътно една до друга в добре намазнена предварително тава. Поръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат във фурна, за да се разтопи кашкавалът и леко да се зачерви. Поднасят се с чаша студено бяло вино или бира.

Торта с хрупкава коричка

Необходими продукти:

  • 10 готови палачинки (домашно приготвени)
  • 2 кренвирша
  • 150 г кашкавал
  • 3-4 с.л. майонеза
  • 5-6 кисели краставички
  • 3 сурови белтъка
  • 3-4 с.л. лютеница
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Кренвиршите и кашкавалът се настъргват, краставичките се настъргват или нарязват на кръгчета. В подходящ съд започваме да редим продуктите, като разнообразяваме. Поставяме първата палачинка и я намазваме с 1 с.л. майонеза, поръсваме с част от настърганите кренвирши, поставяме отгоре следващата палачинка, която поръсваме с кисели краставички, слагаме следваща палачинка намазваме я с 1-2 с.л. лютеница, поръсваме с малко от кашкавала. Редим следващите докато свършат продуктите, като оставим малко от кашкавала за накрая. След като сме наредили цялата торта, разбиваме белтъците на сняг с щипка сол и с тях намазваме цялата повърхност на палачинковата торта, поръсваме с останалия кашкавал и запичаме за около 10-ина минути на 180-200 градуса във фурната, докато белтъците порозовеят и кашкавалът се запече. Грамажът на продуктите винаги може да бъде променен, както и да добавите още много към тях (топено сирене, пармезан, шунка, моцарела, пресни домати, маслини и т.н.).

Лазаня

Необходими продукти:

  • 6 готови палачинки
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 250 г кайма
  • 2 домата
  • 1-2 кисели краставички
  • 6-7 маслини без костилки
  • кашкавал
  • 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязаните на ситно лук и морков се запържват в олиото до златисто. Прибавят се каймата и чаша вода и се бърка, докато каймата стане на трохи и потъмнее. Слагат се нарязаните на ситно домати и се запържват. Плънката се сваля от котлона и се охлажда добре. Киселите краставички се нарязват на кубчета, маслините на шайби. Прибавят се към каймата и сместа се разбърква добре. В леко намаслена тавичка се слага първата палачинка, върху която се разпределя част от плънката. Пластовете се редуват до изчерпване на продуктите, като накрая се завършва с палачинка. Палачинковата лазаня се поръсва с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна, докато той стане златист на цвят. Може да се украси с домати и маслини.