0

Б ългарската гордост в оперното изкуство Соня Йончева ще се прибере в България за Великден за два барокови концерта в столичната зала „България“.

Талантливата изпълнителка, която се е изявявала на сцена заедно с легендарния Пласидо Доминго, ще представи у нас последния си албум „Куртизанката“ с автограф сесия през април, когато ще изнесе два концерта - на 12 и 15 април в зала “България” заедно с Фестивалния оркестър “Изкуството на барока” с диригент Зeфира Вълова.

Програмата на концертите е барокова музика и произведения на Хендел.

Вдъхновение

Новият солов албум на Соня Йончева с провокативното заглавие “Куртизанката” ще има световна премиера на 9 февруари. Албумът е записан миналата година в Генуа, Итали, с Orchestra dell'Opera Carlo Felice Genova, ръководен от Марко Армилиато. Тенорът Чарлз Кастроново участва в дуетите от La traviata и Thaïs.

Всички оперни женски героини, включени в албума, са герои, свързани с образа на куртизанката. На специална среща със своите почитатели Йончева ще представи новия си албум “Куртизанката”. Мястото, датата и часът ще бъдат допълнително обявени, уточниха от екипа й. “Светът на куртизанките винаги ме е вълнувал – споделя Соня Йончева. - Открих тяхната вселена в моите сценични превъплъщения.  Прочетох историята на Вероника Франко – венецианска куртизанка, поетеса, утвърдила себе си в територии, традиционно запазени за мъжете: тези на еротичната казуистика и публичния дебат. Бях поразена от тази личност, която в изказванията си се противопоставя на своето време -епоха едновременно идеализираща и принизяваща жените по обективиращ начин. Борец за правата на жените, която предлага тялото си за удоволствие. Какъв контраст и каква вяра! Вдъхновена от нейния път, реших да реализирам този албум“.

Женски фигури

В „Куртизанката” Соня Йончева обединява вечни женски фигури, някои от които исторически. Албумът включва арии от най-известните роли на сопраното като „Травиата“ на Верди, „Бохеми“ и „Манон Леско“ на Пучини, „Сибир“ на Джордано и „Ирис“ на Маскани. Други заглавия като La bohеme на Леонкавало, Samson et Dalila на Сен-Санс, Manon и Thaïs на Massenet не са част от репертоара на певецата или са планирани като бъдещ дебют като Madama Butterfly на Пучини.

Бонус парчето In Trutina от Carmina Burana на Орф отразява философията на проекта, баланса между тялото и ума, удоволствието, сдържаността, съмнението и съревнованието между чувствителната и рационалната природа на човешкото същество. Соня Йончева организира записите на петия си самостоятелен албум и всичко около него чрез собствената си компания SY11 Events Ltd. Създадена през 2020 г., за да продуцира собствени концерти, компанията вече има свой лейбъл SY11 Productions, под който е издаден албумът. Соня Йончева остава и ексклузивен изпълните на Sony Classical.